Příjem látek a jejich zpracování v organismu živočichů
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Stavba tenkého střeva:
dvanáctník: první část tenkého střeva; ústí do něj žlučovod a slinivka břišní
lačník: asi 2/5 tenkého střeva
kyčelník: nejdelší část, koncová → umožňuje připojení k tlustému střevu
Střevní žlázy:
Produkují střevní šťávu, střevo obsahuje enzymy rozkládající bílkoviny, jako např. peptidáza:
rozkládá peptidy na aminokyseliny. Obsahuje také enzymy rozkládající sacharidy (disacharidy):
maltáza: maltóza → glukóza
sacharáza: sacharóza → glukóza
laktáza: laktóza → glukóza
6. Tlusté střevo
Trubice dlouhá 1,5m. Hromadí se zde nestrávené zbytky potravy, dochází ke zpětnému vstřebávání vody (zahušťování obsahu) a minerálních látek.
Tlusté střevo neobsahuje klky. Produkuje hlen, který chrání sliznici střeva a obaluje nestrávené zbytky.
Stavba tlustého střeva
-
slepé střevo: je vyústění tenkého střeva. Jde o červovitý výběžek, obsahuje velké množství lymfatické tkáně a často dochází k zánětu.
-
tračník: vzestupný, příčný, sestupný, končí esovitou kličkou
-
konečník: shromažďuje se zde stolice = zahuštěné nestrávené zbytky a některé odpadní produkty (žlučové kyseliny). Jeho naplnění vyvolává defekaci. Ústí ven z těla řitním otvorem (složení z vnitřního svěrače: hladká svalovina, vnějšího svěrače: svalovina příčně pruhovaná).
Působením prospěšných bakterií zde probíhají kvasné a hnilobné procesy – plynatost; činností bakterie Escherichia Coli se vytvářejí některé vitaminy, např. B12 a K.
Z nestrávených částí potravy vzniká za 18-20 hodin po jídle stolice.
Vyprázdnění je reflexní děj – vnitřní svěrač konečníku je vůlí neovladatelný; vnější svěrač je vůlí ovladatelný (proto můžeme stolici zadržovat).
Přídatné žlázy
Slinivka břišní (pankreas)
Orgán uložený v ohybu dvanáctníku, produkuje pankreatickou šťávu. Je žlázou s vnitřní i vnější sekrecí:
exokrinní část produkuje:
NaHCO3 : neutralizuje HCl (mění pH šťáv na zásadité 8,5)
enzymy:
amyláza: štěpí škrob na maltózu
trypsin: štěpí bílkoviny na peptidy (vyluč.v neaktivní formě trypsinogenu)
lipáza: štěpí tukové kapénky na glycerol a mastné kyseliny
-
endokrinní část: vylučuje do krve hormony inzulín a glukagon
Játra (hepar)
Největší žláza těla (1,5kg), jsou uložena vpravo pod bránicí, tvořena pravým a levým lalokem.
Základní stavební jednotka je jaterní lalůček, který obsahuje hepatocyty = jaterní buňky, které produkují žluč
Žluč je potom odváděna jaterními žlučovody, hromadí se ve žlučníku, společný vývod žlučníku a jater ústí do dvanáctníku.
Funkce jater:
-
centrum metabolismu živin
-
rozklad červených krvinek
-
syntéza glykogenu
-
skladování glukózy
-
tvorba žluči: vzniká v jaterních buňkách; zelená nebo žlutohnědá
-obsahuje pigmenty – žlučová barviva (bilirubin) a soli žlučových kyselin