Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Příjem látek a jejich zpracování v organismu živočichů

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (782.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Zuby

Jsou ukotveny v dásni, tvar odpovídá jejich funkci. Umožňují mechanické zpracování potravy. Dospělý člověk má 32 trvalých zubů, prořezávají se mezi 6.-14.rokem. Rozlišujeme čtyři typy:

  • řezáky: řežou potravu

  • špičáky: trhají potravu

  • třenové zuby: řezání

  • stoličky: rozmělnění

Každá polovina čelisti nese: 2 řezáky, 1 špičák, 2 zuby třenové a 3 stoličky. Dětský chrup (mléčný) má 20 zubů, prořezává se mezi 6.-24.měsícem, roste asi do 6 let.

Stavba zubu:

  • korunka: vyčnívající část

  • krček: zanořený do dásně

  • kořen: zapuštěný v čelisti

  • sklovina (email): povrch zubu, na korunce

  • cement: na krčku a kořeni, tvrdý vnější obal,

  • chrání vnitřní část zubu

  • zubovina (dentin): podobné složení jako kost

  • dřeň (pulpa): uvnitř zubu, obsahuje cévy a nervy

2. Hltan

Hltan je trubice ústící do jícnu, oblast mezi ústy a jícnem. Má 3 části: nosohltan, ústní část, hrtanová část (proti hrtanu, uzavřena hrtanovou příklopkou). V hltanu je potrava polykána. Polykací reflex (nepodmíněný – děje se automaticky).

3. Jícen

Jícen je svalovitá trubice, která spojuje hltan a žaludek. Má dvě části:

  • horní část: svalstvo příčně pruhované

  • spodní část: svalstvo hladké

Umožňuje posun potravy, vyvolává stahy svalů = peristaltika. Když začne peristaltika pracovat dříve, než přijde potrava do jícnu, dochází k pálení žáhy.

4. Žaludek

Je tlustostěnný, vakovitý (rozšíření trávicí trubice). Je to žláza sloužící k chemickému trávení.

Shromažďuje přijatou potravu (uskladnění 2-6 hodin) a mísí ji s žaludečními šťávami, dochází ke zřeďování. Potrava se přeměňuje na tráveninu (řídká kašovitá hmota).

Stavba žaludku:

  • česlo: horní část žaludku, do které ústí jícen, svěrač

  • vlastní tělo žaludku (dochází k trávení)

  • vrátník: ústí do dvanáctníku, svěrač; místo, kde trávenina opouští žaludek

Žaludeční šťávy:

Výstelka žaludku se skládá z mikroskopických trávicích žláz = žaludeční žlázy. Žlázy produkují žaludeční šťávu. Složení: HCl, pepsinogen, chymozin, mucin.

a) HCl

Kyselina chlorovodíková, vytváří v žaludku kyselé prostředí (pH=3). Má baktericidní účinky. Aktivuje enzym pepsinogen (změna na pepsin). Má rozkladný účinek na stěny žaludku.

  1. pepsin

Je vylučován v neaktivní formě jako pepsinogen, je aktivní pouze v kyselém prostředí (díky HCl). Tráví bílkoviny (proteáza). Štěpí bílkoviny na polypeptidy.

  1. chymozin

Enzym (proteáza), štěpí bílkoviny v mléce (kasein – tvoří 80 % mléčných bílkovin).

  1. mucin

Chrání stěnu žaludku před působením HCl, když je sliznice žaludku narušena (začne se trávit), vznikají žaludeční vředy.

5. Tenké střevo

Trubice dlouhá 3 - 5m, místo trávení a vstřebávání. Stěna tenkého střeva je složena ze záhybů, tvořící další výběžky: klky (villi), mikroklky (mikrovilly). Zvětšují resorpční plochu střeva (celková plocha střeva je 300m2).

Témata, do kterých materiál patří