Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Příjem látek a jejich zpracování v organismu živočichů

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (782.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

22. Příjem látek a jejich zpracování v organismu živočichů

Fylogeneze trávicí soustavy:

  • Bezobratlí

    • celý povrch těla: paraziti

    • láčka: žahavci (nezmar)

    • gastrovaskulární soustava: žahavci (medúza)

    • mimotělní trávení: pavouci

    • trávicí trubice: ústní dutina, hltan (vychlípitelný, sací), jícen, žaludek, střevo, konečník

  • Obratlovci

    • trávicí trubice: ústní dutina, hltan, jícen, žaludek (ptáci 2: žláznatý, svalnatý; přežvýkavci 4: kniha, bachor, čepec, slez), střevo, konečník, řitní otvor nebo kloaka (obojživelníci, plazi, ptáci)

    • přídatné žlázy

Trávicí soustava slouží k příjmu živin (sacharidy, tuky, bílkoviny) a dalších látek (vitaminy, minerální látky, voda).

V živočišné říši rozlišujeme:

  • býložravce: složitý trávicí systém, 4 žaludky

  • všežravce: člověk, projevuje se uspořádáním trávicího systému, složitostí

  • masožravce

Trávicí soustava se podílí na zpracování potravy (mechanicky: zuby, chemicky: enzymy), vstřebávání živin (resorpce; průchod malých molekul do krve), odstranění nestrávených a nestravitelných zbytků z těla ven.

Řízení činnosti trávicí soustavy může být buď nervové, nebo látkové:

  • nervové: autonomní nervy (parasympatikus – povzbuzuje, sympatikus – tlumí)

  • látkové: tkáňové hormony; gastrin (žaludek), sekretin (střeva)

Stavba trávicí soustavy:

1. Trávicí žlázy:

Ústí do trávicí trubice. Produkují hlen a trávicí enzymy. Patří sem játra, slinivka břišní, slinné žlázy, (i žaludek a střeva – pepsin, trypsin).

2. Vlastní trávicí trubice

Části trávicí trubice:

  • ústní dutina: rozmělnění potravy, zvlhčení potravy, začátek trávení

  • hltan, jícen: doprava potravy do žaludku

  • žaludek: hromadění potravy

  • tenké střevo: další trávení, vstřebávání

  • tlusté střevo: vstřebávání potravy

  • konečník: vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků

Stavba stěny trávicí trubice:

vazivo: vnější obal

  • svalovina: hladká (rozmělnění potravy, posun), příčně pruhovaná (začátek, konec trubice)

  • podslizniční vazivo: nervy, cévy, vlásečnice, mízní cévy

  • sliznice: zvlhčována

Stavba stěny trávicí trubice

1. Dutina ústní

Slouží k příjmu potravy. Umožňuje zpracování mechanické (zuby), chemické (enzymy). Přijatá potrava se rozmělňuje a mísí se se slinami, vzniká sousto.

Dutina ústní je ohraničena:

  • rty (vpředu kruhový ústní sval)

  • tváře (zboku – tukové vazivo a sliznice)

  • patro (oddělené od dutiny nosní); tvrdé patro je složené z kostí, měkké patro ze svalů.

Dutina ústní obsahuje:

Jazyk (lingua)

Svalnatý orgán, obsahuje papily s chuťovými pohárky, účastní se řeči a zpracování potravy (5 typů chutí)

Slinné žlázy

Rozlišujeme tři páry slinných žláz (příušní, podčelistní, podjazykové) vylučují sliny (1-1,5l denně).

Složení: voda, mucin: hlen obalující potravu, enzym (amyláza – ptyalin): štěpí sacharidy (škrob → maltóza). Mucin najdeme i v žaludku, kde chrání stěny před naleptáním HCl, při porušení mohou vznikat žaludeční kameny, vředy.

Témata, do kterých materiál patří