VCHGD
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Výživa
-
dieta č. 2 – šetřící, jídlo 6 – 7x denně v malých porcích
-
příprava potravy: vaření, dušení, pečení, pára
-
nevhodné potraviny: dráždivá a kořeněná jídla, nezralá a tuhá zelenina, tučné maso, uzeniny, konzervy, kynuté výrobky, nedoporučují se ani mléčné výrobky, káva, alkohol, džusy, sycené nápoje
-
vhodné potraviny: maso králičí, drůbeží, telecí, bramborová jídla, těstoviny
-
jídlo by mělo být přiměřeně teplé, potravu je potřeba dobře rozkousat
-
klienta může navštívit nutriční terapeut
Vyprazdňování
v případě výskytu meleny provedeme příslušná opatření
Odpočinek a spánek
-
dostatečný odpočinek nemocného jak po fyzické, tak i psychické stránce
-
snažíme se, aby v nemocnici nepracoval (zejména podnikatelé)
-
příčinou nespavosti je bolest nalačno
Psychosociální potřeby, domácí péče – informace o:
nutnosti pravidelného denního režimu s dostatkem odpočinku a spánku, dietě, nutnosti sledování stolice, užívání předepsaných léků
dispenzarizace v gastroenterologické poradně
CHIRURGICKÁ LÉČBA
Urgentní výkon: perforace, penetrace, krvácení, které nelze zvládnout konzervativně
Plánovaný výkon: poruchy vyprazdňování žaludku, selhání konzervativní léčby, malignizace
CHIRURGICKÉ VÝKONY NA ŽALUDKU
Totální gastrektomie: úplné odstranění žaludku, po uzávěru pahýlu duodena se provede ezofagojejunoanastomóza
Billroth I: resekce 2/3 žaludku, gastroduodenoanastomóza
Billroth II: resekce 2/3 žaludku, gastrojejunoanastomóza
Vagotomie: resekce části bloudivého nervu
Spojka (gastroenteroanastomóza): nejčastěji jako paliativní operace při neresekovatelné rakovině žaludku
Prostá sutura a přišití předstěry ke krytí sutury (omentoplastika) – provádí se u perforace vředu
PŘEDOPERAČNÍ PŘÍPRAVA
Dlouhodobá: screeningové vyšetření krve a moče, RTG P + S, EKG, interní klinické vyšetření
Krátkodobá: anesteziologická příprava, psychická příprava, klyzma, informovaný souhlas, hygiena, příprava operačního pole (oholení, odmaštění kůže), uložení cenností
Bezprostřední: kontrola dokumentace, kontrola chrupu a lačnění, podání premedikace, zavedení NGS, přiložení bandáže, bezprostřední vyprázdnění močového měchýře nebo PMK, aplikace nízkomolekulárního heparinu, zajištění žilního vstupu
KOMPLIKACE PO ČÁSTEČNÉ GASTREKTOMII
snížená kapacita žaludku – zpočátku pacient nemůže jíst normální porce jídla
dumping syndrom – rychlé vyprázdnění obsahu žaludku, 30 min. po jídle pocit únavy, pocení, bušení srdce, tachykardie), prevence – po jídle zůstat ¼ hod. ležet
průjem způsobený „intestinálním spěchem“
nedostatek vitamínu B12 způsobený nedostatkem vnitřního faktoru
opakující se ulcerace zbývající části žaludku
snížená absorpce železa – může vyžadovat substituci
