Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Trávicí soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (30.16 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Za 10-20s se dostane do žaludku (tam je poté několik hodin)

Obranný reflex žaludku:

  • Zvracení

    • Potrava jde česlem zase zpět

    • V žaludku se potrava míchá s žaludečními šťávami chymus (=trávenina)

    • pH žaludečních šťáv 2-4 (hodně kyselé)

    • Kyseliny obsahují hlavně HCl

      • napomáhá trávení proteinů(bílkovin)

      • má bakteriocidní účinky

      • přeměňuje pepsinogen na pepsin

  • šťávy obsahují ještě pepsin, který štěpí bílkoviny na polypeptidy

  • sliznice žaludku produkuje šťávy

Tenké střevo

- (zde začíná trávení tuků)

- fce: hlavní místo trávení všech živin a minerálů

- má 3-5m

- průměr 3cm

- má tři oddíly:

  • Dvanáctník

  • Lačník

  • Kyčelník

- Potrava se pohybuje pomocí peristaltiky(rytmický pohyb trubice(stlačování a posunutí))

- pohyb segmentační (kývavý) = Promísení tráveniny s enzymy

  • Klky(jsou vidět pouhým okem)slouží ke zvětšení vstřebávání

  • Mikroklky=výběžky epitelů na buňkách zvětšují povrch tenkého střeva, kde se vstřebává trávenina

DVANÁCTNÍK (nejkratší)

  • 10-12cm

  • Ústí sem žlučník a slinivka břišní (pankreas)

    • Slinivka břišní:

      • Produkuje NAHCO3 (hydrogenuhličitan sodný)neutralizuje tráveninu

      • Produkuje pankreatickou šťávu

        • Obsahuje směs enzymů k trávení všech živin

          • Lipáza (štěpí tuky)

          • Peptidáza (štěpí bílkoviny(polypeptidypeptidy))

          • Amyláza (štěpí cukry) štěpení škrobů ve dvanáctníku na maltozu

  • Produkuje také glukagon a inzulín

    • =hormony, které ovlivňují množství cukru v těle

ŽLUČ
vzniká v játrech, žlučovodem jde do žlučníkužluč se zde zahušťuje (když se moc zahustížlučové kameny)

  • 0.5l žluče se denně vyprodukuje

  • Žluč obsahuje 2základní látky

    • Soli žlučových kyselin

      • Emulgace tuků (=tuk se rozpadá z jedné kapky na více kapének)zvětšení povrchu pro fungování lipáz

  • Žlučové barvivo BILIRUBIN (ovlivňuje např. barvu stolice)

    • Vzniká z hemoglobinu (když se rozpadají červené krvinky)

LAČNÍK

  • Nejdelší část

  • Hl. místo trávení

  • z cukru máme maltózu a zde se štěpí na glukosu

  • peptidy (z bílkovin) se zde štěpí na aminokyseliny

  • lipidy na glycerol a mastné kyseliny

  • přes klky se to vstřebává do krve

KYČELNÍK

  • fce: hlavně vstřebává (cukry, tuky, bílkoviny + minerály)

Vstřebávání:

3procesy:

  • difůze = přenos molekul z prostředí s větší koncentrací do prostředí s menší koncentrací (po koncentračním spádu)

  • usnadněná difůze = stejně jako difůze, ale pomáhají tomu přenašeči(přenášejí molekuly)

  • aktivní transport jde to proti koncentračnímu spádu(naopak než difůze)

    • K tomuto je potřeba energie ve formě ATP

TLUSTÉ STŘEVO

  • 1.5m

  • 5-6cm průměr

  • Dělí se na více částí

    • Slepé střevo

    • Červovitý výběžek slepého střeva = APENDIX

    • Tračník (nejdelší)

      • Vzestupný, příčný, sestupný

    • Konečník (tím odchází stolice = nestrávené a nestravitelné zbytky)

    • Tlusté střevo nemá klky (má hladký povrch)

Témata, do kterých materiál patří