Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Přílohy, bezmasé pokrmy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (27.39 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Dušené brambory
připravené brambory nakrájíme na kostky nebo silnější plátky
a orestujeme na cibulovém základě, poté podlijeme vodou nebo vývarem, sůl, kousek zelené natě, dusíme do měkka a na závěr můžeme ještě doplnit smetanou s moukou nebo bešamelem.

Varianty dušených brambor:
Brambory dušené po staročesku s koprem

Brambory na bretaňský způsob
Brambory dušené na maďarský způsob
Vypichované brambory
Provensálské brambory
Zámecké brambory

Smažení brambor
brambory očistíme, omyjeme, nakrájíme na tvary podle potřeby
- hranolky, nudličky, slámu, plátky, lupínky apod., zalijeme vodou
a necháme je asi hodinu vyluhovat, zbaví se tím škrobu, poté je osušíme, větší množství brambor je vhodné předsmažit, dnes se využívá více mražených polotovarů.

Druhy smažených brambor

Opékané brambory

brambory uvaříme v e slupce v osolené vodě, necháme vychladit
a oloupeme, nakrájíme na plátky, ty pak opékáme na tuku, nebo
je můžeme opékat i na cibulce .

Alsaské brambory
- krátce povaříme a poté opečeme na másle,
podáváme s cibulí orestovanou na slanině a zelenými
natěmi.
Lyonské brambory - brambory krájíme na plátky, opečeme na
másle s cibulkou a podáváme s pažitkou.

Pečené brambory
očištěné ale i pouze důkladně omyté brambory nakrojíme do kříže
nebo rozkrájíme na plátky a pečeme rozložené na plechu, můžeme péct i zabalené v alobalu a podávané tak, že je shora rozřízneme a prsty částečně zespodu vymáčkneme.

Brambory Vlasty Buriana
- brambory i se slupkou rozkrojíme
a vydlabeme, naplníme šunkou se špenátem a bramborovou
kaší, zapečeme.

Brambory se šlehačkou
- brambory očistíme, nakrájíme na plátky,
sůl, česnek, šlehačka a dáme péct.

Bramborové těsto
připravujeme buď z vařených nebo syrových brambor, ty nastrouháme, doplníme hrubou moukou, krupicí, vejcem, solí a tvarujeme nebo plníme dle potřeby, poté vaříme v osolené vodě nebo na páře.

Syrové brambory
ze syrových brambor připravujeme těsta, které dále používáme dle technologického postupu.

Chlupaté knedlíky - brambory nastrouháme, necháme odstát,
slijeme vodu, přidáme vejce, hrubou mouku a sůl,vypracujeme těsto, lžící tvarujeme a hned vaříme, po uvaření ochladíme a promastíme.

Bramborák, cmunda - syrové strouhané brambory, vejce, sůl, česnek,
kmín, mletý pepř, majoránka, někde mléko.

Bramboráčky - stejné těsto ale bez česneku ale s muškátovým
oříškem a zelenými natěmi, smažíme v lívanečníku.

Vařené brambory
brambory vaříme ve slupce, dobře vychladíme, nastrouháme.

Bramborové knedlíky - vařené, ostrouhané brambory, hrubá
mouka, krupice, sůl, vejce, těsto zpracujeme, připravíme
potřebné tvary, ihned vaříme, po uvaření vychladíme ve
studené vodě a namastíme, do knedlíků je možné dát
i nakrájenou housku.

Bramborové šišky
Bramborové špalíky

Témata, do kterých materiál patří