Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Přílohy, bezmasé pokrmy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (27.39 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Bezmasé pokrmy

Význam:
- rozmanitostí a pestrostí obohacují jídelní lístek
- kalorická hodnota závisí hlavně na způsobu tepelné úpravy
- na tepelné úpravě závisí i stravitelnost
- snižují spotřebu masa
- mají vysokou biologickou hodnotu

Druhy podle základní suroviny:

Pokrmy ze zeleniny

Vařené
zeleninu očistíme, zbavíme nežádoucích částí a dáváme vařit do osolené vody (většinou), vaření má být co nejkratší, snažíme se zachovat vzhled a vlastnosti suroviny, blanšírování nám pomáhá udržet barvu, u některých druhů nám barvu upraví přidání kyseliny, vývar z vaření je vhodný základ pro přípravu polévek.

Vařený chřest, květák, brokolice, atd. - můžeme podávat s teplými
nebo studenými omáčkami - kari, holandskou, atd., jako
přílohu používáme vařené brambory

Zapékané
většinou zeleninu předem tepelně upravíme (např. vaříme), můžeme ale použít i syrovou (jemné, tepelně rychle upravitelné druhy), poté vrstvíme společně s ostatními surovinami do předem máslem vymazaných misek, přelijeme omáčkou MORNAY, můžeme rovněž pouze přelít vejci a posypat sýrem, zapékáme, podáváme většinou s vařenými bramborami, případně s pečivem.

Smažené
zeleninu většinou předem uvaříme ve slané vodě, vychladíme, naporcujeme a obalujeme v těstíčku nebo trojobalu.

Smažený květák, celer, cuketa, lilek, cibule, atd.
Můžeme používat rovněž směs nasekané nebo nastrouhané zeleniny, poté ji většinou orestujeme, dochutíme, zahustíme a doplníme ostatními surovinami, tvarujeme placičky, obalujeme a smažíme.

Smažený květák s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou

Zeleninové karbenátky, kapustové karbenátky, atd.

Dušená zelenina
upravujeme většinou zeleninu předem uvařenou, nakrájíme a dáme dusit na orestovanou cibulku, dochutíme, většinou vklepneme vejce
a necháme srazit, podáváme s vařenými brambory nebo pečivem.

Lečo s vejci
Květák (kedlubna, cuketa) jako mozeček

Plněná zelenina
zeleninu očistíme, zbavíme nevhodných částí, některé druhy předem uvaříme v osolené vodě, plníme masovými, houbovými nebo sójovými náplněmi.

Pokrmy z brambor

Pokrmy z brambor připravujeme buď z předem tepelně upravených nebo ze syrových případně z bramborového těsta, ve všech případech je můžeme doplňovat dalšími surovinami a připravujeme různými tepelnými způsoby.

Vařením

plněné bramborové knedlíky - připravujeme je z těsta z vařených
brambor, můžeme plnit například
slaninou, uzeninou, ovocem,
povidly nebo je doplňujeme máslem,
mákem, strouhankou

brynzové halušky - připravujeme je z těsta ze syrových brambor,
to protlačujeme přes síto s velkými otvory do osolené vařící
vody, při podávání sypeme brynzou a přeléváme roztopenou
slaninou

chlupaté knedlíky se zelím

Dušením

bramborový guláš

maďarské brambory - brambory nakrájené na plátky dusíme s rajčaty,
smetanou a dochutíme mletou paprikou

Pečením
bramborák (někdy se uvádí jako smažení) - strouhané syrové
brambory, vejce, mouka hladká, sůl, česnek, majoránka,
někdy kmín, salám, uzenina, v některých oblastech se podává
s povidly

bramborové placky - z těsta z uvařených brambor se vykrajují placičky
a poté opékáme na pánvi

francouzské brambory (zapékané brambory se salámem)
- připravujeme z vařených brambor

Témata, do kterých materiál patří