23. Aminokyseliny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Kyselé prostředí brání disociaci –COOH
Izoelektrický bod – je hodota PH, při které se AMK chová neutrálně všechny její molekuly jsou ve formě amfiontů (obojaké ionty)
- u každé AMK jiná hodnota závisí na poloze a počtu skupin –COOH a –NH2
- pohybuje se v rozmezí 3-11
U kyselých AMK je nižší
U zásaditých AMK je vyšší
Reakce
− Reagují jak s kyselinami, tak se zásadami = amfoterní charakter
H+
AMK S NESUBSTITUOVANÝM POSTRANNÍM ŘETĚZCEM Glycin – Gly Alanin – Ala Valin – Val Leucin – Leu Izoleucin - Ile AMK S HYDROXYLOVOU SKUPINOU V POSTRANNÍM ŘETĚZCI Serin – Ser Threonin – ThrPEPTIDY
− Vznikají kondenzací dvou nebo více molekul aminokyselin, při níž reaguje aminoskupina jedné s karboxylem druhé aminokyseliny a uvolňuje se molekula vody
− Vazba, kterou jsou vázány aminokyseliny v peptidech (i bílkovinách), se nazývá peptidická vazba
− Postupnou kondenzací vznikají dipeptidy, tripeptidy atd. (do 100 jednotek), rozlišujeme:
Oligopeptidy - obsahují 2 až 10 aminokyselinových zbytků
Polypeptidy - obsahují 11 až 100 aminokyselinových zbytků