Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Přílohy, bezmasé pokrmy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (27.39 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Pokrmy z luštěnin

Luštěniny jsou k dostání většinou v sušené podobě a velmi dobře se skladují, můžeme z nich připravovat hlavní pokrmy, saláty nebo například nákypy, krokety, polévky a to i mixované. Kromě pokrmů připravovaných ze sóji, mezi pokrmy z luštěnin řadíme luštěninové přílohy ve vyšší dávce a doplněné o další suroviny, horší stravitelnost luštěnin se upravuje přidáním kyselých doplňků - okurek, kysané zelí, čalamáda, ve světě se jejich výživná hodnota ještě zvyšuje podáváním s obilninami.

čočka na kyselo se sázeným vejcem hrách s kysaným zelím hrachová kaše s cibulkou,
uzeniny, okurek
šoulet s kysaným zelím

Sója
Tyto pokrmy připravujeme ze sójové mouky, bobů, omáčky, olej,
tvaroh - tofu, těstoviny, sójové plátky, kostky atd. Sója má vysokou energetickou a biologickou hodnotu, může skoro úplně nahradit maso (obsahuje plnohodnotné bílkoviny), používáme ji na přípravu samostatných pokrmů, předkrmů, lehkých zdravotních jídel, salátů, polévek, pomazánek, moučníků, atd. Všechny tyto výrobky se dobře doplňují zeleninou a výrobky ze zeleniny. Sóju předem namočíme
a většinou i uvaříme, poté ji můžeme dále tepelně zpracovávat.

Pokrmy z rýže

V současné době je na trhu velké množství různých druhů rýže, mezi nejkvalitnější patří dlouhozrnná loupaná rýže. Obecně lze říci, že čím
je rýže bělejší, tím má menší biologickou hodnotu, z hlediska této hodnoty je nejvhodnější rýže natural. Mezi nejběžnější pokrmy z rýže patří rizota a dále různé pokrmy národních kuchyní, které však stylem úpravy rizota většinou připomínají.

Vepřové rizoto podusíme na cibulovém základě vepřové maso nakrájené na kostičky, přidáme sůl, pepř, lečo a podlijeme vodou, vložíme propláchnutou přebranou rýži
a pod poklicí dusíme v troubě do měkka, promícháme vidličkou
a podáváme posypané strouhaným sýrem.

Srbské rizoto -
Zeleninové rizoto - orestovaná, podušená zelenina
Zeleninové rizoto s vepřovým masem -
Jemné drůbeží rizoto -
Houbové rizoto -
Sójové rizoto
-
Paella

Témata, do kterých materiál patří