Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Kozy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.12 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Masná produkce

  • většina koz je chovaná pro produkci masa

  • rozdíly mezi kůzlaty dojných a masných plemen se začínají projevovat až po třetím měsíci věku

  • 100 g kozího maso má 22-26g bílkovin 8-14g tuku a 85-109g cholesterolu , naopak nízký obsah nasycených mastných kyselin (několikrát nižší než u vepřového, hovězího, kuřecího i telecího masa). Obsah nenasycených kyselin převažuje (68-72%)

  • tento fakt je velmi důležitý z hlediska mechanismu tvorby hladiny cholesterolu v krvi člověka

  • kozí maso obsahuje velmi nízkou hladinu sodíku, hodně železa, draslíku, zinku a thiaminu. Díky tomuto se řadí na čelné místo mezi „zdravé“ druhy masa

Produkce srsti

Jemná kozí srst (kašmír a mohér) byla využívána pro výrobu oděvů a přikrývek od dob kdy byli kozy domestikovány

Dnes se také vyrábí jemné látky, koberce, kašmírové šály

Zpracování kožek

  • Kozí kůže patří k významným surovinám kožedělného průmyslu

  • Jejich kvalita je ovšem závislá na daném plemeni, výživě během života, způsob porážky a stažení kůže, následná konzervace

  • Stažená kůže se konzervuje různým způsobem, nejčastěji konzervace sušením dále také solením

  • Kozí kůže se podle kožedělného průmyslu rozděluje do několika skupin:

- kozlečiny

- žrouty

- jemné ročky

- koziny

- kozlovice

Pravidla při sušení kožek

  • Kůže se vyvěsí na nejlépe dřevěnou tyč hřbetem podél, chlupem dovnitř

  • Záhyby na končetinách se napnou pomocí dřívek

  • Kůže musí schnout zvolna ve stínu na suchem větraném místě

  • Za cca 3 týdny je kůže připravená k dalšímu zpracování

Plemenářská práce v chovu koz

  • plemenná kniha koz- základní prvek plemenářské práce, jejímž cílem je vytvářet evidenční, technické a organizační podmínky pro šlechtění koz

  • cílem šlechtitelského programu je zlepšování kvantitativních a kvalitativních vlastností plemen

  • úkolem plemenné knihy j evidence chovatelů a jimi chovaných zvířat zpracování , uchování a veřejná deklarace informací o původu užitkovosti, plemenné hodnotě jedinců a plemen jako celku

  • registrace chovatelů do plemenné knihy je dobrovolná a není vázána na členství ve Svazu chovatelů ovcí a koz

  • Náplní plemenné knihy koz:

  • stanovit rámcový šlechtitelský cíl a plemenný standard

  • stanovit postup při získání dat týkající se kvalitativních a kvantitativních vlastnostech koz, dále stanovit postup při označování zvířat dle plemenářského zákona

  • uskutečňuje odhad plemenné hodnoty

  • stanovuje podmínky , podle kterých je možné zapsat zvíře do plemenné knihy

  • vede evidenci plemenných kozlů a veřejných plemeníků

  • eviduje a řídí šlechtitelské chovy koz

  • dává stanovisko k dovozu a vývozu plemenných zvířat, embryí a spermatu

  • zveřejňuje výsledky kontroly užitkovosti

Chov koz a životní prostředí

  • pobyt koz na pastvině je obvykle v našich podmínkách praktikován sezónně

  • kozy jsou v období vegetačního klidu ustájeny v kozincích (stáje, chlévy, zateplené přístřešky).

  • Kozy mají rády okusování keřů, stromků, vybírá si některé druhy travin a bylin

  • kozy by měly mít na pastvě přístup k minerálnímu lizu - liz je potřeba chránit před intenzivním sluncem a srážkami

Témata, do kterých materiál patří