Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zpracování masa

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (22.65 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

ZPRACOVÁNÍ MASA

Základní pojmy:

Do jatečního skotu patří:
• býk – samec skotu
• vůl – vykastrovaný samec
• jalovice – samice, která ještě nerodila
• prvotelka – samice po prvním teleti
• kráva – samice, která už rodila

Do jatečních prasat patří:
• vepř – vykastrovaný samec
• kanec – samec
• sviňka – samice, která ještě nerodila
• prasnice (svině) – samice, která už rodila
• kryptorchid – samec, kterému nesestoupilo jedno nebo obě varlata do šourku
• řezanec – kastrovaný samec --›3-4 měsíce starý a před porážkou

Do jatečních ovcí patří:
• beran – samec
• ovce – samice, která ještě nerodila
• skopec – vykastrovaný samec
• bahnice – samice, která už rodila

Určování stáří a pohlaví zvířete:

  1. Podle zubů
    a) prořezávání mléčných zubů – do 14 dnů
    b) výměna mléčného chrupu – začíná v 18 měsících, úplná ve 4 letech
    c) otírání trvalých zubů

  2. Podle rohů – tvoří se rohovina = kroužky na rohu

  3. Celkový vzhled
    a) mláďata – dlouhé končetiny, silnější klouby
    b) dospělý – kůže není pružná, srst matná a nepřiléhá

  4. Orgány, maso, kosti
    a) kosti – zkostnatění chrupavek
    - změna barvy kostní dřeně
    b) maso – u krav protučnělejší než z býků, kráva má tzv. úsporný metabolismus

Vedlejší jatečné produkty:
- produkty, které nejsou součástí JUT (jatečně upraveného těla)
a) KREV
Složení krve – buněčný nebo nebuněčný podíl
- buněčný podíl dělíme na - bílé krvinky
- červené krvinky
- krevní destičky
Vlastnosti krve – odvod oxidu uhličitého, udržení stálé tělesné teploty organismu, tvorba obranných látek, odvod zplodin do vylučovacích orgánů
- krev se získává pro potravinářský průmysl ze zdravých zvířat, pro výrobní průmysl nesmí obsahovat nečistoty ani krevní sraženiny
- optimální je její získávání dutým nožem
(rukojeť nože je dutá a hadicí je napojena na sběrnou nádobu)
- použití – kulinářské účely – výroba polévky, tlačenky, jelit

b) STŘEVA
- je to nejdelší část trávicí trubice
- trubicový orgán, délka závisí na druhu zvířete
Zpracování
• VP
• rozebírání střev
• odstranění obsahustřev
• odhlenění – odstraní se vnitřní a vnější hlen, všechny vrstvy střeva zůstávají zachovány
• sdírání – odstranění všech vrstev kromě podslizniční svaloviny
Konzervace
• solení
• sušení
• zmrazování

c) KŮŽE – pokrývá tělo jatečních zvířat včetně kožních derivátů
Druhy
a) vepřové – charakteristické jsou drobné dírky po štětinách (rozbrázdněnost)
• krupón – obdélníková část kůže ze zad prasete
• vepřovice – kůže z celého prasete, kromě nožiček a oblasti břicha, kde má samice bradavky
b) hovězí – jalovičiny, býčiny, kraviny, voloviny
- charakteristický je krátký, pevný a lesklý chlup
c) telecí
- teletiny – kůže ze savých telat, chlup dlouhý, jemný a vlnitý
- ostarčiny – kůže z již dokrmovaných telat, chlup je již podobný dospělému skotu
d) skopové – kůže z dospělých ovcí, mláďat (jehnětiny)
- je slabá jen několik mm (výroba rukavic)

Témata, do kterých materiál patří