Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Významné MO v potravinářském průmyslu

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (21.97 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Škodlivé plísně

  1. Aspergillus flavus
    - kolonie – žluté až žluto-zelené
    - vyskytuje se v obilí, mouce, chlebu a mase

  2. Aspergillus glaucus
    - vyskytuje se v tucích, másle, džemu a sýru
    - silná enzymatická činnost – štěpí škroby, bílkoviny, tuky, sacharidy a ztekuťuje želatinu

Užitečné bakterie

  1. Acetobacter aceti
    - užitečná – vyrábí kyselinu octovou

  2. Rod Streptococcus
    - výroba mléčných výrobků (kefír)

  3. Rod Streptomyces
    - výroba antibiotik

Škodlivé bakterie

1)Clostridium tetani – způsobuje tetanus
2) Clostridium botulinum – tvoří botulotoxin
3) Acetobacter aceti – způsobuje zoctovatění vína

Témata, do kterých materiál patří