Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Patologie - Otázky ke zkoušce

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.72 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

  • Poruchy výživy

Látky v potravě slouží k výživě organizmu (jsou to živiny):

  • Bílkoviny (stavební materiál buněk a tkání, nezbytné pro tvorbu trávicích šťáv, hormonů a protilátek), jejich nedostatek vede k pomalému růstu dětí, hladové otoky (vypouklá bříška- ascites, vyhublé končetiny, anemie).

  • Tuky (dělí se podle různých kriterií nejčastěji na lipidy polární (např. cholesterol) a nepolární (např. triglyceridy). Tuky kryjí asi 30- 40% energetické potřeby organizmu,

  • Sacharidy (nejdůležitější zdroj energie, při velkém množství se mění v tuky)

  • Nerostné látky (Na, K, Cl, Fe, Zn, Cu…)

  • Příčiny nedostatku živin v organizmu:

    • Nedostatek potravy

    • Nechutenství u různých chorobných stavů

    • Nemoci zažívacího traktu

    • Těžká celková onemocnění (TBC, cirhóza, těžké záněty)

    • Psychická onemocnění (anorexie)

    • Celková metabolická onemocnění (diabetes, hyperfunkce štítné žlázy)

Při hladovění musí organizmus pokrývat energetické nároky z rezerv, na to ale není dlouhodoběji uzpůsoben, vznikají škodlivé meziprodukty a může dojít k autointoxikaci. Nápadná vyhublost – kachexie, u afrických dětí z nedostatku proteinů (oteklá bříška) – marasmus. KWASIORKOR (ještě výraznější porucha výživy než marasmus)- chybění proteinů, výrazná hypoalbuminemie, generalizovaný edém.

  • Obezita

Zvýšení ideální hmotnosti o více než 10%. Komplikace obezity (lipidy v krvi, ateroskleróza, hypertenze, diabetes, zátěž kloubů…)

  • Vitaminy a hypovitaminózy

Rozpustné v tucích (A, D, E, K), ostatní ve vodě. Jsou přijímány v potravě, některé se tvoří v těle (K, D – ale ne v potřebném množství a musí být ještě dodávány)

  • Biologické příčiny nemocí

Řada nemocí je vyvolána živými organizmy (bakterie, viry, patogenní houby, protozoa, červi). Zvláštní skupinu tvoří patologické proteiny (priony) (nemoc šílených krav – u krav BSE u lidí Creutzfeld-Jacobova nemoc). Zdrojem mikroorganizmů je zevní nebo vnitřní

prostředí. Cesta nákazy (kapénková inf., dotyk, potrava, pohlavní styk, hmyz, výměšky org,). Vstupní brána infekce. Infekční mikroby (streptokoky, stafylokoky, pneumokoky, meningokoky, gonokoky, tuberkulózní mykobykterium). Infekční viry (HIV, virus chřipky, hepatitidy, EB virus, cytomegalovirus). Patogenní plísně (kandida albicans, aspergilus). Protozoální infekce (Toxoplasma gondi- toxoplazmóza, plasmodium malarik – malárie). Parazitující červi (škrkavky, tasemnice, svalovec stočený). Aktivní imunizace (Jenner 1798) – očkování proti neštovicím. Do těla se vpravuje oslabený nebo usmrcený zárodek nemoci, ten vyvolá tvorbu protilátek. Pasivní imunizace – vpravování hotových protilátek do těla.

  • Prostředí jako vyvolavatel nemocí

Zdraví mohou ovlivnit např. vzduch a jeho vlhkost, teplota, přítomnost znečišťujících látek, vibrace, hluk…. V pracovním prostředí hovoříme o nemocech z povolání.

Témata, do kterých materiál patří