22. BÍLKOVINY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Elektrický náboj aminokyselin:
Mohou si navzájem vyměňovat H+
Isolektrický bod
= pI
= ph, kdy je celkový elektrický náboj aminokyseliny nulový (amnion)
= nepohybuje se v el. Poli (neutrální)
pro každou aminokyselinu jiné
využití: separace aminokyselin
Peptidická vazba:
Peptidová vazba je vazba mezi dvěma aminokyselinami.
-vznik-
Oligopepridy-polypeptidy-proteiny !!! záleží na pořadí navázání !!!
Vlastnosti peptidické vazby: otáčivost kolem vazeb, stabilita vazby: při ph 7 je stabilní i při 100C, hydrolyzuje se v silně kyselém nebo zásaditém prostředí nebo pomocí enzymů.
Důkaz peptidické vazby: rozpad aminokyselin ?
Biologická funkce bílkovin:
(jedno z rozdělení bílkovin- rozdělení dle fce)
Jsou to biokatalyzátory (enzymy)- jako například pepsin, trypsin a další trávicí enzymy. Funkcí enzymů je urychlení reakce v buňce katalyzátor významné reakce. Enzymy dělíme na oxodireduktázy, transferázy, hydrolázy, lyázy a izomerázy. Důležité pojmy: holoenzym, což je kompletní enzym skládající se z apoenzymu a kofaktoru. Apoenzym je bílkovinná část enzymu a má aktivní místo. Kofaktor je nebílkovinná část enzymu, která se skládá z prostetické skupiny a koenzymu. Aktivní místo enzymu je místo, na které je schopný se navázat substrát. Efektory jsou látky ovlivňující činnost enzymu, známe aktivátory, kteří zlepšují činnost a inhibitory, kteří zpomalují činnost. Činnost enzymů také ovlivňuje teplota, koncentrace enzymů, koncentrace substrátů a ph.
Strukturní proteiny- mechanická podpora buněk a tkání, například kreatin (vlasy), elastin a kolagen (vlákna ve šlachách a vazivu) nebo aktin.
Transportní proteiny- přenášejí po těle různé látky. Např: hemoglobin, transferuj..
Pohybové proteiny- myosin
Zásobní proteiny- ferritin, ovalbumin
Signální proteiny- některé hormony (insulin)
Receptory- rhodopsin v oční slznici
Proteinové jedy- bakterie Vibrio cholera syntetizuje protein- toxin, způsobující choleru nebo hadí jedy.
Rozdělení bílkovin:
Bílkoviny dělíme na jednoduché, čísté bílkoviny (holoproteiny) a složené bílkoviny obsahující navíc nebílkovinnou část (heteroproteiny), kam patří myoglobin a hemoglobin. Podle tvaru dělíme proteiny na fibriální, které jsou vláknité a nerozpustné ve vodě a jsou to například:kolagen, kreatin, aktin, myosin a globulární, které jsou kulovité a ve vodě rozpustné a jsou ti například albuminy a globuliny.
Denaturace bílkovin:
Denaturace, neboli ztráta prostorového uspořádání, znamená, že bílkovina ztratí nativní, přirozenou konformaci- postupně se naruší vazby kvartérní, terciární a sekundární struktury.. Při denaturace se poruší nekovalentní vazby, ale peptidové vazby zůstanou zachovány- zbude neuspořádaný peptidový řetězec. Denaturovaný protein ztrácí svou biologickou aktivitu, protože je denaturace nevratná- protein se nemůže složit do své nativní konfirmace, jeho prostorové uspořádání je úplně narušené. Mezi denaturační činidla patří teplota, těžké kovy, soli, silné kyseliny, báze, organické roztoky a redukční činidla (např. močovina). Využití denaturace je ve vaření, pro snadnější trávení a ve výzkumu.