Trávicí soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Trávicí soustava
Fce: příjem potravymechanické a chemické zpracovánívstřebávání živinvyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků
Cukry se štěpí již v ústech, proteiny se štěpí až v žaludku, tuky se štěpí v tenkém střevě, střebávání živin a zůstává vodav tlustém střevě se potrava zbavuje vodydo konečníku nestrávené a nestravitelné zbytky
Cíl:trávení (získání živin)
Má 2 části:
Trávicí trubice
Trávicí žlázy
Oddíly trávicí soustavy:
Hlavový a hrudní oddíl (po jícen)
Břišní část a pánevní část (od žaludku po tenké střevo)
Oddíly tlusté střevo (vzestupný tračníkpříčný tračníksestupný tračníkkonečník)
Na začátku tlus.střeva, kde se spojuje s tenkým s. je malý červovitý výběžek slepého střeva (apendix)
1 část trávicí soustavy DUTINA ÚSTNÍ
Prostor ohraničený rty, tvářemi a patrem, na spodině se nachází jazyk (je připojen svalem na jazylku)
Jazyk je pohyblivý orgán, na povrchu chuťové pohárky, které obsahují chuťové buňky(díky tomu cítím chutě) na špičce sladkáslanákyseláhořká
Zuby – rozmělňování potravy
Mléčný chrup
20zubů (5x4)
Prořezávají okolo 6.měsíce
2101 =zuby v polovině jedné čelisti
Od předu dozadu
Řezáky, špičáky, zuby třenové, stoličky
Trvalý chrup
Řezáky, špičáky, dorostly 2 třenové, přibyla 1stolička
2123
Výměna trvá 1-2roky
Stoličky mají 2 nebo 3 kořeny, ostatní zuby jeden kořen
Zub se skládá ze tří částí
Nad dásní KORUNKA
KRČEK
KOŘEN
Vrstvy:
Sklovina (nejtvrdší tkáň v lidském těle)
Zubovina
Kostní dřeň (úst do ní nervy-citlivost zubu a cévy – vyživují zub)
Povrch kořene zubu zubní cement
Zubní kaz
Bakteriálního původu
Podmíněn
Špatná hygiena
Geneticky
Kvalita potravy!!!
Živnou látkou pro bakterie je CUKR narušení skloviny =odvápnění skloviny (dělají to bakterie), zánět může přejít až do čelisti
Slinné žlázy
3páry
Podjazyková
Podčelistní
Příušní
Za den vyprodukujeme 1.5l slin (záleží také na potravě)
Fce
Zvlhčení
Trávení
Tvorba sousta
Složení:
- 99%voda
- 1% (zbytek)
mucin (bílkovina) ovlivňuje hlenovitý charakter
enzym ptyalin
tráví škrob na maltozu (složité na jednoduché)
lyzozym =enzym ve slinách (bakteriocidní účinky – ničí bakterie)
soli
HltanJícenžaludek
Hrtanová příklopka rozděluje dýchací a trávicí soustavu
Peristaltika=pohyb, který umožňuje pohyb sousta (rytmický pohyb stěny jícnu)
- spojení jícnu a žaludku ČESLO=horní část žaludkuvlastní tělo žaludku vrátník (spojuje žaludek a dvanáctník)
- žaludek je trávicí trubice rozšířená do vaku
- 2-3l
- zásobárna přijaté potravy
-ŽALUDEK
Mechanická – na menší sousta
Chemická – enzym pepsinrozkládá bílkoviny
HCl (hodně koncentrovaná)
Stěna žaludku je pokryta hlenem (mucin) – kdyby nebyl, tak dojde k vlastnímu natrávení žaludku