Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




5. vředová choroba-1

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (394.53 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

vyvarovat se - káva, silný čaj, kola, tučné, kořeněná,

  • zákaz ulcerogenních léků

  • hospitalizace při komplikacích

  • lázeňská léčba

  1. Farmakorapie

  • ANTIULCEROZA

    • Antagonisté H2 receptorů – (RANISAN, RANITAL, FAMOSAN, FAMOTIDIN, CONTROLOC)

    • Inhibitory protonové pumpy – (LOSEC, GASEC, OMEPRAZOL)

  • ATB - Eradiace H-pylori – ampicilin,

  • Antacida

    1. Radikální – chirurgická terapie

  • vagotomie (přetětí bloudivého nervu) – snížení produkce HCl

  • při komplikacích – perforace, penetrace vředu

  1. Komplikace

Krvácení - může být skryté (okultní) nebo manifestní s hematemezou a melenou

perforaci, penetraci

poruchu vyprazdňování žaludku na podkladě vředové stenózy pylorobulbární oblasti

PÉČE U PACIENTA S VŘEDOVOU CHOROBOU

  1. Poloha, pohybový režim

  • nepracovat v nemocnici – omezit pracovní návštěvy

  • bez stresu

  • klidný pokoj, volný pohybový režim

  • bez telefonu, počítače, práce

  1. výživa

  • většinou dieta č. 2,

  • menší porce vícekrát denně,

  • jen nedráždivá jídla - nesmí dráždit chemicky, termicky ani mechanicky

  • přiměřeně teplá,

  • opatrnost při zařazení syrové zeleniny a ovoce

  • nejíst - nezralou a tuhou zeleninu

TEKUTINY:

  • omezit kyselé nápoje

  • nepít velmi horké či velmi studené

  • Ne - nápojům s bublinkami

  • omezit pití kávy - ne „turka“ a espresso, do kávy mléko

  • víno - snášenlivost je individuální, většinou působí obtíže bílé a dezertní víno

  • ostatní alkohol - není vhodný /pivo - 1/3 nízkostupňového piva k jídlu/

ZAKÁZANÉ POTRAVINY:

  • maso - tučné maso (husa, kachna), zvěřina, uzeniny, uzené ryby, sardinky, očka, kaviár

  • mléčné výrobky - pikantní a uzené sýry

  • pečivo - kynutá těsta, linecké a lístkové těsto, někdy těsta s kypřícím práškem do pečiva

  • zelenina - zelí, kapusta, květák, zelená paprika, nakládané okurky, česnek ředkvičky,

  • ovoce - rybíz, rebarbora, ostružiny, maliny, fíky, datle

  • pochutiny - mák, ořechy, ostré koření (pepř, pálivá paprika), masox, maggi, sójová omáčka

  • nejíst smažená jídla!!!!

Doporučené potraviny:

  • maso - z mladších zvířat, libové (telecí, jehněčí, kuřecí, králičí, krůtí, klokaní, ryby sladkovodní i mořské, vepřové), z uzenin v malém množství dušená šunka

  • mléčné výrobky - všechny, kromě pikantních sýrů, mléko většinou obtíže zmenšuje, vhodné jsou zejména zakysané výrobky

  • ovoce - dostatečně zralé plody, banány, jablka, broskve, meruňky

  1. vyprazdňování

  • stolice - sledovat příměsi

  • zácpa, průjem, meléna

  1. spánek a odpočinek

  • pravidelný spánek a odpočinek napomáhá léčbě,

  • zajistěte kvalitní spánek 8 hod. denně

  1. edukace

  • informujte o faktorech, které přispívají ke zhoršení stavu – nevhodná strava stimulující žaludeční sekreci (kofein, alkohol, silný čaj, kyselá a kořeněná jídla, tučná jídla připravovaná na přepalovaném tuku, horká a studená jídla),

  • zanechat kouření,

  • nebrat - ulcerogenní léky (kyselina acetylsalicylová, nesteroidní antirevmatika, glukokortikoidy),

  • nejsou vhodné nápoje s oxidem uhličitým,

  • tuhá čerstvá zelenina - obtíže

  • pravidelný režim,

  • přiměřená aktivita a relaxace

  • doporučuje se lázeňská léčba – Karlovy Vary

Témata, do kterých materiál patří