12. Skladové hospodářství, hygiena, HACCP
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
větší dodavatelé – větší flexibilita
velké
Výběr dodavatele
špatný výběr dodavatele → negativní vliv na ekonomický růst a její hospodaření
díváme se na: cenu
skryté náklady – nekvalita, zpoždění, čas strávený řešením problémů, …
platební podmínky
Skladování
funkce: sklady určeny pro uložení zboží a materiálu do doby jejich spotřeby
musí odpovídat technickým podmínkám
kapacita odpovídá objemu zásob
účelné uspořádání, vhodné technické zařízení
Druhy skladů
Suché sklady – obiloviny, luštěniny, mouka, cukr, pečivo
teplota do 18 °C
aromatické potraviny odděleně
pytle se surovinami na roštech = hygiena
bez oken nebo zakrytá okna (kvůli slunci)
Chladné sklady – ve sklepních prostor bez potrubí
bez oken, světel
teplota do 12 °C, přirozená teplota
oleje, marmelády, brambory
Chlazené sklady – teplota -4 °C až +10 °C
mastné výrobky, mléčné výrobky, ryby zvlášť (jsou aromatické)
Mrazící sklady – teplota od -18 °C až do -22 °C
potraviny zde lze skladovat dlouhodobě
např.: maso, ryby, pečivo nebo polotovary
Příruční sklady – v bezprostřední blízkosti kuchyně (u výčepu, může být všude)
určeny ke skladování potravin, nápojů a dalších drobných věcí, dle potřeby střediska
Evidence
evidujeme na skladní kartě pro každý druh zboží zvlášť
skladní karta obsahuje: druh zboží
evidenci o příjmu a výdeji
cena
konečná zásoba
vedoucí skladu – zajišťuje plynulé zásobování střediska
zodpovídá za příjem a výdej zboží, uskladnění
vede předepsanou evidenci
řídí práci skladníků
Zásady při skladování
-
Potraviny musí být uloženy ve vhodných sáčcích, dózách nebo skladovacích boxech
-
Pravidelně kontrolujeme jakost potravin
-
Zpracováváme vždy potraviny, které byly uskladněny dříve
-
Vadné nebo zkažené potraviny se musí neprodleně ze skladu odstranit
-
Aromatické látky jako např. koření skladujeme odděleně, aby nám nenačichla jiná skladovaná potravina
-
S potravinami se nesmí skladovat např. čistící prostředky
-
Pravidelně kontrolujeme teplotu skladu
-
Nezapomínáme na hygienu
Zařízení skladů
kovové a dřevěné regály, max 180 cm
dřevěné rohože/palety 20 cm nad podlahou
údržba chladících přístrojů