Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Kozy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.12 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Anglo-nubijská koza

  • rozšířena v Anglii, Austrálii i Kanadě a USA

  • vzniklo křížením indického a súdánského plemene s anglickými mléčnými plemeny

  • plemenná kniha založena v roce 1890

  • krátkosrsté plemeno, středně velký a velký tělesný rámec , dlouhé svislé uši a výrazná klabonos

  • povolené zbarvení: světle hnědé, kaštanová, černá, bílá a smetanová

  • váha u samce :100 kg , u samice 60-80kg

  • svou mléčnou užitkovostí připomíná plemeno toggenburské, složením mléka plemeno burské, kterém konkuruje v mastné užitkovosti

  • toto plemeno je charakteristické vysokou dojivostí 5-6kg/den, tučnost 4,8 % a obsahu bílkovin 3,8%

  • vhodné pro produkci mléka a na výrobu sýrů

  • používá se ke křížení s jinými plemeny koz pro zvýšení mléčné a mastné užitkovosti

Masná plemena koz

  • ve světě jsou nejvíce rozšířená

  • u nás plemena téměř neznámá

  • jak v evropě tak i u nás velký předpoklad pro rozšíření

  • zástupci: Búrská koza

Búrská koza

  • vyšlechtěna v Jižní Africe z bantunské kozy

  • vznikly tři formy nezušlechtěné búrské kozy a zušlechtělá búrská koza

  • do Evropy byla dovezena zušlechtělá búrská koza ,která se kříží s místními plemeny za účelem zvýšení masné produkce

  • chová se jak v čisté formě i křížením s méně vhodnými dojnými plemeny

  • zbarvení je bílé, hlava světle hnědá

  • velmi dobře osvalené tělo, nenáročné na druh krmiva ale žravé

  • výška kozlů je 70 cm, hmotnost 70-100kg u koz 60cm , hmotonost 60-75kg

Srstnatá plemena koz

Angorská koza

  • Pochází z Turecka

  • Hlavním produktem je mohér (stříbřitě lesklé vlákno) jeho roční produkce je kolem 3kg

  • Šlechtitelská práce je zaměřena na bílý mohér, který lze dobře barvit

  • Malého rámce, dosahuje hnotnosti 29kg, výška v kohoutku 51cm a délky těla 53 cm

  • bílá (v některých provinciích je hnědě,šedě nebo černě zbarvená)

  • U prošlechtěných chovů např. v USA se docílilo vyšší tělesné hmotnosti I vyššího množství mohéru

Kašmírská koza

  • patří ke středoasijským kašmíromým plemenům

  • barva bílá nebo černá, dlouhé svislé uši

  • velmi dlouhá a jemná srst

  • významné produkcí kašmíru, za rok kolem 400g

  • hnotnost kozlů je kolem 60kg u koz 35-45kg

  • výška v kohoutku 60-70 cm

Mléčná produkce

  • kozí a kravské mléko jsou si složením podobné

  • množství bílkovin je stejné, avšak jejich skladba je rozdílná

  • bílkoviny -kasein alfa s1 má v kozím mléce zvláštní význam-ovlivňuje reakci na syřidlo a tepelné ošetřování při výrobě sýrů, sýry s tímto typem kaseinu mají tužší konzistenci, obsah bílkovin v kozím mléce se pohybuje kolem 3,3 %.

  • Tuky-tuk v kozím mléce je ve formě tukových kuliček, které se po ochlazení a stání mléka neshlukují, jak je tomu u mléka kravského ,kozí mléko nemá tzv. aglutinin který toto ovlivňuje, zvýšené množství kyseliny kaprinové dodává kozímu mléku charakteristickou vůni a chuť, z pokusných sledování byl potvrzen zvýšený obsah kyseliny kaprinové během laktace a nejvyšší byl v období říje. Průměrný obsah tuku v kozím mléce je 4,1 %.

  • Sacharidy – hl. sacharidem kozího mléka je laktóza,její obsah je poměrně stálý a pohybuje se v rozmezí 4,1 – 4,8 % s výjimkou zakrslých plemen, kde hodnota laktózy je vyšší – 5,3 %

  • Minerální látky -kozí mléko obsahuje více vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu a chloru než mléko kravské, Během laktace obsah jednotlivých prvků kolísá, počet laktací má vliv na sodík, jehož obsah je nižší o 15 – 20% při první laktaci, u vápníku je důležité, v jaké formě se nachází v mléce. V kozím mléku je průměrně 68% a z přítomného vápníku je v koloidní formě a okolo 11% ve formě iontové, v případě nedostatku přísunu minerálních solí v krmivu, doplňují kozy jejich koncentraci v mléce zpočátku z tělní zásoby, obsah stopových prvků ( Fe, Cu, Zn, Mg) je podobný jako v kravském mléce, množství v mlezivu je vyšší než ve zralém mléce, obsah zinku je podmíněn příjmem z potravy

  • Vitamíny - kozí mléko (vitamínu A a niacinu), je vhodné pro výživu kojenců, ovšem u vitamínu C a D je nutné ho fortifikovat (obohatit)

Témata, do kterých materiál patří