Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Příjem látek a jejich zpracování v organismu živočichů

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (782.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Stavba tenkého střeva:

  • dvanáctník: první část tenkého střeva; ústí do něj žlučovod a slinivka břišní

  • lačník: asi 2/5 tenkého střeva

  • kyčelník: nejdelší část, koncová → umožňuje připojení k tlustému střevu

Střevní žlázy:

Produkují střevní šťávu, střevo obsahuje enzymy rozkládající bílkoviny, jako např. peptidáza:

rozkládá peptidy na aminokyseliny. Obsahuje také enzymy rozkládající sacharidy (disacharidy):

 maltáza: maltóza → glukóza

  • sacharáza: sacharóza → glukóza

  • laktáza: laktóza → glukóza

6. Tlusté střevo

Trubice dlouhá 1,5m. Hromadí se zde nestrávené zbytky potravy, dochází ke zpětnému vstřebávání vody (zahušťování obsahu) a minerálních látek.

Tlusté střevo neobsahuje klky. Produkuje hlen, který chrání sliznici střeva a obaluje nestrávené zbytky.

Stavba tlustého střeva

  • slepé střevo: je vyústění tenkého střeva. Jde o červovitý výběžek, obsahuje velké množství lymfatické tkáně a často dochází k zánětu.

  • tračník: vzestupný, příčný, sestupný, končí esovitou kličkou

  • konečník: shromažďuje se zde stolice = zahuštěné nestrávené zbytky a některé odpadní produkty (žlučové kyseliny). Jeho naplnění vyvolává defekaci. Ústí ven z těla řitním otvorem (složení z vnitřního svěrače: hladká svalovina, vnějšího svěrače: svalovina příčně pruhovaná).

Působením prospěšných bakterií zde probíhají kvasné a hnilobné procesy – plynatost; činností bakterie Escherichia Coli se vytvářejí některé vitaminy, např. B12 a K.

Z nestrávených částí potravy vzniká za 18-20 hodin po jídle stolice.

Vyprázdnění je reflexní děj – vnitřní svěrač konečníku je vůlí neovladatelný; vnější svěrač je vůlí ovladatelný (proto můžeme stolici zadržovat).

Přídatné žlázy

Slinivka břišní (pankreas)

Orgán uložený v ohybu dvanáctníku, produkuje pankreatickou šťávu. Je žlázou s vnitřní i vnější sekrecí:

  • exokrinní část produkuje:

    • NaHCO3 : neutralizuje HCl (mění pH šťáv na zásadité 8,5)

    • enzymy:

    • amyláza: štěpí škrob na maltózu

    • trypsin: štěpí bílkoviny na peptidy (vyluč.v neaktivní formě trypsinogenu)

    • lipáza: štěpí tukové kapénky na glycerol a mastné kyseliny

  • endokrinní část: vylučuje do krve hormony inzulín a glukagon

Játra (hepar)

Největší žláza těla (1,5kg), jsou uložena vpravo pod bránicí, tvořena pravým a levým lalokem.

Základní stavební jednotka je jaterní lalůček, který obsahuje hepatocyty = jaterní buňky, které produkují žluč

Žluč je potom odváděna jaterními žlučovody, hromadí se ve žlučníku, společný vývod žlučníku a jater ústí do dvanáctníku.

Funkce jater:

  • centrum metabolismu živin

  • rozklad červených krvinek

  • syntéza glykogenu

  • skladování glukózy

  • tvorba žluči: vzniká v jaterních buňkách; zelená nebo žlutohnědá

-obsahuje pigmenty – žlučová barviva (bilirubin) a soli žlučových kyselin

Témata, do kterých materiál patří