Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Trávicí soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (30.16 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Adrenalin zvyšuje množství cukru v krvi

  • Glukagon také zvyšuje množství cukru v krvi

  • Metabolismus lipidů

    - všechny lipidy se rozpadají na malé tukové kapénky

    - tukové kapénky ze střeva putují do mízy(lymfy)do krveukládá se do tukové tkáně (pod kůží/do jater/kolem orgánů), v případě potřeby energie se tuky štěpí na glycerol a mastné kyseliny(oxidují se na to samé, co glukoza=CO2 a voda)

    - dva glyceroly tvoří jednu molekulu glukozy

    - tuky jsou hlavní zásobárnou energie

    - průměrný člověk 70kg z toho 1/10 tvoří tuky

    Metabolismus bílkovin

    - štěpí se na aminokyseliny (a aminokyseliny jdou do jater), v játrech se dělí na 2skupiny

    • na aminokyselinu NH2 (z toho vzniká močovina, která jde poté krví do ledvin)

    • zbytek aminokyseliny je zpracována v energetickém metabolismu

    ZÁKLADNÍ ŽIVINY V POTRAVĚ

    • cukry 60%energie

    • tuky 25%energie

    • bílkoviny 15%energie

    • dále pak voda, minerální látky a vitamíny

    • potrava by měla být pestrá a vyvážená

    1. CUKRY

    Hl. zdroj energie

    Dělíme na:

    • jednoduché

      • glukoza

      • laktoza

      • sacharóza

      • fruktosa

      • maltosa

      • okamžitý zdroj energie

      • sladká chuť

    • Složité cukry

      • Uvolňují energii postupně

      • Nemají sladkou chuť

      • Celulóza

      • Škrob

      • Glykogen

    ŠKROB

    Složitý cukr

    Polysacharid

    (brambory, mouka, rýže)

    LAKTOZA

    • Mléčný cukr

    • Mléko a mléčné výrobky

    • Když je někdo alergický na mléko, je alergický právě na laktózu

    SACHAROZA

    • řepný cukr

    • obyčejné sladidlo

    GLUKOZA

    • nejjednoduší cukr=monosacharid

    • dává se do kapaček

    GLYKOGEN

    • zásobní cukr v játrech a svalech

    CELULOZA

    • nejsložitější cukr

    • má ji jen pár organismů

    • dokáže ji rozložit jen celulaza

    • vláknina podporuje správnou činnost trávicí soustavy, ale žádnou energii z ní nedostaneme

    1. TUKY

    • pohotové a nejvydatnější zdroje energie

    • uložen v tukových zásobách

      • v podkožní části

    • tepelná izolace

    • mechanická a tepelná ochrana orgánů

    • živočišné tuky přispívají k infarktu a jiným srdečním chorobám

      • máslo

      • rybí tuk

      • sádlo

    Bílkoviny

    • základní stavební látka buněk

    • fce: výživa svalů, růst organismů, obnova tkání, tvorba hormonů a enzymů

    • málo bílkovin

      • zpomalený růst

      • špatná imunita

      • poruchy nervové soustavy

        • živočišné

          • maso, mléko vejce

        • rostlinné

          • luštěniny a některé obilniny

    VODA

    • denně asi 2l

    • fce: prostředí pro chemické reakce a transport látek, termoregulace (pocení/v zimě husí kůže (pory se uzavírají, aby nešlo teplo ven))

    • s vodou přijímáme i minerální látky

      • Na

      • K

      • Ca

      • Mg

      • P

      • Ionty Fe

    • Udržují vnitřní rovnováhu vody a iontů

    • Minerální látky jsou dobré na kosti, zuby, vlasy, nehty, růst organismu, součástí krve, ovlivňují svaly (nedostatek hořčíkukřeče ve svalech)

    • Zdroje:

      • Ovoce zelenina

      • Ryby

      • Mléčné výrobky

    • Naze soli (NaCl)

    VITAMÍNY

    Esenciální=> musíme je přijímat v potravě, pro lidský organismus nezbytné

    Tělo si je neumí samo vyrobit

    • Kdy se musí přijímat více vitaminu:

      • Těhotenství

      • Děti

      • Kuřáci

      • Při nemoci

    Témata, do kterých materiál patří