1. Klasifikace, kategorizace UZ
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Další služby:
Zařízení pro tělesně postižené, místnost pro zavazadla, úschovna kol, šatna, parkování pro hotelové hosty, praní prádla a chemické čištění, donášková služba (tzv. Valet Service)
Klasifikace ubytovacích zařízení
Klasifikace na území České republiky není povinná a každý provozovatel podniku má právo na rozhodnutí, zda se zařadí do procesu. Pokud se rozhodne, že do klasifikace vstoupí, musí splnit veškeré požadavky na hodnocení.
Hodnocení provádí AHR, která spolupracuje s HSU. Ta vydává přesná pravidla o tom, do jaké třídy se provozovna zařadí. Klasifikace se řídí pevně stanoveným řádem a způsobem vyhodnocení.
Základní dokumenty ke klasifikaci
Pracovní knížka, katalog povinných a nepovinných znaků, smlouva mezi klasifikační komisí a hotelem
Pravidla určuje stát
Certifikát se vydává na 5 let
Podpora: Ministerstvo pro místní rozvoj, česká centrála cestovního ruchu
Certifikát – vydává klasifikační komise, dokument, který potvrzuje činnost
Katalog povinných a nepovinných znaků
Povinné znaky – jsou jasně definovány u každé klasifikační třídy, počet hvězd definuje, co všechno za vybavení bude na pokoji
1* - každodenní úklid pokoje, barevná TV, stůl a židle, mýdlo, ručník pro každou osobu, služby recepce, přijetí a odesílání faxů, snídaňová nabídka, ramínko (jednolůžkový pokoj, 1ks)
5* - župan na pokoji, internet, minibar, trezor, žehlením čištění obuvi, dveřník, vícejazyčný personál, osobní uvítání každého hosta, room service, kukátko na dveřích, šatna, prostor pro zavazadla
Nepovinné znaky – noční klub, pokoje pro nekuřáky, knihovna, automat na čištění obuvi, směnárna, prodej vstupenek, parní lázně, půjčovna aut, halový golf, učitel sportu, péče o dítě,…
Rozdělení hotelů
***** A Luxury **** B First Class *** C Comfort ** D Standard * E TouristProfesní organizace
ASOCIACE HOTELŮ A RESTAURACÍ (AHR)
Sdružuje majitele a provozovatele hotelů, penzionů, restaurací, odborných škol. Mají svá zastoupení po celé České republice. Podporuje podnikatele v oboru hotelnictví a gastronomie. Zařizuje vzdělávací školení, sleduje nové trendy, pořádá akce a podporuje své členy.
HOTEL STARS UNION (HSU)
V současnosti se používá v 15 zemích Evropy. Společná klasifikace přináší jednotný a koordinovaný přístup k certifikaci, jednotná značení certifikovaných subjektů, transparentnost poskytovaných služeb a zaručí snadnou orientaci spotřebitelů v kategoriích a třídách ubytovacího zařízení.
ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ (AKC)
Sdružuje cukráře a kuchaře, pořádá semináře, soutěže, kurzy a školení. Podporuje své členy a nové talenty. Odborný časopis Minutka.
ČESKÁ BARMANSKÁ ASOCIACE (CBA)
Vydává odborné publikace (časopis Bar life), pořádá odborné soutěže (Mattoni Grand Drink).