Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Technologie mouky

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (18.39 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

TECHNOLOGIE MOUKY

Význam obilí
- obilniny – jsou zušlechtěné trávy, které se pěstují pro získání obilky (jejich plod), obsahuje velké množství škrobu a bílkovin, slouží k výživě lidí a ke krmení zvířat
- obiloviny – jsou vymlácená zrna obilnin a nazývají se obilky, největšími producenty jsou USA, Kanada, Argentina

Druhy obilnin
1. pšenice
- u nás nejpěstovanější druh obilnin
- vyžaduje vhodné půdní a klimatické podmínky
- z tvrdé pšenice se získává mouka semolina, která se používá na výrobu těstovin
- z pšenice se získává mouka, krupice, krupička, škrob
- mezi nejstarší odrůdu pšenice patří špalda, která má nasládlou chuť a vysoký obsah minerálních látek, vitamínů a vlákniny
- z pšenice se získává bulgur – připravuje se z nalámané a předvařené pšenice, používá se jako příloha
- také se z pšenice získává kuskus

2. žito
- druhá nejpoužívanější obilovina u nás
- nepotřebuje tak vhodné půdní a klimatické podmínky
- získává se z něj mouka, žitná káva, vodka
- dále se žitné klasy infikují námelem, ze kterého se pak vyrábí léky
- zelené žito se používá jako hnojivo

3. ječmen
- využívá se k výrobě sladu
- rozlišujeme ječmen pivovarský a pekařský
- dále se z ječmene získávají kroupy a krupky
- není náročný na půdu a klimatické podmínky

4. oves
- výroba ovesných vloček, používá se ke krmení
- nepožaduje náročné klimatické a půdní podmínky
- má vysoký obsah vlákniny, minerálních látek, vitamínů

5. kukuřice
- používá se k výrobě mouky, krupice, škrobu
- ke krmení, jako zelenina
- neobsahuje lepek
- používá se k výrobě extrudovaných výrobků

6. rýže
- teplomilná a vodomilná rostlina
- pěstuje se především v Asii
- vyrábí se z ní mouka a škrob
- u nás se používá jako příloha

7. proso
- oloupáním získáme jáhly, ze kterých se vyrábí mouka a vločky
- mají vysoký obsah vlákniny a minerálních látek

8. pohanka
- není pravá obilnina ale zpracovává se stejně
- vyrábí se z ní mouka, krupice, vločky
- neobsahuje lepek
- vysoký obsah vlákniny a minerálních látek
- obsahuje rutin, který obnovuje cévy
- působí preventivně proti cévním onemocněním

9. cizrna
- patří mezi luštěniny
- výroba mouky
- neobsahuje lepek
- má vyšší obsah esenciálních aminokyselin
- zvyšuje imunitu člověka

10. amarant
- nepatří mezi obilniny
- výroba mouky
- neobsahuje lepek
- hodně používaný pro výrobu výrobků – sušenek pro lidi trpící celiakií

Složení obilky
1) obal
- chrání moučné jádro před poškozením
- tvoří ho osemení, které má 4 vrstvy a oplodí, které má 2 vrstvy
- obsahuje vlákninu, minerální látky, vitamíny
- při výrobě mouky se odstraňuje
- při výrobě celozrnné mouky se částečně semílá s moučným jádrem

2) klíček
- zárodek budoucí rostliny
- obsahuje tuky, vlákninu, minerální látky, vitamíny, enzymy
- při výrobě mouky se odstraňuje, protože zhoršuje skladovatelnost (žluknutí tuku)

Témata, do kterých materiál patří