Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Trávicí soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (30,16 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Trávicí soustava Fce: příjem potravymechanické a chemické zpracovánívstřebávání živinvyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků Cukry se štěpí již v ústech, proteiny se štěpí až v žaludku, tuky se štěpí v tenkém střevě, střebávání živin a zůstává vodav tlustém střevě se potrava zbavuje vodydo konečníku nestrávené a nestravitelné zbytky Cíl:trávení (získání živin) Má 2 části: Trávicí trubiceTrávicí žlázy Oddíly trávicí soustavy: Hlavový a hrudní oddíl(po jícen)Břišní část a pánevní část(od žaludku po tenké střevo)Oddíly tlusté střevo(vzestupný tračníkpříčný tračníksestupný tračníkkonečník) Na začátku tlus.střeva, kde se spojuje s tenkým s. je malý červovitý výběžek slepého střeva(apendix)1 část trávicí soustavyDUTINA ÚSTNÍ Prostor ohraničený rty, tvářemi a patrem, na spodině se nachází jazyk(je připojen svalem na jazylku) Jazyk je pohyblivý orgán, na povrchu chuťové pohárky, které obsahují chuťové buňky(díky tomu cítím chutě) na špičce sladkáslanákyseláhořká Zuby – rozmělňování potravy Mléčný chrup 20zubů (5x4) Prořezávají okolo 6.měsíce 2101 =zuby v polovině jedné čelisti Od předu dozadu Řezáky, špičáky, zuby třenové, stoličky Trvalý chrup Řezáky, špičáky, dorostly 2 třenové, přibyla 1stolička 2123 Výměna trvá 1-2roky Stoličky mají 2 nebo 3 kořeny, ostatní zuby jeden kořen Zub se skládá ze tří částí Nad dásníKORUNKA KRČEK KOŘEN Vrstvy: Sklovina(nejtvrdší tkáň v lidském těle)ZubovinaKostní dřeň(úst do ní nervy-citlivost zubu a cévy – vyživují zub)Povrch kořene zubu zubní cement Zubní kaz Bakteriálního původuPodmíněn Špatná hygiena Geneticky Kvalita potravy!!! Živnou látkou pro bakterie je CUKR narušení skloviny =odvápnění skloviny(dělají to bakterie), zánět může přejít až do čelisti Slinné žlázy 3páryPodjazykováPodčelistníPříušníZa den vyprodukujeme 1.5l slin(záleží také na potravě) Fce Zvlhčení Trávení Tvorba sousta Složení: -99%voda -1%(zbytek) mucin (bílkovina) ovlivňuje hlenovitý charakter enzym ptyalin tráví škrob na maltozu(složité na jednoduché) lyzozym =enzym ve slinách (bakteriocidní účinky – ničí bakterie) soli HltanJícenžaludek Hrtanová příklopka rozděluje dýchací a trávicí soustavu Peristaltika=pohyb, který umožňuje pohyb sousta (rytmický pohyb stěny jícnu) -spojení jícnu a žaludkuČESLO=horní část žaludkuvlastní tělo žaludkuvrátník(spojuje žaludek a dvanáctník) -žaludek je trávicí trubice rozšířená do vaku -2-3l -zásobárna přijaté potravy -ŽALUDEK Mechanická – na menší sousta Chemická – enzym pepsinrozkládá bílkoviny HCl (hodně koncentrovaná) Stěna žaludku je pokryta hlenem (mucin) –kdyby nebyl, tak dojde k vlastnímu natrávení žaludku Za 10-20s se dostane do žaludku (tam je poté několik hodin) Obranný reflex žaludku: Zvracení Potrava jde česlem zase zpět V žaludku se potrava míchá s žaludečními šťávamichymus(=trávenina) pH žaludečních šťáv 2-4 (hodně kyselé) Kyseliny obsahují hlavně HCl napomáhá trávení proteinů(bílkovin) má bakteriocidní účinky přeměňuje