Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Příjem látek a energií

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (42.46 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA

Funkce:

  1. trávení = mechanické a chemické zpracování potravy

  2. vstřebávání = převod jednoduchých látek vzniklých trávením do vnitřního prostředí organismu, vstřebané látky jsou využitelné jako zdroj E, jako stavební látky

  3. odstraňování nestrávených odpadních látek z organismu

Trávicí trubice = začíná ústním otvorem, končí řitním otvorem, připojeny jsou slinné žlázy, slinivka břišní a játra

Stavba:

  1. SLIZNICE = vystýlá trávicí trubici

  • povrch tvoří epitel- pouhá výstelka/ žlázový epitel= epitelové buňky produkují určité látky/ resorpční epitel = nejvnitřnější část

  1. PODLIZNIČNÍ VAZIVO = řídké vazivo

  • připevňuje svalovinu ke sliznici

  • nachází se zde cévní kmeny (obsahuje mízní uzlíky= chrání před škodlivinami)

  1. SVALOVÁ VRSTVA = nejsilnější vrstva

  • hlavně z hladké svaloviny- vnitřní vrstva (kruhovitě uspořádaná)/ vnější vrstva (podélně usp.)

  • příčně pruhovaná svalovina = začátek TT až ke střední části jícnu, dolní konec konečníku

  • stahy svaloviny = peristaltické pohyby

  1. ZEVNÍ POVLAK (= SERÓZA) = tvořeno tenkou, řídkou vazivovou blankou

Části trávicí trubice: dutina ústní → hltan →jícen → žaludek → tenké střevo →tlusté střevo → trávicí žlázy → konečník

  1. DUTINA ÚSTNÍ: tvrdé a měkké patro + patrové mandle+ dásně+ zuby+ jazyk

Patrové mandle = jamky na povrchu mandle jsou vyplněny buňkami, leukocyty (lymfocyty), bakteriemi →lymfoidní tkáň tvoří ochranu proti infekci (zduření mandlí žúží vchod do hltanu, což ztíží polykání)

Slinné žlázy (3 páry- příušní, podčelistní, podjazykové)= neustále zvlhčují dutinu ústní slinami, vyměšování slin v reakci na podněty chuťové, zrakové, čichové (viz. I.P. Pavlov- pokusy se psy)

Sliny= navlhčení a rozmělnění potravy, obsahují 99% vody, 0,7% organických a 0,3% anorganických látek, obsahují amylázu (PTYALIN) – štěpí ve vodě nerozpustné polysacharidy až na rozpustnou sladkou maltózu, MUCIN – dodává slinám vazkost a potravě kluzkost, LYZOZYM – ničí bakterie, choroboplodné zárodky

Zuby – stavba:

  1. korunka= vyčnívá

  2. krček= obklopený dásňovou sliznicí, spojuje korunku s kořenem

  3. kořen = zapuštěný do zubního lůžka dásňového výběžku čelisti

  4. sklovina = nejtvrdší vrstva, pokrývá povrch korunky, chrání zub, nejtvrdší tkáň v těle

  5. zubovina= pod sklovinou, nažloutlá barva, pevná vrstva, ale ne tolik jako sklovina

  6. dřeňová dutina = uvnitř korunky, vyplněna dření s cévami (výživa zubu, odstranění odpadních látek) a nervy (přenos signálů bolesti do mozku, je-li zub napaden zubním kazem)

  7. cement= tvoří povrch kořene – tvrdý, drsný

Rozdělení zubů dle tvaru:

  1. řezáky I (incisivus) – mléčný chrup (8), trvalý chrup (8)

  2. špičáky C (caninus) – mléčný chrup (4), trvalý chrup (4)

  3. třenové zuby P (premoláry)- mléčný chrup (absence), trvalý chrup (8)

  4. stoličky M (moláry) – mléčný chrup (8), trvalý chrup (12)

Témata, do kterých materiál patří