Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




9. Houby, lišejníky

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.33 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Z výtrusu → pohyblivá stádia dvojího typu (myxomonády, myxaméby)

  • Tato stádia jsou schopná samostatné existence, živí se aktivně, jsou schopné měnit svůj tvar z jednoho typu na druhý.

  • Pokud podmínky nejsou příznivé a tyto stádia by umřela hlady, začnou se shlukovat, vytvářejí zygotu a z něho pak vzniká mnohojaderné plazmodium. Z něho vyrůstají plodnice → podoba „houby“

  • Většina hlenek vypadá jako plivanec

  • Zástupci:

    • Vlčí mléko (Lycogala) - oranžové nebo růžové plazmodium

    • Slizovka práškovitá (Fuligo) - žluté, bílé nebo šedé plazmodium (vzhledem připomíná zvratky)

Odd.: Chytridiomycety (Chytridiomycota)

  • Chitinová BS

  • Nevytvářejí mycelium

  • Žijí jako jednotlivé buňky nebo mnohojaderné útvary

  • Většinou parazitické

  • Zástupci:

    • Rakovinec bramborový (Synchytrium endobioticum)

Odd.: Oomycety- řasovky (Oomyceta)

  • Celulózní BS

  • Vytváří mycelium bez přihrádek

  • Parazité vyšších rostlin

  • Blízce příbuzné hnědým řasám

  • Mají pohyblivé výtrusy, velmi složitá rodozměna

  • Zástupci:

    • Plíseň bramborová (Phytophthora infestans) – napadá listy brambor, rajčat; šíří se ve vlhkém období

    • Plíseň okurková (Pseudoperonospora cubensis) – napadá listy okurek, dýní, melounů

    • Vřetenatka révová (Plasmopara viticola) – nejvýznamnější choroba vinné révy, napadá listy i plody

    • Vodní plísně (Saprolegnia, Achlya…) – jsou saprofytické, často napadají i poraněné a oslabené ryby

Odd.: PRAVÉ HOUBY (Eumycota)

  • BS vždy chitin

  • Vždy mycelium

  • Třída: Zygomycety

  • Třída: Endomycety

  • Třída: Vřeckovýtrusné houby

  • Třída: Stopkovýtrusné houby

Třída: Zygomycety „spájivé houby“ (Zygomycetes)

  • Saprofytické plísně

  • Vznik výtrusnic:

  1. Přímo z mycelia (nepohlavní cestou)

  2. Jako následek spájení – hyfy dvou jedinců se k sobě přiblíží a kopulují → v místě kopulace vznikne společný útvar, kde se jádra z obou hyf spárují → něj vznikne jedna odolná diploidní zygospora, která přežívá nepříznivé podmínky (zima, sucho) → v příznivých podmínkách vyklíčí výtrusnice

  • Zástupci:

  • Plíseň hlavičková (Mucor mucedo) – bílé mycelium s černými výtrusnicemi

  • Kropidlovec černavý (Rhizopus nigricans) – tmavé mycelium, hojná „černá plíseň“ na potravinách

  • Hmyzomorka (Entomophthora) – parazituje na oslabených mouchách a jiném hmyzu (hlavně na podzim)

Třída: Endomycety (Endomycetes)

  • Jednobuněčné nebo velmi jednoduché mycelium

  • Nepohlavní rozmnožování → pučení (po rozdělení jader z mateřské buňky vypučí buňka dceřiná)

  • Hlavní zástupci – KVASINKY:

  • Anaerobní alkoholové kvašení:

  • C6H12O6 (glukoza, cukr) → 2 CH3CH2OH (ethanol, alkohol) + 2 CO2

  • Výroba vín

  • Výroba piva

  • Výroba destilátů

  • Výroba droždí

  • Výroba některých mléčných výrobků

  • Kožní kvasinky (Candida) – kožní plísňová onemocnění

  1. Výroba vín: z rozdrcených hroznů (rmut) se vylisuje šťáva (mošt) → díky vinným kvasinkám (běžně přítomny v přírodě) kvašení bez přístupu kyslíku (ale s možností úniku CO2) → usazení kvasinek a nečistot → stáčení do láhví

  2. Výroba piva: slad (naklíčený a usušený ječmen) → povaření a nasazení pivních kvasinek (v přírodě se nevyskytují) → kvašení → po usazení kvasinek a zrání (piva „ležáky“) stáčení do sudů nebo do láhví

  3. Výroba destilátů: šťáva se sacharidy (z ovoce, z naklíčených obilovin ap.) → kvas (bez přístupu vzduchu) → destilace v palírně

  4. Výroba droždí: lisované pivní kvasinky s moukou, v teple při dostatku živin uvolňují velké množství CO2 (kynutí těsta)

Témata, do kterých materiál patří