Příjem látek a energií
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
METABOLISMUS TUKŮ
tuky = zákl. stavební složka biomembrány (dvojitá vrstva fosfolipidů)/ ukládejí se do zásoby v buňkách tukové tkáně
určité stále množství tuků je v krevní plazmě
trávení – štěpí se na glycerol (= odchází do anaerobní glykolýzy) a mastné kyseliny (= jsou při β- oxidaci uvolňovány po dvouuhlíkatých částech do Krebsova cyklu)
METABOLISMUS BÍLKOVIN
bílkoviny = zákl. stavební složky organismu, uplatňují se jako enzymy, hormony, transportní přenašeče, součást bičíků, cytoskeletu
v krvi je určité množství aminokyselin
tráví se na aminokyseliny- deaminace aminokys. (odštěpení NH2) – aminokys. se odštěpují ve formě amoniaku, který je v jaterních buňkách přeměněn na močovinu – do ledvin- vyloučena močí/ uhlíkaté zbytky se začleňují do Krebsova cyklu – dekarboxylace, dehydrogenace
zdroj bílkovin: potrava, opotřebované bílkoviny z tkání (8 aminokyselin – esenciální)
význam aminokyselin- syntéza stavebních bílkovin těla, syntéza enzymů a hormonů, syntéza plazmatických bílkovin, přeměna na sacharidy
bílkoviny se neukládají do zásoby
BAZÁLNÍ METABOLISMUS = látková přeměna potřebná jen k udržení života, při úplném tělesném i duševním klidu
VÝŽIVA JAKO ZÁKLAD LÁTKOVÉHO METABOLISMU
složení potravy ovlivňuje růst, vývoj, činnost a zdraví organismus
potrava by měla obsahovat: bílkoviny, sacharidy, tuky, vodu, minerální látky, vitaminy
Bílkoviny (trávení u člověka – cca 4 hod.)
dospělý člověk má denně přijmout 1g bílkovin/ 1 kg váhy (dítě 4g/ 1kg váhy)
celkem 8 aminokys. je esenciálních (tzn. tělo si je nemůže samo vytvořit)
Sacharidy (rychlé trávení u člověka – 2-3 hod.)
nejpohotovější zdroj E, podíl v potravě je cca 50%
příjem hlavně ve formě polysacharidů (brambory, rýže, pečivo…)
Tuky (trávení u člověka – cca 5-7hod.)
rozpouštědlo vitaminů (A, D, E, K)
obsahují nenasycené mastné kyseliny (organismus si je nedovede syntetizovat), obsaženy v rostlinných tucích (př. kys. linolová, arachidonová…)
Minerální látky
nezbytná součást buněk a tělních tekutin – udržují homeostázu
podíl na stavbě kostí a zubů
Voda
zdroj vodíku a kyslíku
rozpouštědlo, ve kterém probíhají všechny biochemické reakce
podílí se na udržování stálého pH vnitřního prostředí
Vitaminy
nezbytná složka potravy, nejsou zdrojem E
hypovitaminóza = nedostatek potřebného množství vitaminů v potravě
hypervitaminózy = nadbytek potřebného množství vitaminů v potravě
avitaminóza = úplný nedostatek určitého vitaminu
MINERÁLNÍ VÝŽIVA ROSTLIN
rostliny potřebují kromě C, H2 a O2, další biogenní prvky, které jsou přijímány ve formě iontů, které jsou součástí půdního roztoku – jsou přijímány kořenovým vlášením
rychlost příjmu živin je pozitivně ovlivňována intenzitou dýchání
živiny mohou být přijímány i mimokořenově- listy (př. hnojení listů)
pěstování rostlin v živných roztocích = hydroponie (pěstování zeleniny a květin ve sklenících)
2 druhy příjmů