Vypracované otázky z CR
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
-
v Evropě má každá země a každý evropský region svoji vlastní kuchyni, která se zakládá na kulturní tradici
-
každá krajina má svoje specifika, někde převládá rybolov, někde ovocnářství a z typické geografické polohy se pak tvoří základ místní kuchyně
-
společné znaky: - používání příborů
- hodně masa a cukru
- použití různých tuků – od sádla až po olivový olej
- flambování, vaření s alkoholem
-
STŘEDNÍ EVROPA
-
Česko: světově proslula piva, svíčková, vepřo-knedlo-zelo, česnečka, zelňačka…
-
Slovensko: halušky, kapustnica polévka
-
Polsko: klobásy, uzený sýr, pierogi, okurková polévka, rosol, pierniki…
-
Německo: bratwurst, currywurst
-
Rakousko: vídeňský řízek a citron
-
Maďarsko: guláš, perkelt, ryby, špek a uzeniny
použití koření – paprika
-
-
SEVERNÍ EVROPA
-
Estonsko: chléb, vepřové maso, mléčné výrobky, brambory
hodně podobné ruské kuchyni (kiseľ, kvas, pirožki) -
Finsko: ryby a maso, zelenina a houby, bobule (lesní plody)
hodně podobná švédské kuchyni -
Lotyšsko: maso, brambory, mastné jídlo a málo koření
každé roční období má své vlastní charakteristické výrobky a jídla -
Norsko: ryby (treska), maso, konzervované výrobky kvůli dlouhé zimě
-
-
ZÁPADNÍ EVROPA
-
Belgie: známá čokoládou, oplátkami, hranolkami, pivem a hamburgery
-
Francie: kolébka tzv. vysoké kuchyně
průvodce Michaelin – hodnocení restaurací
nehmotné dědictví UNESCO
hl. součást – víno, sýry, pečivo, ryby, mořské plody, dezerty
obědvají třeba i 2-3 hod -
Itálie: pizza, špagety, pasta, tiramisu
olivový olej, mozzarella -
Španělsko: paella, tapas (předkrm), churros, gazpacho polévka
používání česneku, olivového oleje, ovoce, zelenina, brambory, rajčata
-
-
ANGLICKÁ KUCHYNĚ
-
chléb, sýr, maso, ryby
-
Anglie: čaj o páté v anglickém stylu, fish and chips, klobásky, sendviče
snídaně: pečené fazole, vejce, klobása, toast, rajče -
Holandsko: ryby, zelenina, mléčné výrobky, sýry (Gouda), pečivo
-
USA: fast-food
-
-
RUSKÁ A UKRAJINSKÁ KUCHYNĚ
-
Rusko:
-
polévky: šči, ucha, rassolnik
-
saláty: olivie, šuba, vinegret
-
kaše: pohanka, krupice, oves
-
hlavní jídla: pelmeni, kotlety, šašlyk, cholodec
-
nápoje: čaj ze samovaru, vodka, kvas
-
dezerty: pirožki, vartuški, zefir
-
-
Ukrajina:
-
boršč, vareniki, holubci, deruny
-
-
POLOORIENTÁLNÍ KUCHYNĚ
-
zákaz vepřového masa a alkoholu – kvůli víře
-
Ramadán – půst, důležitý muslimský svátek
-
černý čaj, káva, mléčné nápoje
-
nejí se levou rukou
-
-
ORIENTÁLNÍ KUCHYNĚ
-
smažení na wok pánvi, pokrmy rozkrájené na malé kousky – používání hůlek
-
japonská kuchyně – zdravá a dietní
-
sushi, saké, ryby a mořské plody, rýže, čínské knedlíky, jarní závitky
-
15. Kongresové služby
-
kongresový CR – lukrativní/prestižní/ekonomicky efektivní
– obchodní CR
– není provozován ve volném čase – impuls pro trávení volného času
– ve velkých městech
– průměrná délka: cca 2 dny
– nejlepší čas: jaro a podzim
– vyšší výdaje než u běžného turisty