Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Vypracované otázky z CR

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (649.29 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • v Evropě má každá země a každý evropský region svoji vlastní kuchyni, která se zakládá na kulturní tradici

  • každá krajina má svoje specifika, někde převládá rybolov, někde ovocnářství a z typické geografické polohy se pak tvoří základ místní kuchyně

  • společné znaky: - používání příborů
    - hodně masa a cukru
    - použití různých tuků – od sádla až po olivový olej
    - flambování, vaření s alkoholem

  • STŘEDNÍ EVROPA

    • Česko: světově proslula piva, svíčková, vepřo-knedlo-zelo, česnečka, zelňačka…

    • Slovensko: halušky, kapustnica polévka

    • Polsko: klobásy, uzený sýr, pierogi, okurková polévka, rosol, pierniki…

    • Německo: bratwurst, currywurst

    • Rakousko: vídeňský řízek a citron

    • Maďarsko: guláš, perkelt, ryby, špek a uzeniny
      použití koření – paprika

  • SEVERNÍ EVROPA

    • Estonsko: chléb, vepřové maso, mléčné výrobky, brambory
      hodně podobné ruské kuchyni (kiseľ, kvas, pirožki)

    • Finsko: ryby a maso, zelenina a houby, bobule (lesní plody)
      hodně podobná švédské kuchyni

    • Lotyšsko: maso, brambory, mastné jídlo a málo koření
      každé roční období má své vlastní charakteristické výrobky a jídla

    • Norsko: ryby (treska), maso, konzervované výrobky kvůli dlouhé zimě

  • ZÁPADNÍ EVROPA

    • Belgie: známá čokoládou, oplátkami, hranolkami, pivem a hamburgery

    • Francie: kolébka tzv. vysoké kuchyně
      průvodce Michaelin – hodnocení restaurací
      nehmotné dědictví UNESCO
      hl. součást – víno, sýry, pečivo, ryby, mořské plody, dezerty
      obědvají třeba i 2-3 hod

    • Itálie: pizza, špagety, pasta, tiramisu
      olivový olej, mozzarella

    • Španělsko: paella, tapas (předkrm), churros, gazpacho polévka
      používání česneku, olivového oleje, ovoce, zelenina, brambory, rajčata

  • ANGLICKÁ KUCHYNĚ

    • chléb, sýr, maso, ryby

    • Anglie: čaj o páté v anglickém stylu, fish and chips, klobásky, sendviče
      snídaně: pečené fazole, vejce, klobása, toast, rajče

    • Holandsko: ryby, zelenina, mléčné výrobky, sýry (Gouda), pečivo

    • USA: fast-food

  • RUSKÁ A UKRAJINSKÁ KUCHYNĚ

  • Rusko:

    • polévky: šči, ucha, rassolnik

    • saláty: olivie, šuba, vinegret

    • kaše: pohanka, krupice, oves

    • hlavní jídla: pelmeni, kotlety, šašlyk, cholodec

    • nápoje: čaj ze samovaru, vodka, kvas

    • dezerty: pirožki, vartuški, zefir

  • Ukrajina:

    • boršč, vareniki, holubci, deruny

  • POLOORIENTÁLNÍ KUCHYNĚ

    • zákaz vepřového masa a alkoholu – kvůli víře

    • Ramadán – půst, důležitý muslimský svátek

    • černý čaj, káva, mléčné nápoje

    • nejí se levou rukou

  • ORIENTÁLNÍ KUCHYNĚ

    • smažení na wok pánvi, pokrmy rozkrájené na malé kousky – používání hůlek

    • japonská kuchyně – zdravá a dietní

    • sushi, saké, ryby a mořské plody, rýže, čínské knedlíky, jarní závitky

15. Kongresové služby

  • kongresový CR – lukrativní/prestižní/ekonomicky efektivní
    – obchodní CR
    – není provozován ve volném čase – impuls pro trávení volného času
    – ve velkých městech
    – průměrná délka: cca 2 dny
    – nejlepší čas: jaro a podzim
    – vyšší výdaje než u běžného turisty

Témata, do kterých materiál patří

Podobné materiály