Vitamíny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Vitamíny - biokatalizátory
- jsou nezbytnou složkou potravy, lidské tělo potřebuje jen nepatrné množství denně (mg)
- nedostatek či nadbytek vitamínů je škodlivý:
avitaminóza – dlouhodobý nedostatek určitého vitamínu
hypovitaminóza – nedostatek všech vitamínů
hypervitaminóza – nadbytek všech vitamínů
- jsou důležité pro aktivaci enzymů a činnost některých orgánů
- konzumace v přírodní nebo lékové formě
- dostatek vitamínů zajistíme pestrou stravou
- nedostatek může být způsoben nevhodnou stravou, onemocněním, konzumací léků, alkoholu
Dělení:
1. rozpustné v tucích
A – pouze v živočišných potravinách – rybí tuk, játra, mléko
- v rostlinných potravinách se vyskytuje ve formě provitamínu –
karotenoidy, betakaroten (ovoce)
- nedostatek způsobuje šeroslepost, negativně ovlivňuje barevné vidění,
může dojít až k oslepnutí
- ovlivňuje růst a kvalitu kostí, posiluje imunitu, zlepšuje krvetvorbu,
působí jako antioxidant
D – v rybím tuku, mléce, mléčných výrobcích, posiluje imunitu
- v těle se vytváří v kůži působením slunečních paprsků
(denní dávka 15-20 minut na slunci)
- nedostatkem můžou trpět malé děti nebo starší lidé
- trvalejší nedostatek způsobuje u dětí křivici a u starších lidí osteoporózu
E – velice důležitý vitamín, působí jako nejsilnější antioxidant (prevence rakoviny)
- podílí se na metabolismu bílkovin, tuků, sacharidů
- zlepšuje činnost svalů, imunitu, urychluje hojení ran
- zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách a tím působí proti ateroskleróze
- snižuje krevní tlak, zlepšuje kvalitu vlasů, kůže, nehtů, důležitý v těhotenství,
zabraňuje potratům
- v luštěninách, vejcích, játrech, pšeničné klíčky, slunečnicová a lněná semínka
K – v listové zelenině, brokolici, květáku, mrkvi
- ovlivňuje srážlivost krve, kvalitu kostí
- při nedostatku se zvyšuje krvácivost
- tělo je schopné si vitamín K vytvořit v tenkém střevě ale střeva musí být dokonale zdravá
2. rozpustné ve vodě
C – kyselina askorbová
- výskyt v čerstvém ovoci a zelenině, nejvíce je ho v černém rybízu
- zvyšuje imunitu, urychluje hojení ran, zkracuje proces uzdravení, podílí se na tvorbě kolagenu
- snižuje cholesterol
- trvalý nedostatek negativně ovlivňuje kvalitu cév, může vést ke vzniku kurdějí, vypadávání zubů
B1 – v droždí, pivovarském droždí, luštěninách, celozrnných obilovinách, mase
- jeden z nejvýznamnějších vitamínů B
- při nedostatku dochází k poruše nervového systému a k zánětu nervů
- ovlivňuje srdce a trávicí systém, zlepšuje koncentraci, paměť, náladu
- má vliv na kvalitu kůže a používá se jako lék při depresích, vypadávání vlasů, lámání nehtů
B9 – kyselina listová
- výskyt v listové zelenině, luštěninách ledvinkách, játrech
- podílí se na tvorbě červených krvinek, tvorbě aminokyselin, nukleových kyselin
- odbourává homocystein (prevence infarktu, mozkové mrtvice)
- důležitý v těhotenství, jako prevence vývojových vrozených vad