Fylogeneze oběhové soustavy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
u měkkýšů, kroužkovců, členovců a obratlovců
vývojové tendence : zvětšení povrchu
diferenciace
zvětšování resorpčního povrchu –( býložravci mají delší trávící soustavu) především prodloužení + slepé výběžky, u obratlovců prstovité výběžky = klky (se zvrásněným povrchem)
zvětšování sekrečního povrchu – buňky produkující enzymy se přesunují ze stěn trávící trubice do mnohobuněčných žláz (slinivka břišní u obratlovců), které jsou do TS spojeny jen vývodem
slinné žlázy –enzymy + např i látky bránící srážení krve, jedové žlázy,…
hepatopankreas – u měkkýšů
játra – žluč – lepší trávení tuků, chemické zpracování živin, skladují zásobní
látky, (u obratlovců )
živočichové, kteří zpracovávají rostlinnou stravu mají delší TS než ti co se živí
živočišnou stravou
diferenciace – souvisí se způsobem výživy, přední část - uchopení a mechanické zpracování potravy→ dál do jícnu (málo specializovaná trubice sloužící
k dopravě) → zásobní části (vole nebo žaludek) – hromadění potravy,
rozmělňování, mechanické a chemické zpracování → střevo –dokončení trávení,
vstřebávání produktů hydrolýzy, poslední oddíl – hromadění nestrávených
zbytků, vstřebávání vody
(vole – u ptáků semenožravých –nabobtnávání suchých semen, kloaka –vyůstění
TS, VS, RS)
EVOLUCE TRÁVENÍ VE VZTAHU KE ZPÚSOBU VÝŽIVY
1) mikrofágové –přijímají mikrokopické částečky potravy (mlži, houby, vodní organismy)
způsob života se blíží živočichům žijícím v bahně a v půdě (žížala), vodní mají dokonalé
filtrační zařízení - získávají částice potravy, mají omezené pohybové schopnosti, u
některých slabě vyvinuty smyslové orgány , nevyhledávají potravu pohybem, ale udržují
se v oblasti jejich výskytu
masožravci –dobře vyvinuty orgány na zachycování kořisti, méně složité orgány na mechanické zpracování potravy, snadné trávení živočišné potravy – chemický rozklad, hlavně bílkoviny , na které mají účinné enzymy ⇒ polykají i velké kusy potravy – hadi, dokonalé smyslové orgány a pohybová soustava, dravý způsob života, energeticky bohatá potrava + snadno dostupná
téměř vždy výkonná pohybová soustava
všežravci – převážně rostlinná potrava, doplněná o živočišnou
býložravci – rostliny – jiné složení a stravitelnost než u těl zvířat = nutné větší množství potravy, semena a zásobní orgány – hodně živin, vegetativní části – energeticky chudé- kompenzace množstvím, živiny jsou v rostlinách uzavřeny v celulózových obalech = nutný enzym celuláza – málo rozšířen, orgány na mechanické zpracování jsou hodně rozvinuty, mechanické zpracování má 2 stupně:1. Rozdělení na menší části + spolknuto (kusadla členovců, zuby obratlovců), 2. drcení v žaludku (u hmyzu) nebo navrácení do úst k lepšímu rozžvýkání (kráva)