Kozy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Masná produkce
většina koz je chovaná pro produkci masa
rozdíly mezi kůzlaty dojných a masných plemen se začínají projevovat až po třetím měsíci věku
100 g kozího maso má 22-26g bílkovin 8-14g tuku a 85-109g cholesterolu , naopak nízký obsah nasycených mastných kyselin (několikrát nižší než u vepřového, hovězího, kuřecího i telecího masa). Obsah nenasycených kyselin převažuje (68-72%)
tento fakt je velmi důležitý z hlediska mechanismu tvorby hladiny cholesterolu v krvi člověka
kozí maso obsahuje velmi nízkou hladinu sodíku, hodně železa, draslíku, zinku a thiaminu. Díky tomuto se řadí na čelné místo mezi „zdravé“ druhy masa
Produkce srsti
Jemná kozí srst (kašmír a mohér) byla využívána pro výrobu oděvů a přikrývek od dob kdy byli kozy domestikovány
Dnes se také vyrábí jemné látky, koberce, kašmírové šály
Zpracování kožek
Kozí kůže patří k významným surovinám kožedělného průmyslu
Jejich kvalita je ovšem závislá na daném plemeni, výživě během života, způsob porážky a stažení kůže, následná konzervace
Stažená kůže se konzervuje různým způsobem, nejčastěji konzervace sušením dále také solením
Kozí kůže se podle kožedělného průmyslu rozděluje do několika skupin:
- kozlečiny
- žrouty
- jemné ročky
- koziny
- kozlovice
Pravidla při sušení kožek
Kůže se vyvěsí na nejlépe dřevěnou tyč hřbetem podél, chlupem dovnitř
Záhyby na končetinách se napnou pomocí dřívek
Kůže musí schnout zvolna ve stínu na suchem větraném místě
Za cca 3 týdny je kůže připravená k dalšímu zpracování
Plemenářská práce v chovu koz
plemenná kniha koz- základní prvek plemenářské práce, jejímž cílem je vytvářet evidenční, technické a organizační podmínky pro šlechtění koz
cílem šlechtitelského programu je zlepšování kvantitativních a kvalitativních vlastností plemen
úkolem plemenné knihy j evidence chovatelů a jimi chovaných zvířat zpracování , uchování a veřejná deklarace informací o původu užitkovosti, plemenné hodnotě jedinců a plemen jako celku
registrace chovatelů do plemenné knihy je dobrovolná a není vázána na členství ve Svazu chovatelů ovcí a koz
Náplní plemenné knihy koz:
stanovit rámcový šlechtitelský cíl a plemenný standard
stanovit postup při získání dat týkající se kvalitativních a kvantitativních vlastnostech koz, dále stanovit postup při označování zvířat dle plemenářského zákona
uskutečňuje odhad plemenné hodnoty
stanovuje podmínky , podle kterých je možné zapsat zvíře do plemenné knihy
vede evidenci plemenných kozlů a veřejných plemeníků
eviduje a řídí šlechtitelské chovy koz
dává stanovisko k dovozu a vývozu plemenných zvířat, embryí a spermatu
zveřejňuje výsledky kontroly užitkovosti
Chov koz a životní prostředí
pobyt koz na pastvině je obvykle v našich podmínkách praktikován sezónně
kozy jsou v období vegetačního klidu ustájeny v kozincích (stáje, chlévy, zateplené přístřešky).
Kozy mají rády okusování keřů, stromků, vybírá si některé druhy travin a bylin
kozy by měly mít na pastvě přístup k minerálnímu lizu - liz je potřeba chránit před intenzivním sluncem a srážkami