Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Vypracované otázky z CR

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (649.29 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. individuální – 2 možností výběru: a) volný výběr (a la carte)
    b) volný výběr menu (sestavená jídla do menu)
    – kuvér = poplatek za použití ubrousků, pečiva, soli, cukru
    – uvádí se na jídelním lístku, připočítává se k ceně
    – systémy:

  • rajónový = systém jednoho číšníka
    – zařízení je rozděleno po 4-6 stolech

  • brigádový = systém vrchního číšníka
    – min. 3 obsluhující, kasíruje a řídí vrchní

  • francouzský – restaurace s vyšší úrovní
    – hodně číšníků, finančně nákladné
    – jídlo se může dohotovovat u stolu

  1. samoobsluha – host: vybírá a převezme jídlo, sám odnáší jídlo ke stolu, použité nádobí
    odkládá na určité místo
    – zaměstnanec: připravuje jídlo, předává hostovi, inkasuje, zabezpečuje
    pořádek a čistotu
    – systémy:

  • průběžný systém – výdej navazuje na výrobu jídel
    – tvar linky: rovný, podkova
    – host si jídlo vybírá a na konci platí

  • s. konzumačních lístků – u doplňkového stravování
    – při vstupu dostává konzumační lístek
    – zaměstnanci zaznamenají konzumaci
    – host platí při odchodu u pokladny

  1. kombinované systémy (individuální + samoobsluha)

  • obsluha u barového pultu – gril, snack bar…
    – obsluha i konzumace u pultu

  • bufetový/nabídkový stůl – snídaně, teplá jídla, nápoje
    – zúčtování: číšník u stolu nebo pokladní u východu

  • nabídkový vozík – studené pokrmy, cukrářské výrobky, teplé i studené nápoje

  • etážová obsluha – v hotelu vyššího standardu
    – jídlo na pokoj

  • ambulantní prodej – mimo zařízení (kulturní, sportovní akce)

  1. prodej pomocí automatů – doplňkové občerstvení v místech, kde je hodně lidí
    – typy: nápojový
    k výměně peněz
    sloupcový
    spádový
    přihrádkový

  2. obsluha při společném stravování

  • s. table d’hóte – organizované skupiny (zájezd, pobyt..)
    – stejný čas a menu
    – jídla a nápoje až po příchodu všech hostů
    – polévka v terinách
    – patří sem i švédský stůl – neomezená možnost výběru

  • banket – nejslavnostnější forma hostin
    – při zvláštních příležitostech (zasedaní evropské rady, návštěva královny)
    – musí být pozvánka – dresscode, zasedací pořádek, jednotné menu, personál
    má společné nástupy i odchody, oznámím zda se dostavím)

  • recepce – pozvánka (dresscode), přivítání, proslov, přípitek
    – čím déle, tím tmavší oblečení
    – jednoduché občerstvení, většinou ve stoje – jednohubky,alko/nealko

  • koktejl – max. 2 hod

  • vernisáž – slavnostní otevírání výstavy

  • křest – kniha, loď, letadlo…
    – polít to sektem – křest

  • čaj o páté – odpoledne, krátké setkání na max. 2 hod

  • číše vína – krátké setkání při konferencích, výročích…

  • garden party

14. Světová gastronomie

  • účast na zahraničním CR je kromě jiného spojena s poznáním gastronomie národa navštíveného státu

  • základem světové gastronomie je francouzská kuchyně – jemné, ale výrazné chuťové vlastnosti připravovaných jídel, jejich pestrost a bohatost stolování

  • následující rozdělení je hodně zjednodušené, protože každá zem má své tradice a její kuchyně se může lišit dokonce i v jednotlivých regionech

  • oblasti světové gastronomie:

    • střední Evropa – ČR, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko

    • severní Evropa – Estonsko, Finsko, Litva, Lotyšsko, Norsko, Švédsko

    • západní Evropa – Belgie, Francie, Itálie, Španělsko

    • anglická kuchyně – Austrálie, Holandsko, USA, VB

    • ruská a ukrajinská kuchyně

    • poloorientální kuchyně – arabské země, Turecko, Malá Asie, Jižní Amerika

    • orientální kuchyně – Čína, Japonsko, Indonésie

Témata, do kterých materiál patří

Podobné materiály