Příjem látek a jejich zpracování v organismu živočichů
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
22. Příjem látek a jejich zpracování v organismu živočichů
Fylogeneze trávicí soustavy:
Bezobratlí
celý povrch těla: paraziti
láčka: žahavci (nezmar)
gastrovaskulární soustava: žahavci (medúza)
mimotělní trávení: pavouci
trávicí trubice: ústní dutina, hltan (vychlípitelný, sací), jícen, žaludek, střevo, konečník
Obratlovci
trávicí trubice: ústní dutina, hltan, jícen, žaludek (ptáci 2: žláznatý, svalnatý; přežvýkavci 4: kniha, bachor, čepec, slez), střevo, konečník, řitní otvor nebo kloaka (obojživelníci, plazi, ptáci)
přídatné žlázy
Trávicí soustava slouží k příjmu živin (sacharidy, tuky, bílkoviny) a dalších látek (vitaminy, minerální látky, voda).
V živočišné říši rozlišujeme:
býložravce: složitý trávicí systém, 4 žaludky
všežravce: člověk, projevuje se uspořádáním trávicího systému, složitostí
masožravce
Trávicí soustava se podílí na zpracování potravy (mechanicky: zuby, chemicky: enzymy), vstřebávání živin (resorpce; průchod malých molekul do krve), odstranění nestrávených a nestravitelných zbytků z těla ven.
Řízení činnosti trávicí soustavy může být buď nervové, nebo látkové:
nervové: autonomní nervy (parasympatikus – povzbuzuje, sympatikus – tlumí)
-
látkové: tkáňové hormony; gastrin (žaludek), sekretin (střeva)
Stavba trávicí soustavy:
1. Trávicí žlázy:
Ústí do trávicí trubice. Produkují hlen a trávicí enzymy. Patří sem játra, slinivka břišní, slinné žlázy, (i žaludek a střeva – pepsin, trypsin).
2. Vlastní trávicí trubice
Části trávicí trubice:
ústní dutina: rozmělnění potravy, zvlhčení potravy, začátek trávení
hltan, jícen: doprava potravy do žaludku
žaludek: hromadění potravy
tenké střevo: další trávení, vstřebávání
tlusté střevo: vstřebávání potravy
konečník: vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků
Stavba stěny trávicí trubice:
vazivo: vnější obal
svalovina: hladká (rozmělnění potravy, posun), příčně pruhovaná (začátek, konec trubice)
podslizniční vazivo: nervy, cévy, vlásečnice, mízní cévy
sliznice: zvlhčována
Stavba stěny trávicí trubice
1. Dutina ústní
Slouží k příjmu potravy. Umožňuje zpracování mechanické (zuby), chemické (enzymy). Přijatá potrava se rozmělňuje a mísí se se slinami, vzniká sousto.
Dutina ústní je ohraničena:
rty (vpředu kruhový ústní sval)
tváře (zboku – tukové vazivo a sliznice)
-
patro (oddělené od dutiny nosní); tvrdé patro je složené z kostí, měkké patro ze svalů.
Dutina ústní obsahuje:
Jazyk (lingua)
Svalnatý orgán, obsahuje papily s chuťovými pohárky, účastní se řeči a zpracování potravy (5 typů chutí)
Slinné žlázy
Rozlišujeme tři páry slinných žláz (příušní, podčelistní, podjazykové) vylučují sliny (1-1,5l denně).
Složení: voda, mucin: hlen obalující potravu, enzym (amyláza – ptyalin): štěpí sacharidy (škrob → maltóza). Mucin najdeme i v žaludku, kde chrání stěny před naleptáním HCl, při porušení mohou vznikat žaludeční kameny, vředy.