Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Příjem látek a energií

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (42.46 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • dětský mléčný chrup = 20 zubů (bez třenových + méně stoliček), cca do 15 let

  • trvalý chrup = 32 zubů

Jazyk = svalnatý orgán, tvořen příčně pruhovanou svalovinou

  • funkce: obrací a posouvá potravu, účastní se tvorby řeči

  • kořenem se připojuje k jazylce

  • chuťové pohárky (hrot jazyka = sladká + slaná/ po stranách= kyselá/ u kořene= hořká)

  1. HLTAN = společná část DS a TS,

  • měkké patro= hranice mezi nosní a ústní částí hltanu, tvorba hlásek H, CH, G

  • má 3 části:

  1. Nosohltan = nejširší část hltanu, ústí sem choany (vnitřní nozdry), z bočních stěn ústí Eustachovy trubice (vyrovnávání tlaku) spojují nosohltan se středoušní dutinou

  2. Nosní (hltanová)mandle = mízní tkáň, párové, při vyústění Eustachovy trubice (strop nosohltanu), ochranná bariera

  3. Ústní část hltanu = křížení cest dýchacích a polykacích

  4. Krční (patrové) mandle = na hranici ústní dutiny a hltanu, mízní tkáň, ochranná bariera

  5. Hrtanová část= hrtan leží před hltanem, je neúplně uzavřena hrtanovou příklopkou, která se při polykání sklápí a brání vniknutí polykaného sousta do hrtanu

  1. JÍCEN = trubice dlouhá cca 32 cm, prochází mezihrudí přepážkou a bránicí, ústí do žaludku

  • horní část z příčně pruhovaného svalstva

  • dolní část z hladkého svalstva

  • vykonává peristaltické pohyby

  1. ŽALUDEK = vakovitý orgán o objemu 1,5 dm3, v dutině břišní, pod levou klenbou brániční

  • Stavba:

  1. Česlo = místo, kde jícen vstupuje do žaludku

  2. Tělo žaludku = velké a malé zakřivení

  3. Vrátník = zúžené místo- svěrač spojující žaludek s tenkým střevem (s dvanáctníkem)

  • vystlán sliznicí, tvořen 3 vrstvami svaloviny (obvykle 2 vrstvy)

  • funkce: mechanická = stahy žaludku dochází k promíchání potravy s žaludeční šťávou

  • žaludeční šťáva = voda, HCl, enzymy- pepsin, žaludeční lipáza, mucin (cca 1-2l /1 den)

  1. HCl = vytváří kyselé prostředí (pH= 1), ničí choroboplodné zárodky, brání rozkladu vitaminů (B1,B2,C), přeměňuje nerozpustné minerální látky na soli rozpustné ve vodě, bobtnání bílkovin, umožňuje přeměnu neúčinného pepsinogenu → aktivní pepsin

  2. Pepsin = enzym štěpící ve vodě nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy

  3. Žaludeční lipáza = částečné štěpení tuků

  4. Mucin = součást zásaditého hlenu, který vytváří ochranný povlak žaludeční sliznice, chrání ji před natrávením

  • promícháním potravy s žaludeční šťávou vzniká trávenina (CHYMUS), která putuje do dvanáctníku tenkého střeva

  • sekrece žaludeční šťávy je řízena nervově a chemicky → působí hormon GASTRIN, na základě podráždění žaludeční sliznice, přijetím potravy

e) TENKÉ STŘEVO = dlouhé cca 3-5m s bohatě zřasenou sliznicí s klky, místo trávení a vstřebávání

- Stavba:

  1. Dvanáctník = místo, kam ústí vývod žlučový (z jater) a slinivky břišní

  2. Lačník = horní 3/5 kliček, zde probíhá nejintenzivnější trávení

  3. Kyčelník = dolní 2/5, tvořen kličkami

Témata, do kterých materiál patří