5. vředová choroba-1
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
vyvarovat se - káva, silný čaj, kola, tučné, kořeněná,
zákaz ulcerogenních léků
hospitalizace při komplikacích
lázeňská léčba
Farmakorapie
ANTIULCEROZA
Antagonisté H2 receptorů – (RANISAN, RANITAL, FAMOSAN, FAMOTIDIN, CONTROLOC)
Inhibitory protonové pumpy – (LOSEC, GASEC, OMEPRAZOL)
ATB - Eradiace H-pylori – ampicilin,
Antacida
Radikální – chirurgická terapie
vagotomie (přetětí bloudivého nervu) – snížení produkce HCl
při komplikacích – perforace, penetrace vředu
Komplikace
Krvácení - může být skryté (okultní) nebo manifestní s hematemezou a melenou
perforaci, penetraci
poruchu vyprazdňování žaludku na podkladě vředové stenózy pylorobulbární oblasti
PÉČE U PACIENTA S VŘEDOVOU CHOROBOU
Poloha, pohybový režim
nepracovat v nemocnici – omezit pracovní návštěvy
bez stresu
klidný pokoj, volný pohybový režim
bez telefonu, počítače, práce
výživa
většinou dieta č. 2,
menší porce vícekrát denně,
jen nedráždivá jídla - nesmí dráždit chemicky, termicky ani mechanicky
přiměřeně teplá,
opatrnost při zařazení syrové zeleniny a ovoce
nejíst - nezralou a tuhou zeleninu
TEKUTINY:
omezit kyselé nápoje
nepít velmi horké či velmi studené
Ne - nápojům s bublinkami
omezit pití kávy - ne „turka“ a espresso, do kávy mléko
víno - snášenlivost je individuální, většinou působí obtíže bílé a dezertní víno
ostatní alkohol - není vhodný /pivo - 1/3 nízkostupňového piva k jídlu/
ZAKÁZANÉ POTRAVINY:
maso - tučné maso (husa, kachna), zvěřina, uzeniny, uzené ryby, sardinky, očka, kaviár
mléčné výrobky - pikantní a uzené sýry
pečivo - kynutá těsta, linecké a lístkové těsto, někdy těsta s kypřícím práškem do pečiva
zelenina - zelí, kapusta, květák, zelená paprika, nakládané okurky, česnek ředkvičky,
ovoce - rybíz, rebarbora, ostružiny, maliny, fíky, datle
pochutiny - mák, ořechy, ostré koření (pepř, pálivá paprika), masox, maggi, sójová omáčka
nejíst smažená jídla!!!!
Doporučené potraviny:
maso - z mladších zvířat, libové (telecí, jehněčí, kuřecí, králičí, krůtí, klokaní, ryby sladkovodní i mořské, vepřové), z uzenin v malém množství dušená šunka
mléčné výrobky - všechny, kromě pikantních sýrů, mléko většinou obtíže zmenšuje, vhodné jsou zejména zakysané výrobky
ovoce - dostatečně zralé plody, banány, jablka, broskve, meruňky
vyprazdňování
stolice - sledovat příměsi
zácpa, průjem, meléna
spánek a odpočinek
pravidelný spánek a odpočinek napomáhá léčbě,
zajistěte kvalitní spánek 8 hod. denně
edukace
informujte o faktorech, které přispívají ke zhoršení stavu – nevhodná strava stimulující žaludeční sekreci (kofein, alkohol, silný čaj, kyselá a kořeněná jídla, tučná jídla připravovaná na přepalovaném tuku, horká a studená jídla),
zanechat kouření,
nebrat - ulcerogenní léky (kyselina acetylsalicylová, nesteroidní antirevmatika, glukokortikoidy),
nejsou vhodné nápoje s oxidem uhličitým,
tuhá čerstvá zelenina - obtíže
pravidelný režim,
přiměřená aktivita a relaxace
doporučuje se lázeňská léčba – Karlovy Vary