20. Karboxylové kyseliny a jejich deriváty
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Polymerace akrylonitrilu a výroba
ORGANICKÉ DERIVÁTY KYSELINY UHLIČITÉ
- na karbonylovou skupinu jsou navázány dvě –OH skupiny
Močovina – diamid k. uhličité, urea
- vzniká v organismu jako odpadní produkt metabolismu dusíkatých látek
- výroba reakcí amoniaku s CO2
Fosgen – dichlorid k. uhličité
- byl zneužit Němci ve světové válce jako nervový plyn
SUBSTITUČNÍ DERIVÁTY
− vzniknou náhradou atomu vodíku v uhlovodíkovém zbytku karboxylové kyseliny jinou funkční skupinou
- podobné vlastnosti jako KK - karboxyl zůstane zachovaný, proto charakter kyseliny
DERIVÁT VZOREC SKUPINA Halogenkyseliny Halogen Hydroxykyseliny Hydroxylová skupina Ketokyseliny Oxoskupina Aminokyseliny Aminoskupina1) HALOGENKYSELINY
- většinou krystalické, jedovaté látky, leptají pokožku
- jsou silnější než nesubstituované kyseliny
Čím blíže je atom halogenu na karboxylové skupině, tím je kyselina silnější
Čím vyšší je počet atomů halogenů v molekule, tím je k. silnější
- zahřátím s roztoky hydroxidů vznikají soli hydroxykyselin
Příprava:
- katalytická halogenace organických sloučenin
- adice halogenvodíku na nenasycené kyseliny
ZÁSTUPCE VYUŽITÍ VZOREC k. chloroctováLeptavé účinky
Použití v organické syntéze
k. trichloroctová Hubení pleveleVýznam: toxické látky, kys. trichloroctová (nahradíme 3 atomy vodíku chlorem → indukční efekt)
Defoliant - přípravek způsobující opadávání listů
Chemické vlastnosti:
1) Reakce s vodou (substituce)
CH2 - COOH + H2O → CH2 - COOH + HCl kyselina hydroxyethanová / hydroxyoctová
| |
Cl OH
2) Reakce s amoniakem (substituce)
CH2 - COOH + NH3 → CH2 - COOH + HCl kyseliny aminoethanová / aminooctová
| |
Cl NH2
NÁZEV VZOREC Použití k. mléčná / k. 2-hydroxypropanová / k. α-hydropropionováCH3 - CH - COOH
|
OH
-vzniká mléčným kvašením cukrů
- výskyt v kyselém mléce
Existuje ve dvou enantiomerech:
- levotočivá kyselina D-(-)-mléčná
- pravotočivá kyselina L-(+)-mléčná
Vzniká při svalové činnosti jako produkt metabolismu sacharidů
k. citronová/ k. 2-hydroxypropan-1,2,3-trikarboxylováCH2 - COOH
|
HO - C - COOH
|
CH2 - COOH
- přítomna v mnoha plodech (hlavně citrusy)
- součást Krebsova cyklu
- meziprodukt metabolismu živin
- konzervant
k. vinnáCOOH - CH - CH - COOH
| |
OH OH
- obsažena v ovoci ve formě racemátu k. vinné racemát je směs pravotočivé a levotočivé směsi celkově se označuje jako k. hroznová k. jablečnáCOOH - CH2 - CH - COOH
|
OH
- výskyt v nezrálém ovoci k. salicylová- její deriváty použity v lékařství
- nejvýznamnější derivát k. acetylsalicylová (aspirin – lék na bolest)
2) HYDROXYSLOUČENINY
− Karboxylové kyseliny, které mají na uhlovodíkovém zbytku jednu nebo více hydroxylových skupin
− Názvosloví se tvoří příponou "hydroxy" příslušné kyseliny
- Krystalické látky, dobře rozpustné ve vodě