21. SACHARIDY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Neredukující sacharidy neobsahují volnou poloacetalouvou hydroxylovou skupinu a tudíž nedávají s Fehlingovým a Tollensovým činidlem pozitivní reakci. Mezi neredukující sacharidy patří například sacharosa či celá skupina polysacharidů. (hlava-hlava)
Další skupinou složitých sacharidů jsou Polysacharidy, což jsou vysokomolekulární biopolymery. Nejsou sladké ani rozpustné ve vodě. Je to nejrozšířenější skupina sacharidů. Patří sem celulosa, která je součástí vlákniny a využívá se na výrobu papíru a umělého hedvábí. Hydrolýzou v kyselém prostředí z ní vzniká glukosa. Podskupinou polysacharidů jsou zásobní polysacharidy, kam patří škrob, který má zásobní funkci u rostlin, hydrolýzou z něj vzniká maltoza a glukoza a vyskytuje se v mouce, bramborech, rýži nebo kukuřici. Škrob se využívá v potravinářství či farmacii. Škrob není zkvasitelný na alkohol a obsahuje dvě základní složky: amylázu a amylopektin. Důkaz škrobu: s roztokem jodu dává modro-fialové zabarvení. Molekuly jodu se dostávají dovnitř šroubovice, a tím se mění schopnost celého komplexu absorbovat světlo. Dále sem patří pektiny, chitin či heparin.
Metabolismus sacharidů=glykolýza
Při metabolismu sacharidů dochází ke spalování glukozy, při kterém vznikne kyselina pyrohroznová. Tento buněčný metabolismus se děje v cytoplazmě.
fosforylace (destabilizace glukosy), přidání ATP a vznik ADP
izomerace (stabilizace)
rozpad na 4x triosy
chemickými reakcemi (izomerace, dehydratace, fosforilace..)….
* Kyseliny pyrohroznové = pyruvát, tři možnosti:
alkoholové kvašení (jiné organismy než my)
mléčné kvašení (bez kyslíku) – sportovní výkon, stav nouze, odstáváme málo energie rychle, vzniká laktát
oxidační dekarboxylace (s kyslíkem)- dostaneme hodně energie pomalu.