Příjem látek a jejich zpracování v organismu živočichů
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
-urychluje trávení tuků
- štěpí je na tukové kapénky (glycerol, mastné kyseliny)
-
detoxikace krve: filtrace a odbourávání jedovatých látek (alkohol)
-
zásoba některých látek (železo, vitaminy)
-
tvorba močoviny
-
tvorba tepla: intenzivním metabolismem
Onemocnění trávicí soustavy:
zubní kaz
vředy na sliznici žaludku nebo dvanáctníku
zácpa, průjem
hepatitida – virový zánět jater způsoben vysokou hladinou bilirubinu v krvi,
žluté zabarvení kůže, sliznic, a bělimy očí
cirhóza jater – odumírání jaterní tkáně a její nahrazování vazivem, nezvratný proces
příčiny: chronický alkoholismus, virová infekce
-
parodontóza
Metabolismus
Přeměna látek a energií, soubor reakcí probíhajících v živých organismech. Metabolické procesy rozlišujeme katabolické a anabolické, oba na sebe navazují.
1. Katabolické (rozkladné) 2. Anabolické
dochází ke štěpení látek na látky jednodušší - vznik látek složitějších z látek jednodušších
uvolnění energie - spotřeba energie
oxidace výchozích látek (dýchání) - přeměna výchozích látek (fotosyntéza)
Metabolismus sacharidů:
glukóza
-
hroznový cukr
-
přítomná v krevní plazmě
-
pochází z: trávicího ústrojí: ze vstřebané fruktózy jater: vzniká štěpením glykogenu
-
při hladovění může glukóza vznikat i z nesacharidových zdrojů (glukoneogeneze) - energetický metabolismus
-
Metabolismus tuků: Metabolismus bílkovin:
tuky přijímány v potravě bílkoviny
největší energie (2x větší než bílkoviny), - nejsou zdrojem energie
dlouhodobá energie - stavební látky
lipidy - štěpeny na peptidy a následně
zdroje energie; lipáza až na aminokyseliny; peptidázy
stavební součást buněčných membrán
štěpeny na glycerol a mastné kyseliny
přebytečný tuk se ukládá do zásoby
Výživa
Patří sem sacharidy, lipidy, bílkoviny, které dohromady tvoří tzv. živiny. Dále sem řadíme vitamíny, minerální látky a vodu.
Sacharidy
Hlavním zdrojem energie jsou jednoduché sacharidy. Stavebními a zásobními látkami jsou polysacharidy:
glykogen (játra, maso)
škrob (rostlinná strava), lehce stravitelné složky
celulóza: vláknina, těžko stravitelná; brání zácpě – zdroj: ovoce, zelenina, luštěniny
Bílkoviny
V trávicí soustavě se štěpí na aminokyseliny. Slouží jako zdroj aminokyselin (pro stavbu buněčných struktur), stavební látky. Z potravy přijímáme tzv. esenciální aminokyseliny.
Výskyt: vejce, mléko, játra, maso, brambory.
Lipidy
Jsou v nich rozpuštěné některé vitaminy (A, D, E, K). Nutnost přijímat esenciální mastné kyseliny. Vyskytují se např. v rostlinných olejích. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Např. kyseliny linolová a linolenová.
Zásady správné výživy
Jíst pravidelně, v menších dávkách, častěji za den; konzumovat pestrou stravu; omezit tuky;
zvýšit konzumaci polysacharidů – celozrnné pečivo, luštěniny; snížit příjem cukru; udržovat příjem bílkovin, především živočišných, na rozumné úrovni; denně konzumovat čerstvou zeleninu a ovoce; dostatečně pít vodu; snížit příjem soli na 6g denně