pepsinogen na pepsinšťávy obsahují ještě pepsin, který štěpí bílkoviny na polypeptidysliznice žaludku produkuje šťávy Tenké střevo -(zde začíná trávení tuků) -fce: hlavní místo trávení všech živin a minerálů -má 3-5m -průměr 3cm -má tři oddíly: Dvanáctník Lačník Kyčelník -Potrava se pohybuje pomocíperistaltiky(rytmický pohyb trubice(stlačování a posunutí)) -pohyb segmentační (kývavý) = Promísení tráveniny s enzymy Klky(jsou vidět pouhým okem)slouží ke zvětšení vstřebáváníMikroklky=výběžky epitelů na buňkách zvětšují povrch tenkého střeva, kde se vstřebává trávenina DVANÁCTNÍK(nejkratší) 10-12cmÚstí sem žlučník a slinivka břišní(pankreas) Slinivka břišní: Produkuje NAHCO3 (hydrogenuhličitan sodný)neutralizuje tráveninu Produkuje pankreatickou šťávu Obsahuje směs enzymů k trávení všech živin Lipáza (štěpí tuky) Peptidáza (štěpí bílkoviny(polypeptidypeptidy)) Amyláza (štěpí cukry) štěpení škrobů ve dvanáctníku na maltozuProdukuje také glukagon a inzulín =hormony, které ovlivňují množství cukru v těle ŽLUČvzniká v játrech, žlučovodem jde do žlučníkužluč se zde zahušťuje (když se moc zahustížlučové kameny) 0.5l žluče se denně vyprodukujeŽluč obsahuje 2základní látky Soli žlučových kyselin Emulgace tuků(=tuk se rozpadá z jedné kapky na více kapének)zvětšení povrchu pro fungování lipázŽlučové barvivo BILIRUBIN(ovlivňuje např. barvu stolice) Vzniká z hemoglobinu (když se rozpadají červené krvinky) LAČNÍK Nejdelší částHl. místo tráveníz cukru máme maltózu a zde se štěpí na glukosupeptidy (z bílkovin) se zde štěpí na aminokyselinylipidy na glycerol a mastné kyselinypřes klky se to vstřebává do krve KYČELNÍK fce: hlavně vstřebává (cukry, tuky, bílkoviny + minerály) Vstřebávání: 3procesy: difůze = přenos molekul z prostředí s větší koncentrací do prostředí s menší koncentrací (po koncentračním spádu)usnadněná difůze = stejně jako difůze, ale pomáhají tomu přenašeči(přenášejí molekuly)aktivní transport jde to proti koncentračnímu spádu(naopak než difůze) K tomuto je potřeba energie ve formě ATP TLUSTÉ STŘEVO 1.5m5-6cm průměrDělí se na více částí Slepé střevo Červovitý výběžek slepého střeva = APENDIX Tračník (nejdelší) Vzestupný, příčný, sestupný Konečník (tím odchází stolice = nestrávené a nestravitelné zbytky) Tlusté střevo nemá klky (má hladký povrch) Zde se vstřebává voda a soli trávenina se zahušťuje Neprodukuje žádné enzymy Obsahuje střevní mikroflóru kvasné a hnilobné procesy + vytváří některé vitaminy B JÁTRA 1,5 kgHodně prokrvené (za minutu tudy proteče až 2l krve)Nachází se nad žaludkemCentrum metabolických procesů Z glukozy vzniká glykogen(ukládá se ve svalech) Probíhá zde metabolismus mastných tuků (ukládá se v játrechjátra =>zásobárna tuků), ukládají se zde vitaminy rozpustné v tucích Žlučník je u jater Žluč se tvoří v játrech (ve žlučníku se shromažďuje)Do jater ustí jaterní tepnaVrátnicová žílaZ jater do srdcedolní dutá žíla a aortafce: tvorba žluči po vzniku v játrechdo žlučníkuzde se zahušťuje, když se zahustí moc, tak vznikají žlučové kamenyucpou žlučovody a žluč se hromadí v těle vzniká zde močovina (přenáší se po

Témata, do kterých materiál patří