5. vředová choroba-1
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
5.VŘEDOVÁ CHOROBA gastroduodenA
ANATOMIE
Trávicí soustava zajišťuje mechanické a chemické zpracování živin, jejich vstřebání a vyloučení nestravitelných zbytků. Orgány trávicí trubice tvoří především velkou plochu k trávení a vstřebávání živin a žlázy (např. játra, slinivka břišní), vylučují enzymy a látky k trávení.
Stěna: sliznice (mukóza- vnitřní výstelka), podslizniční vazivo, svalovina (převážně hladká) a
seróza – (tenká lesklá blána vystýlající tělní dutiny)
Žaludek (ventriculus, gaster)
je rozšířená část trávicí trubice o objemu 1 až 2 litry. Nachází se pod levou brániční klenbou. Probíhá v něm mechanické i chemické trávení.
Mechanické trávení - stahy žaludku - vzniká chymus (trávenina)
Chemické trávení - za účasti kyseliny chlorovodíkové a enzymů pepsinu (ničení bakterií podílí se na trávení bílkovin), chymozinu (sráží mléčnou bílkovinu) a částečně i lipázy (slabě štěpí tuky).
Stavba: česlo (kardie), dno (fundus), tělo (corpus), velké zakřivení (curvatura major), malé zakřivení (curvatura minor) a vrátník (pylorus). Stěny žaludku jsou chráněny vrstvou hlenu (mucinu), jejímž porušením vznikají žaludeční vředy.
Dvanáctník (duodenum)
první část tenkého střeva, je dlouhý 25 cm, prostředí zásadité. Do dvanáctníku ústí vývod slinivky břišní a žlučové cesty.
Trávení - střevní šťáva je produkována žlázkami tenkého střeva - proteáza (rozklad bílkovin), lipáza (rozklad tuků), amyláza (rozklad cukrů).
Šťáva slinivky břišní - trypsinu (štěpí bílkoviny), lipázy a amylázy, žluč obsahuje žlučová barviva (bilirubin, biliverdin) a soli žlučových kyselin, které emulgují tuky.
-
Charakteristika onemocnění
výskyt v populaci 5-10%
peptický vřed – vznik následkem nerovnováhy ochranných mechanismů a agresivity žaludeční šťávy v žaludku a dvanáctníku
vřed = prekanceróza
Patogeneze
patogeneze spočívá v tom, že dojde k nerovnováze sil chránících integritu sliznice ve prospěch dějů, které vedou k autodigesci – (samonatrávení) sliznice pepticky aktivním žaludečním sekretem
Etiologie
faktory agresivní převáží nad projektivními
faktory agresivní:
acidopeptický účinek žal.šťáv – HCL
Helikobacter pylori
účinek léků – kys.acetylsalicylová, nesteroidní antirevmatika
kouření, stres
porucha mikrocirkulace sliznice
nedostatek mucinu
faktory protektivní:
normální složení žal.šťávy
mikrocirkulace sliznice neporušená
přiměřené množství mucinu
Klasifikace peptického vředu
Primární peptický vřed - peptické vředy, u nichž je prokázána infekce Helicobacter pylori
Vředy sekundární, které mají jinou zřejmou vyvolávající příčinu než je H.p.:
Polékové vředy jako projev gastropatie z nesteroidních antirevmatik (včetně kys. acetylsalicylové).
Endokrinní vředy
Stresové vředy (vředy po polytraumatech, po těžkých operacích, po popáleninách).
Stařecké vředy (cévní a trofické - karenční vlivy).