1.11. Prokaryoticka bunka a prvojaderni
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
monotricha (pouze 1 bičík)
peritricha (bičíky na všech stranách)
lofotricha (několik bičíků na jedné straně bakterie)
amfitricha (bičíky na 2 protipólech bakterie)
VCHLÍPENÁ CYTOPLAZMATICKÁ MEMBRÁNA – zvětšuje povrch, na němž probíhají některé děje, pro něž je biomembrána nezbytná – př. fotosyntéza
ZÁSOBNÍ LÁTKA v cytoplazmě: glykogen a kys. poly-β- hydroxymáselná
- SPORA = odolná stádia, která jsou vytvářena za nepříznivých podmínek, buňka bakterie ztrácí část vody, cytoplazma se zhustí, vytvoří více vrstev chránících buňku, bakterie v tomto klidovém stádiu jsou odolné (-190°C až 100°C), za příznivých podmínek spora opět přijme vodu a změní se v životaschopnou.
Tvary buněk bakterií:
kulatý tvar = koky: kok, diplokoky, streptokoky (řetízky), stafylokoky (hroznovitý tvar)
tyčinkovitý tvar = (nejčastější tvar bakterií): vibrio (rohlíčkovitý tvar), spirily (protáhnuté tyčinky), spirochety (dlouhé, šroubovité spirály)
VÝZNAM BAKTERIÍ:
bakterie jsou všudypřítomné
DEKOMPOZITOŘI (půdní saprofytické bakterie) = rozklad organických látek v přírodě = rozklad odumřelých zbytků a odpadních látek těl živočichů a rostlin na anorganické látky, ve vodě rozpustné, mohou být tak přijímány kořeny vyšších rostlin jako živiny = mineralizace
díky bakteriím existuje koloběh živin v přírodě
NITRIFIKAČNÍ BAKTERIE – aerobní bakterie přeměňující amoniak na dusičnany (rostliny využívají dusičnany jako zdroj dusíkaté výživy) – rostliny pak slouží jako potrava pro býložravce a všežravce – ti se stávají potravou masožravců – na konci potravního řetězce se mrtvá těla rostlin a živočichů stanou potravou pro saprofytické bakterie
DENITRIFIKAČNÍ BAKTERIE – anaerobní bakterie, které redukují dusičnany na plynný dusík nebo amoniak unikající z půdy (= význam pro provzdušňování půdy)
HLÍZKOVITÉ BAKTERIE – žijí v symbióze s bobovitými rostlinami, jejich kořenech, dovedou vázat vzdušný dusík a přeměnit ho na organickou formu, tzv. vazači dusíku
VÝZNAM PRO ČLOVĚKA:
výroba organických látek:
kyselina mléčná (anaerobní, heterotrofní bakterie- mléčné kvašení)- (př. tvaroh, jogurt, kyselé mléko, kysané zelí, kysané okurky…)
kyselina octová (aerobní, heterotrofní bakterie- octové kvašení)- př. ocet
kyselina askorbová – vitamin C
výroba některých léčiv
střevní bakterie – žijí v symbióze ve střevech přežvýkavců, termitů, býložravců – rozkládají celulózu
Escheridia coli žije v tlustém střevě člověka – pomáhá přeměňovat nestravitelné zbytky na výkaly. Další druh bakterie žije v pochvě žen, kde vytváří kyseliny, čímž udržují pH 4,0- 4,5 a tím potlačují růst kvasinek a jiných nebezpečných mikroorganismů
patogenní bakterie – původci onemocnění:
onemocnění dýchacích cest = angína (streptokok), zánět průdušek, zápal plic (pneumokoky), záškrt, černý kašel, spála (streptokoky)
střevní onemocnění = cholera (vibrio), úplavice, salmonelóza, tyfus
pohlavní nemoci = kapavka, syfilis
tetanus – bakterie vylučují botulotoxin
borelióza – přenášena klíšťaty
lepra – napadá nervovou soustavu, kůži, sliznice
tuberkulóza – napadá plíce
mor – bakterie napadá plíce a mízní uzliny