Přílohy, bezmasé pokrmy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Přílohy z mouky
řadíme zde všechny přílohy, ve kterých mouka tvoří základní část,
z mouky vytváříme různé druhy těst, které můžeme dále doplňovat
a tepelně zpracováváme vařením.
Druhy příloh připravovaných z mouky:
Houskové knedlíky kynuté
z vlažného mléka, části hrubé mouky a droždí připravíme kvásek,
po nakynutí dáme do zbytku mouky, přidáme ostatní vlažné mléko,
sůl, vypracujeme těsto, před koncem dáme nakrájené housky
a domícháme, necháme vykynout, vážíme a tvarujeme bochánky,
poté vyválíme knedlíky a necháme vykynout, po vykynutí vaříme,
pokud vaříme ve vodě knedlíky otočíme, po vytažení propícháme
aby mohla uniknou pára a knedlíky namastíme olejem.
Karlovarské knedlíky, vídeňské, hrníčkové
žemle nakrájíme na kostičky, pokropíme mlékem, ve vhodné nádobě rozšleháme žloutky s mlékem a solí, přidáme hrubou mouku
a navlhčené žemle, zelenou petrželku, zlehka promícháme, na závěr přidáme hustý sníh a opět opatrně zamícháme, vaříme v ubrousku,
hrníčkový knedlík ve vymazaném hrníčku, který naplníme ze 2/3.
Dnes často vaříme ve fólii, v tom případě fólii příliš neutahujeme
(v průběhu vaření nám knedlík nabude na objemu a fólie, na rozdíl
od utěrky není dostatečně pružná), po zavázání obou konců ji propícháme.
Špekové knedlíky
hrubá mouka, sůl, vejce, pepř mletý, květ mletý a mléko, vypracujeme
řídké těstíčko, přidáme nakrájený opražený bůček se slaninou, žemli, necháme odležet, tvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě, po uvaření propícháme vidličkou, lze vařit i v utěrce nebo fólii.
Máslové noky
mléko zavaříme se solí a máslem, přidáme hrubou mouku
a vypracujeme odpalované těsto, necháme vychladnout, přidáme muškátový květ, vejce, důkladně promícháme a dochutíme,
polévkovou lžící namočenou ve vodě tvarujeme noky a vaříme v osolené vodě.
Krupicové noky
stejný postup pouze místo hrubé mouky používáme krupici.
Halušky
mouka hrubá, kypřící prášek, vejce, voda, mléko a sůl, vše vypracujeme a přes děrované síto protlačujeme do vařící osolené vody, uvařené vyjmeme, propláchneme studenou vodou a promastíme.
Přílohy z těstovin
Těstoviny pocházejí původně z Asie, vyrábějí se z tence vyváleného nekvašeného těsta, jehož základem je pšeničná mouka z tvrdé pšenice s vysokým obsahem lepku, voda, a vejce. Po vypracování se těsto nechá odležet a pak upravuje na požadované tvary a dosušuje, po usušení má vlhkost asi 12 %.
Druhy - dělení:
Podle obsahu vajec
bezvaječné
vícevaječné
Podle tvaru
krátké - nudle (vlasové, pološiroké, široké, abeceda, flíčky, atd.),
mušle, vřetena, kolínka, růžky.
dlouhé - makaróny, špagety
Domácí těstoviny
připravujeme je z hrubé mouky, vajec a vody, vypracujeme tužší těsto, necháme odležet, vyválíme a nakrájíme na požadované tvary, necháme usušit.
Vaření - těstoviny se navaří až o 150 % procent, proto je vaříme
v dostatečném množství vody (alespoň 7 x větší než množství těstovin) s trochou oleje, těstoviny vaříme takzvaně na zkus - an dante, po scezení je propláchneme studenou vodou a promastíme.