Kozy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Anglo-nubijská koza
rozšířena v Anglii, Austrálii i Kanadě a USA
vzniklo křížením indického a súdánského plemene s anglickými mléčnými plemeny
plemenná kniha založena v roce 1890
krátkosrsté plemeno, středně velký a velký tělesný rámec , dlouhé svislé uši a výrazná klabonos
povolené zbarvení: světle hnědé, kaštanová, černá, bílá a smetanová
váha u samce :100 kg , u samice 60-80kg
svou mléčnou užitkovostí připomíná plemeno toggenburské, složením mléka plemeno burské, kterém konkuruje v mastné užitkovosti
toto plemeno je charakteristické vysokou dojivostí 5-6kg/den, tučnost 4,8 % a obsahu bílkovin 3,8%
vhodné pro produkci mléka a na výrobu sýrů
používá se ke křížení s jinými plemeny koz pro zvýšení mléčné a mastné užitkovosti
Masná plemena koz
ve světě jsou nejvíce rozšířená
u nás plemena téměř neznámá
jak v evropě tak i u nás velký předpoklad pro rozšíření
zástupci: Búrská koza
Búrská koza
vyšlechtěna v Jižní Africe z bantunské kozy
vznikly tři formy nezušlechtěné búrské kozy a zušlechtělá búrská koza
do Evropy byla dovezena zušlechtělá búrská koza ,která se kříží s místními plemeny za účelem zvýšení masné produkce
chová se jak v čisté formě i křížením s méně vhodnými dojnými plemeny
zbarvení je bílé, hlava světle hnědá
velmi dobře osvalené tělo, nenáročné na druh krmiva ale žravé
výška kozlů je 70 cm, hmotnost 70-100kg u koz 60cm , hmotonost 60-75kg
Srstnatá plemena koz
Angorská koza
Pochází z Turecka
Hlavním produktem je mohér (stříbřitě lesklé vlákno) jeho roční produkce je kolem 3kg
Šlechtitelská práce je zaměřena na bílý mohér, který lze dobře barvit
Malého rámce, dosahuje hnotnosti 29kg, výška v kohoutku 51cm a délky těla 53 cm
bílá (v některých provinciích je hnědě,šedě nebo černě zbarvená)
U prošlechtěných chovů např. v USA se docílilo vyšší tělesné hmotnosti I vyššího množství mohéru
Kašmírská koza
patří ke středoasijským kašmíromým plemenům
barva bílá nebo černá, dlouhé svislé uši
velmi dlouhá a jemná srst
významné produkcí kašmíru, za rok kolem 400g
hnotnost kozlů je kolem 60kg u koz 35-45kg
výška v kohoutku 60-70 cm
Mléčná produkce
kozí a kravské mléko jsou si složením podobné
množství bílkovin je stejné, avšak jejich skladba je rozdílná
bílkoviny -kasein alfa s1 má v kozím mléce zvláštní význam-ovlivňuje reakci na syřidlo a tepelné ošetřování při výrobě sýrů, sýry s tímto typem kaseinu mají tužší konzistenci, obsah bílkovin v kozím mléce se pohybuje kolem 3,3 %.
Tuky-tuk v kozím mléce je ve formě tukových kuliček, které se po ochlazení a stání mléka neshlukují, jak je tomu u mléka kravského ,kozí mléko nemá tzv. aglutinin který toto ovlivňuje, zvýšené množství kyseliny kaprinové dodává kozímu mléku charakteristickou vůni a chuť, z pokusných sledování byl potvrzen zvýšený obsah kyseliny kaprinové během laktace a nejvyšší byl v období říje. Průměrný obsah tuku v kozím mléce je 4,1 %.
Sacharidy – hl. sacharidem kozího mléka je laktóza,její obsah je poměrně stálý a pohybuje se v rozmezí 4,1 – 4,8 % s výjimkou zakrslých plemen, kde hodnota laktózy je vyšší – 5,3 %
Minerální látky -kozí mléko obsahuje více vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu a chloru než mléko kravské, Během laktace obsah jednotlivých prvků kolísá, počet laktací má vliv na sodík, jehož obsah je nižší o 15 – 20% při první laktaci, u vápníku je důležité, v jaké formě se nachází v mléce. V kozím mléku je průměrně 68% a z přítomného vápníku je v koloidní formě a okolo 11% ve formě iontové, v případě nedostatku přísunu minerálních solí v krmivu, doplňují kozy jejich koncentraci v mléce zpočátku z tělní zásoby, obsah stopových prvků ( Fe, Cu, Zn, Mg) je podobný jako v kravském mléce, množství v mlezivu je vyšší než ve zralém mléce, obsah zinku je podmíněn příjmem z potravy
Vitamíny - kozí mléko (vitamínu A a niacinu), je vhodné pro výživu kojenců, ovšem u vitamínu C a D je nutné ho fortifikovat (obohatit)