Příjem látek a jejich zpracování v organismu živočichů
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Zuby
Jsou ukotveny v dásni, tvar odpovídá jejich funkci. Umožňují mechanické zpracování potravy. Dospělý člověk má 32 trvalých zubů, prořezávají se mezi 6.-14.rokem. Rozlišujeme čtyři typy:
řezáky: řežou potravu
špičáky: trhají potravu
třenové zuby: řezání
stoličky: rozmělnění
Každá polovina čelisti nese: 2 řezáky, 1 špičák, 2 zuby třenové a 3 stoličky. Dětský chrup (mléčný) má 20 zubů, prořezává se mezi 6.-24.měsícem, roste asi do 6 let.
Stavba zubu:
korunka: vyčnívající část
krček: zanořený do dásně
kořen: zapuštěný v čelisti
sklovina (email): povrch zubu, na korunce
cement: na krčku a kořeni, tvrdý vnější obal,
chrání vnitřní část zubu
zubovina (dentin): podobné složení jako kost
dřeň (pulpa): uvnitř zubu, obsahuje cévy a nervy
2. Hltan
Hltan je trubice ústící do jícnu, oblast mezi ústy a jícnem. Má 3 části: nosohltan, ústní část, hrtanová část (proti hrtanu, uzavřena hrtanovou příklopkou). V hltanu je potrava polykána. Polykací reflex (nepodmíněný – děje se automaticky).
3. Jícen
Jícen je svalovitá trubice, která spojuje hltan a žaludek. Má dvě části:
horní část: svalstvo příčně pruhované
spodní část: svalstvo hladké
Umožňuje posun potravy, vyvolává stahy svalů = peristaltika. Když začne peristaltika pracovat dříve, než přijde potrava do jícnu, dochází k pálení žáhy.
4. Žaludek
Je tlustostěnný, vakovitý (rozšíření trávicí trubice). Je to žláza sloužící k chemickému trávení.
Shromažďuje přijatou potravu (uskladnění 2-6 hodin) a mísí ji s žaludečními šťávami, dochází ke zřeďování. Potrava se přeměňuje na tráveninu (řídká kašovitá hmota).
Stavba žaludku:
česlo: horní část žaludku, do které ústí jícen, svěrač
vlastní tělo žaludku (dochází k trávení)
vrátník: ústí do dvanáctníku, svěrač; místo, kde trávenina opouští žaludek
Žaludeční šťávy:
Výstelka žaludku se skládá z mikroskopických trávicích žláz = žaludeční žlázy. Žlázy produkují žaludeční šťávu. Složení: HCl, pepsinogen, chymozin, mucin.
a) HCl
Kyselina chlorovodíková, vytváří v žaludku kyselé prostředí (pH=3). Má baktericidní účinky. Aktivuje enzym pepsinogen (změna na pepsin). Má rozkladný účinek na stěny žaludku.
pepsin
Je vylučován v neaktivní formě jako pepsinogen, je aktivní pouze v kyselém prostředí (díky HCl). Tráví bílkoviny (proteáza). Štěpí bílkoviny na polypeptidy.
chymozin
Enzym (proteáza), štěpí bílkoviny v mléce (kasein – tvoří 80 % mléčných bílkovin).
mucin
Chrání stěnu žaludku před působením HCl, když je sliznice žaludku narušena (začne se trávit), vznikají žaludeční vředy.
5. Tenké střevo
Trubice dlouhá 3 - 5m, místo trávení a vstřebávání. Stěna tenkého střeva je složena ze záhybů, tvořící další výběžky: klky (villi), mikroklky (mikrovilly). Zvětšují resorpční plochu střeva (celková plocha střeva je 300m2).