Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Příjem látek a jejich zpracování v organismu živočichů

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (782.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

-urychluje trávení tuků

- štěpí je na tukové kapénky (glycerol, mastné kyseliny)

  • detoxikace krve: filtrace a odbourávání jedovatých látek (alkohol)

  • zásoba některých látek (železo, vitaminy)

  • tvorba močoviny

  • tvorba tepla: intenzivním metabolismem

Onemocnění trávicí soustavy:

  • zubní kaz

  • vředy na sliznici žaludku nebo dvanáctníku

  • zácpa, průjem

  • hepatitida – virový zánět jater způsoben vysokou hladinou bilirubinu v krvi,

žluté zabarvení kůže, sliznic, a bělimy očí

  • cirhóza jater – odumírání jaterní tkáně a její nahrazování vazivem, nezvratný proces

příčiny: chronický alkoholismus, virová infekce

  • parodontóza

Metabolismus

Přeměna látek a energií, soubor reakcí probíhajících v živých organismech. Metabolické procesy rozlišujeme katabolické a anabolické, oba na sebe navazují.

1. Katabolické (rozkladné) 2. Anabolické

  • dochází ke štěpení látek na látky jednodušší - vznik látek složitějších z látek jednodušších

  • uvolnění energie - spotřeba energie

  • oxidace výchozích látek (dýchání) - přeměna výchozích látek (fotosyntéza)

Metabolismus sacharidů:

  • glukóza

    • hroznový cukr

    • přítomná v krevní plazmě

    • pochází z: trávicího ústrojí: ze vstřebané fruktózy jater: vzniká štěpením glykogenu

    • při hladovění může glukóza vznikat i z nesacharidových zdrojů (glukoneogeneze) - energetický metabolismus

Metabolismus tuků: Metabolismus bílkovin:

tuky přijímány v potravě bílkoviny

  • největší energie (2x větší než bílkoviny), - nejsou zdrojem energie

dlouhodobá energie - stavební látky

lipidy - štěpeny na peptidy a následně

  • zdroje energie; lipáza až na aminokyseliny; peptidázy

  • stavební součást buněčných membrán

  • štěpeny na glycerol a mastné kyseliny

  • přebytečný tuk se ukládá do zásoby

Výživa

Patří sem sacharidy, lipidy, bílkoviny, které dohromady tvoří tzv. živiny. Dále sem řadíme vitamíny, minerální látky a vodu.

Sacharidy

Hlavním zdrojem energie jsou jednoduché sacharidy. Stavebními a zásobními látkami jsou polysacharidy:

  • glykogen (játra, maso)

  • škrob (rostlinná strava), lehce stravitelné složky

  • celulóza: vláknina, těžko stravitelná; brání zácpě – zdroj: ovoce, zelenina, luštěniny

Bílkoviny

V trávicí soustavě se štěpí na aminokyseliny. Slouží jako zdroj aminokyselin (pro stavbu buněčných struktur), stavební látky. Z potravy přijímáme tzv. esenciální aminokyseliny.

Výskyt: vejce, mléko, játra, maso, brambory.

Lipidy

Jsou v nich rozpuštěné některé vitaminy (A, D, E, K). Nutnost přijímat esenciální mastné kyseliny. Vyskytují se např. v rostlinných olejích. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Např. kyseliny linolová a linolenová.

Zásady správné výživy

Jíst pravidelně, v menších dávkách, častěji za den; konzumovat pestrou stravu; omezit tuky;

zvýšit konzumaci polysacharidů – celozrnné pečivo, luštěniny; snížit příjem cukru; udržovat příjem bílkovin, především živočišných, na rozumné úrovni; denně konzumovat čerstvou zeleninu a ovoce; dostatečně pít vodu; snížit příjem soli na 6g denně

Témata, do kterých materiál patří