Drůbež
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Kornyška bílá
-
Těžké plemeno
-
Kohut váží až 5,5 kg, slepice až 4,2 kg
-
Snáší 130 – 150 ks vajec
-
Využívají se v otcovské pozici pro produkci mastných hybrydních kombinací kuřat
Odchov kuřat
Vymezen od 1. dne věku do doby pohlavní dospělosti - do 180 dnů věku
Cílem odchovu je získání kvalitního rodičovského materiálu k produkci násadových vajec
Odchov kuřat se dělí na:
Období teplého odchovu (0-18 dnů)
Období studeného odchovu (19-180 dnů)
Požadavky kuřat na podmínky prostředí
Teplota vzduchu: doporučená teplota je cca 32-34 stupňů a každý týden o 2 stupně nižší
Vlhkost vzduchu: Optimální vlhkost stačí mírně nad 65%
Světlo: První dny svítíme 23-24 hodin denně, postupně zkracujeme. V letních a jarních měsících můžeme nechat délku běžného dne, v zimním období zkracujeme svit na 8-9 hpdin denně
Krmení: 3-5 dnů po vylíhnutí kuře spotřebovává živiny. První dny se podává strouhanka nebo kukuřičný škrob. Dále se podává granulovaná směs
Způsoby chovu kura domácího
Můžeme rozdělit podle zaměření na chovy šlechtitelské, reprodukční a užitkové chovy
Podle způsoby ustájení rozlišujeme chovy extenzivní a intenzivní
Systém ustájení ve velkochovech může být:
- klecový systém
- chov na podlaze - hluboká podestýlka, rošty nebo jejich kombinace
- alternativní systém chovuPodle typu produkce rozlišujeme chovy, které se zabývají líhnutím drůbeže, odchovem mladé drůbeže, snáškou vajec a výkrmem.
Krůta domácí
Krůta domácí je po pštrosech největší domestikovaný pták
Je potomkem krocana divokého a chová se především pro maso. Používá se také peří, trus, zřídkakdy vejce.
Na světě je v současnosti chováno přibližně 124 miliónů domácích krůt
Krůta domácí je chována zvláště pro maso, které má vysoký podíl bílkovin ve svalovině a naopak méně tuku.
Krůtí maso je pokládáno za jedno z nejchutnějších a dieteticky nejhodnotnějších. Má nízký obsah tuku, ale vysoký obsah bílkovin, hořčíku, draslíku a vitamínů ze skupiny B. Krůtí maso nevyžaduje dlouhou přípravu a snadno přijímá chuť koření
Plemena krůt
Pro velkochovatelskou praxi jsou významné širokoprsé krůty
Bílá širokoprsá krůta
-
Nejrozšířenější plemeno
-
Je prošlechtěné na vysoké parametry užitkovosti a využíváno pro produkci středního a velkého typu krůt
Bronzová širokoprsá
-
Plemeno vyšlechtěné ze standardních bronzových krůt
-
Šlechtitelské firmy uvádí tyto hybridy jako speciální produkty pro tradiční farmáře
Finální hybrydi krůt
V Čr se vykrmuje pouze velký a težký typ krůt, určený na porcování, vykosťování, sezóně na grilování
Hybridi vykrmováni v Čr mají označení Big 6, Hybrid XL a Hybrid Converter
Všichni dosahují vysoké intenzity růstu s podobnými parametry užitkovosti
Provádí se oddělený výkrm pohlaví, krůty se vykrmují do 16ti týdnů věku do hmotnosti vyšší než 11,5 kg, krocani se vykrmují do 20ti týdnů, kdy dosahují hmotnosti větší než 20 kg
Kachna domácí
je domestikovaný pták z řádu vrubozobých, chovaný pro maso, vejce a peří po celém světě.
Některá plemena jsou chována také jako okrasní ptáci.
Plemena kachen jsou méně rozmanitá než u jiných druhů drůbeže, liší se především zbarvením a velikostí, některá také tělesným rámcem nebo strukturou peří.
Původ kachen
Odvozuje se od dvou divoce žijících druhů:
Kachna divoká (březňačka) - je rozšířena na celé severní polokouli. V průběhu domestikace vznikly změny v hmotnosti, proporcích těla a jednotlivých orgánů i v mnohých anatomických a fyziologických znacích
U domácích kachen se schopnost létat snížila na minimum
Divoký druh - pižmovka velká si často zachovává vlastnosti divokých forem (létání..)
Masná plemena kachen