Minerální látky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Minerální látky
- tvoří 4% hmotnosti člověka, nejvíce jich je v kostech a zubech
- člověk je přijímá potravou, vodou, dýcháním, kůží
- zajišťují optimální průběh biochemických procesů v našem organismu
- je to stavební materiál pro růst svalů, kloubů, kostí, tkání, zubů
- účastní se látkové přeměny v našem těle
- naše tělo si je neumí samo vyrobit proto je přijímáme z potravy a vylučujeme je močí, potem a stolicí
- potřebné množství záleží na pohlaví, fyzické zátěži, věku a zdravotním stavu
Dělení:
a) podle významu – nezbytné
prospěšné
škodlivé
b) podle množství – makroprvky – člověk potřebuje několik set mg denně (vápník, fosfor)
stopové prvky – člověk potřebuje několik mg denně (železo, zinek)
ultrastopové prvky – člověk potřebuje méně než jeden mg denně
(jod, fluor)
Vápník – nejrozšířenější prvek v lidském těle
- v mléce, mléčných výrobcích, sója, některé druhy zeleniny
- hlavně v kostech a zubech (99%) a zbytek je v krvi
- při nedostatku si tělo uvolňuje vápník z kostí pomocí hormonů
- ovlivňuje činnost svalů i srdečního svalu, snižuje krevní tlak,
aktivuje některé enzymy
- zlepšuje nervovou soustavu a trávení
- při nedostatku vzniká parodontóza (krvácení dásní)
Fosfor – vyskytuje se v potravinách, které obsahují bílkoviny
(máslo, mléko, luštěniny, obiloviny)
- v těle se vyskytuje v kostech a zubech – 85%, zbytek je v krvi a tkáních
- tělo si snaží pomocí hormonu udržovat stálou hodnotu a při nedostatku
ho odbourává z kostí
- podílí se na mineralizaci kostí, na přenosu a tvorbě energie v buňkách, na
tvorbě nukleových kyselin, na aktivaci enzymů, na správné funkci mozkové
soustavy a mozku
- nedostatek bývá minimální, spíše lidé přijímají nadbytek -
může způsobit nedostatek vápníku
Sodík – zdrojem sodíku je sůl
- optimální denní příjem je 2,5g soli (1 lžička)
- podílí se na přenosu nervových vzruchů a udržování osmotického tlaku
- lidé netrpí nedostatkem, protože některé potraviny obsahují velké
množství soli - sýr, uzeniny
- nadbytek soli způsobuje zadržování vody v těle, otoky, a při
dlouhodobějšímu nadbytku vysoký krevní tlak, jsou přetěžovány ledviny
a může dojít k infarktu
- měl by být přijímán ve správném poměru s draslíkem 2:1
Draslík – v potravinách rostlinného původu (banány, sušené meruňky, luštěniny, zelenina)
- podílí se na přenosu nervových vzruchů, snižuje krevní tlak
- reguluje acidobázickou rovnováhu
- aktivuje řadu enzymů, vyvolává svalové kontrakce, ovlivňuje činnost srdce,
tvorba glykogenu
- nedostatek může způsobit zástavu srdce
Hořčík – vyskytuje se v kostech, zubech a v malé množství je v krvi
- podílí se na řadě biochemických reakcí a aktivuje přes 300 enzymů v lidském těle
- v potravinách rostlinného původu (pšeničné klíčky, minerální látky, luštěniny, ovoce)
- působí preventivně proti infarktu, migréně, bolestem hlavy, zlepšuje paměť
- důležitý v těhotenství, snižuje výskyt vrozených vad