Významné MO v potravinářském průmyslu
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- původce salmonela enteritridis
Bacilární úplavice
- akutní průjmové onemocnění
- původce shigella
- MO je citlivý na vnější prostředí – teplo, dezinfekční prostředky
- zdroj – zasažená voda patogenními MO, nemoc špinavých rukou
- inkubační doba 1-7 dnů
- prevence – osobní hygiena
Břišní tyf
- původce typhi salmonela
- zdroj – jen člověk akutně nemocný nebo bacilonosič
- příznaky – nechutenství, nevolnost, horečka
- prevence – osobní hygiena, zabezpečení pitné vody
Cholera
- postihuje pouze člověka
- inkubační doba 2-3 dny
- původce bakterie vibrio
- zdroj – výhradně člověk
- horečka, nevolnost, zvracení, křeče
Kokové infekce
- nákazy časté
- inkubační doba jen několik hodin
- onemocnění způsobují toxiny některých stafylokoků
- pro onemocnění je charakteristický rychlý nástup a obvykle i rychlý výstup
-- postižené osoby nejsou infekční
Botulismus
- původce – clostridium botulinum
- otrava způsobená botulotoxinem který se tvoří v infikované potravině
- inkubační doba 6-72 hodin
- postižené osoby nejsou nakažlivé
- nikdy nekonzumovat podezřelé konzervy! – bombáže
- v praxi dodržovat tepelné opracování při výrobě potravin
Virová hepatitida
- infekční žloutenka, nemoc špinavých rukou
- způsobuje zánět jater
- původci – viry z různých čeledí
- typy A,B,C,D,E
Pojmy:
• alimentární – přenosné (ze zvířete na člověka, mezi lidmi)
• patogenní – choroboplodný
• patogenita – stálá schopnost MO vyvolávat nemoc
• virulence – života schopnost, schopnost MO proniknout do tkání organismu
• infekční onemocnění – průběh zápasu mezi činností MO a obrannými ději těla
- přenáší se vzduchem, přímým kontaktem, nepřímým kontaktem
• imunita – obranyschopnost organismu – vrozená, získaná
• inkubační doba – doba, která uplyne od napadení patogenním MO do prvních příznaků
• karanténa – izolace podezřelých jedinců
• epidemie – hromadná onemocnění v určité oblasti v časovém období
• pandemie – globální (celosvětové) onemocnění
Užitečné kvasinky
Sacharomyces vini
- tvar nestálý
- rozmnožování – pučení, 1 vakuola
- nikdy nezkvašuje laktózu
– hojný výskyt v přírodě
– dobře zkvašuje fruktózu, glukozu, manozu
Sacharomyces carlbergensis hanzen
- tvar kulovitý
- pivovarská kvasinka
- plazma zrnitá, 1 vakuola, rozmnožování pučení
- zkvašuje maltozu, rafinozu, maltotrinozu, hranční dextríny
- jsou to kvasinky spodního kvašení
Škodlivé kvasinky
Candida tropicalis
- nejškodlivější, způsobuje nemoci u lidí i zvířatHanzenula anomala
- způsobuje křísovatění vína
- u piva tvoří zákaly – oxiduje ethanol – vzniká ocet a pivo má ovocnou chuť
Užitečné plísně
Penicillium chrysogenum – plíseň štětičková
- vyskytuje se v ovoci, zelenině, chlebu, sýru
- uplatnění – výroba úzkospektrálních antibiotik (penicilin)Penicillium camemberty
- vytváří žampionovou chuť
- je nezbytná pro výrobu sýrů s plísní na povrchu