12. Skladové hospodářství, hygiena, HACCP
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Skladové hospodářství, hygiena, HACCP
Hygiena
Hygiena je dodržování zásad pro uchování zdraví a prevence infekčních onemocnění. V původní terminologii se jednalo o obor zabývající se všemi faktory ovlivňujícími tělesné zdraví i duševní pohodu člověka, současné pojetí může být synonymem pro udržování čistoty.
Z hlediska osobního se hygiena zabývá kvalitou vody a ostatních nápojů, potravin a stravování, oblečením, prací, spánkem, čistotou těla, užíváním tabáku, narkotik atd. a duševním zdravím.
Zásady správné hygieny
-
suroviny a polotovary se smějí přejímat jen v původních a neporušených obalech
-
musí odpovídat normám jakosti a množství, aby neohrozily ostatní skladované suroviny
-
nebo výrobní proces
-
pozornost musí být věnována přejímce surovin, u kterých ručí dodavatel za jakost jen do okamžiku převzetí, např. smetana ke šlehaným vaječným obsahům apod.
-
dodané suroviny musí být okamžitě řádně uskladněny ve skladu surovin a nesmějí být
-
ponechány jinde ani dočasně
HACCP = systém kritických a kontrolních bodů
-
Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) ve výrobě potravin je jeden ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin.
-
Vytvoření a zavedení systému HACCP je vyžadováno povinně u všech výrobců potravin ode dne 29. dubna 2004. Tento systém je určen pro všechny potravinářské podniky zajišťující výrobu, zpracování a distribuci potravin a také pro podniky, které svými produkty do potravinového řetězce vstupují (zemědělství, výroba obalů apod.).
-
Certifikace systému HACCP je prokazatelným potvrzením funkčnosti a efektivity zavedeného systému HACCP.
-
Systém HACCP byl poprvé navržen a aplikován na žádost NASA v 60. létech 20. století v USA s cílem předcházet alimentárním nemocem kosmonautů.
přínosy HACCP: identifikace rizika zdravotní nezávadnosti potravin
minimalizace výskytu závadných potravin
zvýšení důvěry veřejnosti
principy HACCP: provedení analýzy
stanovení nápravných opatření pro každý kritický bod
stanovení ověřovacích postupů
vypracování dokumentace a vedení záznamů
Výběr dodavatele, nákup, příjem, a skladování
Požadavky na dodavatele
výběr dodavatele patří k hlavním faktorům, které jsou předpokladem dobrého nákupu
potřebujeme kvalitní a spolehlivé dodavatele
špatný dodavatel → možnost úpadku
zásobování zajištěno na základě smluvních vztahů dodavatel a odběratel
Dělení dodávek
Denní
Týdenní
14denní
Měsíční
Nepravidelné
Rozdělení dodavatelů podle velikosti
velmi malý – platební morálka (např. Elko, nic se neděje, když zaplatíme déle, u malých dodavatelů to pro firmu může být likvidační), dbají na dobrou pověst, spolehlivost a pružnost