9. Houby, lišejníky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Z výtrusu → pohyblivá stádia dvojího typu (myxomonády, myxaméby)
Tato stádia jsou schopná samostatné existence, živí se aktivně, jsou schopné měnit svůj tvar z jednoho typu na druhý.
Pokud podmínky nejsou příznivé a tyto stádia by umřela hlady, začnou se shlukovat, vytvářejí zygotu a z něho pak vzniká mnohojaderné plazmodium. Z něho vyrůstají plodnice → podoba „houby“
Většina hlenek vypadá jako plivanec
Zástupci:
Vlčí mléko (Lycogala) - oranžové nebo růžové plazmodium
Slizovka práškovitá (Fuligo) - žluté, bílé nebo šedé plazmodium (vzhledem připomíná zvratky)
Odd.: Chytridiomycety (Chytridiomycota)
Chitinová BS
Nevytvářejí mycelium
Žijí jako jednotlivé buňky nebo mnohojaderné útvary
Většinou parazitické
Zástupci:
Rakovinec bramborový (Synchytrium endobioticum)
Odd.: Oomycety- řasovky (Oomyceta)
Celulózní BS
Vytváří mycelium bez přihrádek
Parazité vyšších rostlin
Blízce příbuzné hnědým řasám
Mají pohyblivé výtrusy, velmi složitá rodozměna
Zástupci:
Plíseň bramborová (Phytophthora infestans) – napadá listy brambor, rajčat; šíří se ve vlhkém období
Plíseň okurková (Pseudoperonospora cubensis) – napadá listy okurek, dýní, melounů
Vřetenatka révová (Plasmopara viticola) – nejvýznamnější choroba vinné révy, napadá listy i plody
Vodní plísně (Saprolegnia, Achlya…) – jsou saprofytické, často napadají i poraněné a oslabené ryby
Odd.: PRAVÉ HOUBY (Eumycota)
BS vždy chitin
Vždy mycelium
Třída: Zygomycety
Třída: Endomycety
Třída: Vřeckovýtrusné houby
Třída: Stopkovýtrusné houby
Třída: Zygomycety „spájivé houby“ (Zygomycetes)
Saprofytické plísně
Vznik výtrusnic:
Přímo z mycelia (nepohlavní cestou)
Jako následek spájení – hyfy dvou jedinců se k sobě přiblíží a kopulují → v místě kopulace vznikne společný útvar, kde se jádra z obou hyf spárují → něj vznikne jedna odolná diploidní zygospora, která přežívá nepříznivé podmínky (zima, sucho) → v příznivých podmínkách vyklíčí výtrusnice
Zástupci:
Plíseň hlavičková (Mucor mucedo) – bílé mycelium s černými výtrusnicemi
Kropidlovec černavý (Rhizopus nigricans) – tmavé mycelium, hojná „černá plíseň“ na potravinách
Hmyzomorka (Entomophthora) – parazituje na oslabených mouchách a jiném hmyzu (hlavně na podzim)
Třída: Endomycety (Endomycetes)
Jednobuněčné nebo velmi jednoduché mycelium
Nepohlavní rozmnožování → pučení (po rozdělení jader z mateřské buňky vypučí buňka dceřiná)
Hlavní zástupci – KVASINKY:
Anaerobní alkoholové kvašení:
C6H12O6 (glukoza, cukr) → 2 CH3CH2OH (ethanol, alkohol) + 2 CO2
Výroba vín
Výroba piva
Výroba destilátů
Výroba droždí
Výroba některých mléčných výrobků
Kožní kvasinky (Candida) – kožní plísňová onemocnění
Výroba vín: z rozdrcených hroznů (rmut) se vylisuje šťáva (mošt) → díky vinným kvasinkám (běžně přítomny v přírodě) kvašení bez přístupu kyslíku (ale s možností úniku CO2) → usazení kvasinek a nečistot → stáčení do láhví
Výroba piva: slad (naklíčený a usušený ječmen) → povaření a nasazení pivních kvasinek (v přírodě se nevyskytují) → kvašení → po usazení kvasinek a zrání (piva „ležáky“) stáčení do sudů nebo do láhví
Výroba destilátů: šťáva se sacharidy (z ovoce, z naklíčených obilovin ap.) → kvas (bez přístupu vzduchu) → destilace v palírně
Výroba droždí: lisované pivní kvasinky s moukou, v teple při dostatku živin uvolňují velké množství CO2 (kynutí těsta)