Trávicí soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Adrenalin zvyšuje množství cukru v krvi
Glukagon také zvyšuje množství cukru v krvi
Metabolismus lipidů
- všechny lipidy se rozpadají na malé tukové kapénky
- tukové kapénky ze střeva putují do mízy(lymfy)do krveukládá se do tukové tkáně (pod kůží/do jater/kolem orgánů), v případě potřeby energie se tuky štěpí na glycerol a mastné kyseliny(oxidují se na to samé, co glukoza=CO2 a voda)
- dva glyceroly tvoří jednu molekulu glukozy
- tuky jsou hlavní zásobárnou energie
- průměrný člověk 70kg z toho 1/10 tvoří tuky
Metabolismus bílkovin
- štěpí se na aminokyseliny (a aminokyseliny jdou do jater), v játrech se dělí na 2skupiny
na aminokyselinu NH2 (z toho vzniká močovina, která jde poté krví do ledvin)
zbytek aminokyseliny je zpracována v energetickém metabolismu
ZÁKLADNÍ ŽIVINY V POTRAVĚ
cukry 60%energie
tuky 25%energie
bílkoviny 15%energie
dále pak voda, minerální látky a vitamíny
potrava by měla být pestrá a vyvážená
CUKRY
Hl. zdroj energie
Dělíme na:
jednoduché
glukoza
laktoza
sacharóza
fruktosa
maltosa
okamžitý zdroj energie
sladká chuť
Složité cukry
Uvolňují energii postupně
Nemají sladkou chuť
Celulóza
Škrob
Glykogen
ŠKROB
Složitý cukr
Polysacharid
(brambory, mouka, rýže)
LAKTOZA
Mléčný cukr
Mléko a mléčné výrobky
Když je někdo alergický na mléko, je alergický právě na laktózu
SACHAROZA
řepný cukr
obyčejné sladidlo
GLUKOZA
nejjednoduší cukr=monosacharid
dává se do kapaček
GLYKOGEN
zásobní cukr v játrech a svalech
CELULOZA
nejsložitější cukr
má ji jen pár organismů
dokáže ji rozložit jen celulaza
vláknina podporuje správnou činnost trávicí soustavy, ale žádnou energii z ní nedostaneme
TUKY
pohotové a nejvydatnější zdroje energie
uložen v tukových zásobách
v podkožní části
tepelná izolace
mechanická a tepelná ochrana orgánů
živočišné tuky přispívají k infarktu a jiným srdečním chorobám
máslo
rybí tuk
sádlo
Bílkoviny
základní stavební látka buněk
fce: výživa svalů, růst organismů, obnova tkání, tvorba hormonů a enzymů
málo bílkovin
zpomalený růst
špatná imunita
poruchy nervové soustavy
živočišné
maso, mléko vejce
rostlinné
luštěniny a některé obilniny
VODA
denně asi 2l
fce: prostředí pro chemické reakce a transport látek, termoregulace (pocení/v zimě husí kůže (pory se uzavírají, aby nešlo teplo ven))
s vodou přijímáme i minerální látky
Na
K
Ca
Mg
P
Ionty Fe
Udržují vnitřní rovnováhu vody a iontů
Minerální látky jsou dobré na kosti, zuby, vlasy, nehty, růst organismu, součástí krve, ovlivňují svaly (nedostatek hořčíkukřeče ve svalech)
Zdroje:
Ovoce zelenina
Ryby
Mléčné výrobky
Naze soli (NaCl)
VITAMÍNY
Esenciální=> musíme je přijímat v potravě, pro lidský organismus nezbytné
Tělo si je neumí samo vyrobit
Kdy se musí přijímat více vitaminu:
Těhotenství
Děti
Kuřáci
Při nemoci