20. Karboxylové kyseliny a jejich deriváty
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Jeden elektronový vzorec karboxylátového aniontu přesně nevystihuje rozložení záporného náboje a pozici dvojné vazby skutečnost je průměrem dvou rezonančních struktur = každý z kyslíků nese polovinu záporného náboje a vazby C-O mají charakter 1,5násobné vazby
- proton se odštěpuje mnohem snadněji než u alkoholů – je to dáno spojení karbonylové a hydroxylové skupiny kyslík v karbonylu má tendenci přitahovat pí-elektrony více než uhlík = oslabení vazby O-H v hydroxylové skupině a to zapříčiňuje snadnější disociaci ve vodném roztoku
Reakce
NEUTRALIZACE
- reakce karboxylových kyselin s hydroxidy, při níž vznikají soli karboxylových kyselin
CH3COOH + NaOH → CH3COONa (octan sodný) + H2O
DEKARBOXILACE
- reakce, při níž dojde k odštěpení CO2 (zániku karboxylové skupiny) při zahřívání některých karbox. kys.
HOOC - CH2 - COOH → CO2 + CH3COOH
ESTERIFIKACE
- reakce karboxylové kyseliny a alkoholu (kysele katalyzovaná), alkohol se aduje na částečný kladný uhlíkový atom karboxylu za vzniku esteru a současného odštěpení molekuly vody
- opačný proces je hydrolýza esterů
Podmínky průběhu:
Katalýza kyselinou (vznik kyseliny + alkoholu)
Zmýdelnění esterů – v zásaditém prostředí (vznik soli karboxylové kyseliny + alkohol)
Příprava
Katalytickou oxidací vyšších alkanů vzdušným kyslíkem
Oxidací nenasycených uhlovodíků roztokem manganistanu draselného
Oxidací arenů (řízenou)
Přehled nejvýznamnějších zástupců
Kyselina mravenčí
− Bezbarvá, leptavá, ostře páchnoucí kapalina s baktericidními vlastnostmi
− Vyskytuje se v tělech mravenců, včelím jedu, listech kopřiv
− Používá se při konzervování, jako dezinfekční prostředek nebo v kožním lékařství
Kyselina octová
− Bezbarvá kapalina štiplavého zápachu
− Používá se k výrobě acetátového hedvábí, v konzervárenství, při výrobě léčiv (acylpyrin), její 5 až 8% vodný roztok se běžně prodává jako ocet
− Koncentrovaná kyseliny octová tuhne už při 17°C, nazýváme ji ledová kyselina octová
Kyselina máselná
- olejovitá, nepříjemně páchnoucí kapalina – vzniká ve žluklém másle, zvratky, pot savců
- ve formě esteru se vyskytuje v másle
Kyselina palmitová, stearová
− Pevné bílé látky
− Obě kyseliny jsou ve formě svých esterů s glycerolem přítomny v tucích, jejich alkalickou hydrolýzou vznikají soli těchto kyseliny - mýdla
Kyselina šťavelová
- výskyt v rostlinách ve formě solí = šťavelany – vážou v těle vápník, složka ledvinových kamenů
- příprava mořidel
Kyselina benzoová
− Pro své antioxidační a konzervační účinky se užívá v potravinářství (jako ochrana proti plísním a kvasinkám) a v lékařství při kožních infekcích
Kyselina akrylová, methakrylová
- výroba plexiskla (organické sklo), kontaktní čočky, zubní náhrady
Kyselina tereftalová