Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Příjem látek a energií

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (42.46 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

METABOLISMUS TUKŮ

  • tuky = zákl. stavební složka biomembrány (dvojitá vrstva fosfolipidů)/ ukládejí se do zásoby v buňkách tukové tkáně

  • určité stále množství tuků je v krevní plazmě

  • trávení – štěpí se na glycerol (= odchází do anaerobní glykolýzy) a mastné kyseliny (= jsou při β- oxidaci uvolňovány po dvouuhlíkatých částech do Krebsova cyklu)

METABOLISMUS BÍLKOVIN

  • bílkoviny = zákl. stavební složky organismu, uplatňují se jako enzymy, hormony, transportní přenašeče, součást bičíků, cytoskeletu

  • v krvi je určité množství aminokyselin

  • tráví se na aminokyseliny- deaminace aminokys. (odštěpení NH2) – aminokys. se odštěpují ve formě amoniaku, který je v jaterních buňkách přeměněn na močovinu – do ledvin- vyloučena močí/ uhlíkaté zbytky se začleňují do Krebsova cyklu – dekarboxylace, dehydrogenace

  • zdroj bílkovin: potrava, opotřebované bílkoviny z tkání (8 aminokyselin – esenciální)

  • význam aminokyselin- syntéza stavebních bílkovin těla, syntéza enzymů a hormonů, syntéza plazmatických bílkovin, přeměna na sacharidy

  • bílkoviny se neukládají do zásoby

BAZÁLNÍ METABOLISMUS = látková přeměna potřebná jen k udržení života, při úplném tělesném i duševním klidu

VÝŽIVA JAKO ZÁKLAD LÁTKOVÉHO METABOLISMU

  • složení potravy ovlivňuje růst, vývoj, činnost a zdraví organismus

  • potrava by měla obsahovat: bílkoviny, sacharidy, tuky, vodu, minerální látky, vitaminy

  1. Bílkoviny (trávení u člověka – cca 4 hod.)

  • dospělý člověk má denně přijmout 1g bílkovin/ 1 kg váhy (dítě 4g/ 1kg váhy)

  • celkem 8 aminokys. je esenciálních (tzn. tělo si je nemůže samo vytvořit)

  1. Sacharidy (rychlé trávení u člověka – 2-3 hod.)

  • nejpohotovější zdroj E, podíl v potravě je cca 50%

  • příjem hlavně ve formě polysacharidů (brambory, rýže, pečivo…)

  1. Tuky (trávení u člověka – cca 5-7hod.)

  • rozpouštědlo vitaminů (A, D, E, K)

  • obsahují nenasycené mastné kyseliny (organismus si je nedovede syntetizovat), obsaženy v rostlinných tucích (př. kys. linolová, arachidonová…)

  1. Minerální látky

  • nezbytná součást buněk a tělních tekutin – udržují homeostázu

  • podíl na stavbě kostí a zubů

  1. Voda

  • zdroj vodíku a kyslíku

  • rozpouštědlo, ve kterém probíhají všechny biochemické reakce

  • podílí se na udržování stálého pH vnitřního prostředí

  1. Vitaminy

  • nezbytná složka potravy, nejsou zdrojem E

  • hypovitaminóza = nedostatek potřebného množství vitaminů v potravě

  • hypervitaminózy = nadbytek potřebného množství vitaminů v potravě

  • avitaminóza = úplný nedostatek určitého vitaminu

MINERÁLNÍ VÝŽIVA ROSTLIN

  • rostliny potřebují kromě C, H2 a O2, další biogenní prvky, které jsou přijímány ve formě iontů, které jsou součástí půdního roztoku – jsou přijímány kořenovým vlášením

  • rychlost příjmu živin je pozitivně ovlivňována intenzitou dýchání

  • živiny mohou být přijímány i mimokořenově- listy (př. hnojení listů)

  • pěstování rostlin v živných roztocích = hydroponie (pěstování zeleniny a květin ve sklenících)

  • 2 druhy příjmů

Témata, do kterých materiál patří