Přílohy, bezmasé pokrmy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Bezmasé pokrmy
Význam:
- rozmanitostí a pestrostí obohacují jídelní lístek
- kalorická hodnota závisí hlavně na způsobu tepelné úpravy
- na tepelné úpravě závisí i stravitelnost
- snižují spotřebu masa
- mají vysokou biologickou hodnotu
Druhy podle základní suroviny:
Pokrmy ze zeleniny
Vařené
zeleninu očistíme, zbavíme nežádoucích částí a dáváme vařit do osolené vody (většinou), vaření má být co nejkratší, snažíme se zachovat vzhled a vlastnosti suroviny, blanšírování nám pomáhá udržet barvu, u některých druhů nám barvu upraví přidání kyseliny, vývar z vaření je vhodný základ pro přípravu polévek.
Vařený chřest, květák, brokolice, atd. - můžeme podávat s teplými
nebo studenými omáčkami - kari, holandskou, atd., jako
přílohu používáme vařené brambory
Zapékané
většinou zeleninu předem tepelně upravíme (např. vaříme), můžeme ale použít i syrovou (jemné, tepelně rychle upravitelné druhy), poté vrstvíme společně s ostatními surovinami do předem máslem vymazaných misek, přelijeme omáčkou MORNAY, můžeme rovněž pouze přelít vejci a posypat sýrem, zapékáme, podáváme většinou s vařenými bramborami, případně s pečivem.
Smažené
zeleninu většinou předem uvaříme ve slané vodě, vychladíme, naporcujeme a obalujeme v těstíčku nebo trojobalu.
Smažený květák, celer, cuketa, lilek, cibule, atd.
Můžeme používat rovněž směs nasekané nebo nastrouhané zeleniny, poté ji většinou orestujeme, dochutíme, zahustíme a doplníme ostatními surovinami, tvarujeme placičky, obalujeme a smažíme.
Zeleninové karbenátky, kapustové karbenátky, atd.
Dušená zelenina
upravujeme většinou zeleninu předem uvařenou, nakrájíme a dáme dusit na orestovanou cibulku, dochutíme, většinou vklepneme vejce
a necháme srazit, podáváme s vařenými brambory nebo pečivem.
Lečo s vejci
Květák (kedlubna, cuketa) jako mozeček
Plněná zelenina
zeleninu očistíme, zbavíme nevhodných částí, některé druhy předem uvaříme v osolené vodě, plníme masovými, houbovými nebo sójovými náplněmi.
Pokrmy z brambor
Pokrmy z brambor připravujeme buď z předem tepelně upravených nebo ze syrových případně z bramborového těsta, ve všech případech je můžeme doplňovat dalšími surovinami a připravujeme různými tepelnými způsoby.
Vařením
plněné bramborové knedlíky - připravujeme je z těsta z vařenýchbrambor, můžeme plnit například
slaninou, uzeninou, ovocem,
povidly nebo je doplňujeme máslem,
mákem, strouhankou
brynzové halušky - připravujeme je z těsta ze syrových brambor,
to protlačujeme přes síto s velkými otvory do osolené vařící
vody, při podávání sypeme brynzou a přeléváme roztopenou
slaninou
Dušením
bramborový gulášmaďarské brambory - brambory nakrájené na plátky dusíme s rajčaty,
smetanou a dochutíme mletou paprikou
Pečením
bramborák (někdy se uvádí jako smažení) - strouhané syrové
brambory, vejce, mouka hladká, sůl, česnek, majoránka,
někdy kmín, salám, uzenina, v některých oblastech se podává
s povidly
bramborové placky - z těsta z uvařených brambor se vykrajují placičky
a poté opékáme na pánvi
francouzské brambory (zapékané brambory se salámem)
- připravujeme z vařených brambor