Významné MO v potravinářském průmyslu
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Škodlivé plísně
Aspergillus flavus
- kolonie – žluté až žluto-zelené
- vyskytuje se v obilí, mouce, chlebu a maseAspergillus glaucus
- vyskytuje se v tucích, másle, džemu a sýru
- silná enzymatická činnost – štěpí škroby, bílkoviny, tuky, sacharidy a ztekuťuje želatinu
Užitečné bakterie
Acetobacter aceti
- užitečná – vyrábí kyselinu octovouRod Streptococcus
- výroba mléčných výrobků (kefír)Rod Streptomyces
- výroba antibiotik
Škodlivé bakterie
1)Clostridium tetani – způsobuje tetanus
2) Clostridium botulinum – tvoří botulotoxin
3) Acetobacter aceti – způsobuje zoctovatění vína