Minerální látky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Železo – hovězí maso, jehněčí maso, játra, ovesné vločky, rozinky, sušené meruňky
- důležité pro tvorbu červených krvinek
- podílí se na aktivaci enzymů, regulaci tělesné hodnoty
- v těle je vázané hlavně v hemoglobinu a myoglobinu
- při nedostatku jsou špatně okysličovány tkáně těla, snižuje se fyzický výkon,
bolest hlavy
Jod – v mořských plodech a rybách, jodem se obohacuje sůl
- důležitý pro tvorbu hormonů štítné žlázy
- při nedostatku dochází k hypofunkci štítné žlázy, zpomaluje metabolismus,
horší kvalita nehtů
- při dlouhodobém nedostatku vzniká struma, v období růstu vzniká kretenismus
- při nadbytku se zrychluje metabolismus
Fluor – vyskytuje se v kostech a zubech, zlepšuje jejich kvalitu
- působí preventivně proti zubnímu kazu a zlepšuje kvalitu dásní, aktivuje řadu enzymů
- zdrojem je černý čaj, karlovarská minerálka
- při nadbytku fluoru vzniká fluoróza, která se projevuje skvrnami na zubní sklovině
- dochází k tvrdnutí kostí, kosti ztrácí pružnost, způsobuje to jejich lámavost
- při nadbytku dochází k drolení zubů
- je nezbytný ale v nadměrném množství toxický
Zinek – vyskytuje se v krvi, svalech, játrech, vlasech, nehtech, oční duhovce
- zdrojem jsou potraviny rostlinného původu – ovesné vločky, dýňová semínka
- urychluje hojení ran, podílí se na metabolismu nukleových kyselin a bílkovin
- při nedostatku vzniká akné, vyrážky a v dospívání se zpomaluje růst
- v těhotenství snižuje hmotnost plodu