Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Významné MO v potravinářském průmyslu

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (21.97 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

- původce salmonela enteritridis

  1. Bacilární úplavice

- akutní průjmové onemocnění

- původce shigella

- MO je citlivý na vnější prostředí – teplo, dezinfekční prostředky

- zdroj – zasažená voda patogenními MO, nemoc špinavých rukou

- inkubační doba 1-7 dnů

- prevence – osobní hygiena

  1. Břišní tyf

- původce typhi salmonela

- zdroj – jen člověk akutně nemocný nebo bacilonosič

- příznaky – nechutenství, nevolnost, horečka

- prevence – osobní hygiena, zabezpečení pitné vody

  1. Cholera

- postihuje pouze člověka

- inkubační doba 2-3 dny

- původce bakterie vibrio

- zdroj – výhradně člověk

- horečka, nevolnost, zvracení, křeče

  1. Kokové infekce

- nákazy časté

- inkubační doba jen několik hodin

- onemocnění způsobují toxiny některých stafylokoků

- pro onemocnění je charakteristický rychlý nástup a obvykle i rychlý výstup

-- postižené osoby nejsou infekční

  1. Botulismus

- původce – clostridium botulinum

- otrava způsobená botulotoxinem který se tvoří v infikované potravině

- inkubační doba 6-72 hodin

- postižené osoby nejsou nakažlivé

- nikdy nekonzumovat podezřelé konzervy! – bombáže

- v praxi dodržovat tepelné opracování při výrobě potravin

  1. Virová hepatitida

- infekční žloutenka, nemoc špinavých rukou

- způsobuje zánět jater

- původci – viry z různých čeledí

- typy A,B,C,D,E

Pojmy:
• alimentární – přenosné (ze zvířete na člověka, mezi lidmi)
• patogenní – choroboplodný
• patogenita – stálá schopnost MO vyvolávat nemoc
• virulence – života schopnost, schopnost MO proniknout do tkání organismu
• infekční onemocnění – průběh zápasu mezi činností MO a obrannými ději těla
- přenáší se vzduchem, přímým kontaktem, nepřímým kontaktem
• imunita – obranyschopnost organismu – vrozená, získaná
• inkubační doba – doba, která uplyne od napadení patogenním MO do prvních příznaků
• karanténa – izolace podezřelých jedinců
• epidemie – hromadná onemocnění v určité oblasti v časovém období
• pandemie – globální (celosvětové) onemocnění

Užitečné kvasinky

  1. Sacharomyces vini
    - tvar nestálý
    - rozmnožování – pučení, 1 vakuola
    - nikdy nezkvašuje laktózu

– hojný výskyt v přírodě

– dobře zkvašuje fruktózu, glukozu, manozu

  1. Sacharomyces carlbergensis hanzen
    - tvar kulovitý

- pivovarská kvasinka

- plazma zrnitá, 1 vakuola, rozmnožování pučení

- zkvašuje maltozu, rafinozu, maltotrinozu, hranční dextríny

- jsou to kvasinky spodního kvašení

Škodlivé kvasinky

  1. Candida tropicalis
    - nejškodlivější, způsobuje nemoci u lidí i zvířat

  2. Hanzenula anomala
    - způsobuje křísovatění vína

- u piva tvoří zákaly – oxiduje ethanol – vzniká ocet a pivo má ovocnou chuť

Užitečné plísně

  1. Penicillium chrysogenum – plíseň štětičková
    - vyskytuje se v ovoci, zelenině, chlebu, sýru
    - uplatnění – výroba úzkospektrálních antibiotik (penicilin)

  2. Penicillium camemberty
    - vytváří žampionovou chuť
    - je nezbytná pro výrobu sýrů s plísní na povrchu

Témata, do kterých materiál patří