Příjem látek a energií
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
dětský mléčný chrup = 20 zubů (bez třenových + méně stoliček), cca do 15 let
trvalý chrup = 32 zubů
Jazyk = svalnatý orgán, tvořen příčně pruhovanou svalovinou
funkce: obrací a posouvá potravu, účastní se tvorby řeči
kořenem se připojuje k jazylce
chuťové pohárky (hrot jazyka = sladká + slaná/ po stranách= kyselá/ u kořene= hořká)
HLTAN = společná část DS a TS,
měkké patro= hranice mezi nosní a ústní částí hltanu, tvorba hlásek H, CH, G
má 3 části:
Nosohltan = nejširší část hltanu, ústí sem choany (vnitřní nozdry), z bočních stěn ústí Eustachovy trubice (vyrovnávání tlaku) spojují nosohltan se středoušní dutinou
Nosní (hltanová)mandle = mízní tkáň, párové, při vyústění Eustachovy trubice (strop nosohltanu), ochranná bariera
Ústní část hltanu = křížení cest dýchacích a polykacích
Krční (patrové) mandle = na hranici ústní dutiny a hltanu, mízní tkáň, ochranná bariera
Hrtanová část= hrtan leží před hltanem, je neúplně uzavřena hrtanovou příklopkou, která se při polykání sklápí a brání vniknutí polykaného sousta do hrtanu
JÍCEN = trubice dlouhá cca 32 cm, prochází mezihrudí přepážkou a bránicí, ústí do žaludku
horní část z příčně pruhovaného svalstva
dolní část z hladkého svalstva
vykonává peristaltické pohyby
ŽALUDEK = vakovitý orgán o objemu 1,5 dm3, v dutině břišní, pod levou klenbou brániční
Stavba:
Česlo = místo, kde jícen vstupuje do žaludku
Tělo žaludku = velké a malé zakřivení
Vrátník = zúžené místo- svěrač spojující žaludek s tenkým střevem (s dvanáctníkem)
vystlán sliznicí, tvořen 3 vrstvami svaloviny (obvykle 2 vrstvy)
funkce: mechanická = stahy žaludku dochází k promíchání potravy s žaludeční šťávou
žaludeční šťáva = voda, HCl, enzymy- pepsin, žaludeční lipáza, mucin (cca 1-2l /1 den)
HCl = vytváří kyselé prostředí (pH= 1), ničí choroboplodné zárodky, brání rozkladu vitaminů (B1,B2,C), přeměňuje nerozpustné minerální látky na soli rozpustné ve vodě, bobtnání bílkovin, umožňuje přeměnu neúčinného pepsinogenu → aktivní pepsin
Pepsin = enzym štěpící ve vodě nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy
Žaludeční lipáza = částečné štěpení tuků
Mucin = součást zásaditého hlenu, který vytváří ochranný povlak žaludeční sliznice, chrání ji před natrávením
promícháním potravy s žaludeční šťávou vzniká trávenina (CHYMUS), která putuje do dvanáctníku tenkého střeva
sekrece žaludeční šťávy je řízena nervově a chemicky → působí hormon GASTRIN, na základě podráždění žaludeční sliznice, přijetím potravy
e) TENKÉ STŘEVO = dlouhé cca 3-5m s bohatě zřasenou sliznicí s klky, místo trávení a vstřebávání
- Stavba:
Dvanáctník = místo, kam ústí vývod žlučový (z jater) a slinivky břišní
Lačník = horní 3/5 kliček, zde probíhá nejintenzivnější trávení
Kyčelník = dolní 2/5, tvořen kličkami