Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




2013-TEORIE STATU A PRAVA

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (180 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

1.2.2.2 Anglický systém

V Británii nemůže soudní precedens odporovat zákonu. Pramenem práva je i právní literatura.

1.2.3 Islámský systém

Je úzce spjat s náboženstvím. Islámské právo chápe Boha jako jediného zákonodárce. Formálními prameny jsou korán (svatá kniha islámu), sunna (tradice o výrocích a skutcích proroka Muhammada), idžma (právní principy zakotvené v právním vědomí islámské společnosti) a kijás (analogie). Islámské boží právo se označuje jako šaría. Ačkoliv v islámském systému právu platí zásada taklíd - nemožnost doplnit, měnit nebo rušit islámské právo - pomocí interpretace se islámské právo do určité míry upravuje.

2. POZITIVNÍ PRÁVO, PŘIROZENÉ PRÁVO

2.1 Pozitivní právo

Termínem pozitivní právo označujeme platné právo. Je to tedy souhrn právních norem platných v daném časovém období uznaných státem nebo společenstvím států. Pozitivní právo nemůže postihnout všechny situace, které mohou v životě nastat – aplikuje se monistický přístup = striktní oddělení práva a morálky. Z tohoto důvodu se v moderních právních řádech připouští rozhodování státních orgánů aplikujících právo na základě zásady dobrých mravů či poctivého jednání.

Směr právního myšlení, který zdůrazňuje význam pozitivního práva, se nazývá juspozitivismus.

2.2 Přirozené právo

Protikladem myšlenky pozitivního práva je přirozené právo, pojímané jako dané bohem či podobnými silami či vyplývající z lidské přirozenosti a rozumu. Obecně se jedná o souhrn právních principů a nezadatelných subjektivních práv (dualistický přístup – vedle práva uznaného státem existuje i pozitivní právo (boží, naturální, lidské). Zastánci myšlenky existence přirozených práv je chápou jako práva náležející příslušníkům lidského rodu bez rozdílu. Myšlenka priority a nadřazenosti přirozených práv nad právem pozitivním (jusnaturalismus) se s různou intenzitou promítá do vývoje evropské kultury.

3. PRAMENY PRÁVA

3.1 Výčet pramenů práva

Ve vývoji státu a práva se uplatnily a uplatňují tyto prameny:

1) normativní právní akty;

2) soudní nebo právní precedenty;

3) právní obyčeje;

4) normativní právní smlouvy.

Díky EU přibývají

5) prameny komunitárního práva ES.

V kontinentálním (evropském) typu právní kultury je právo tvořeno zásadně normativními právními akty. V anglosaském prostředí hrají vedle normativních aktů značnou úlohu precedenty (individuální právní akty, vycházející z konkrétního soudního případu), případně další prameny práva (právní principy, právní literatura).

3.1.1 Normativní právní akty

Jsou převažujícím pramenem práva u nás. Jedná se o rozhodnutí orgánů veřejné moci, které obsahuje právní normy jako předem daná pravidla chování. Typická je hierarchická výstavba vytvořená na základě právní síly.

Témata, do kterých materiál patří