Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Významné MO v potravinářském průmyslu

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (21.97 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

VÝZNAMNÉ MO V POTRAVINÁŘSKÉM PRŮMYSLU

Vztahy mezi MO:
- v přirozených podmínkách tvoří MO složitou biocenózu (společenstvo)
- rozdělení vztahů:

  1. Parazitismus – MO (parazit) žije na úkor jiných organismů (hostitelů)

  2. Symbióza – soužití dvou nebo více MO, které si navzájem pomáhají (přináší užitek)

  3. Antagonismus – růst jednoho MO je potlačen nebo úplně zastaven růstem druhého

  4. Metabióza – vztah MO, kdy jeden vyčerpá své možnosti a po něm se uplatní jiný MO

  5. Komenzalismus - volné sdružení MO žijících na stejném substrátu, tím i využívajících společné živiny (neškodí si ale ani neprospívají)

  6. Synergismus – společné působení dvou nebo více MO, jehož výsledkem jsou zplodiny, které se jinak netvoří (nejznámější je působení MO v prostředí sacharidů)

MO a jejich prostředí:
- druhy prostředí:
a) inhibiční (nepříznivé) – potlačuje růst MO
b) stimulační (příznivé) – podporuje růst MO
* druhy nepříznivého prostředí:
a) mikrobicidní (usmrcení MO)
b) mikrobistatické (pozastavení růstu MO)

Rozdělení činitelů:

  1. Fyzikální – vlhkost, teplota, záření

- rozdělení podle nároků na teplotu:

a) psychrofilní

b) mezofilní

c) termofilní

  1. Chemické – výživa, Ph prostředí, přítomnost kyslíku, jedy

- reakce pH v prostředí:

a) acidofilní – MO chtějí kyselé prostředí

b) alkalifilní – žijí v zásaditém prostředí

c) acidotolerantní – je jim to fuk

- přítomnost kyslíku

a) striktní aeroby – vývoj MO pouze v přítomnosti kyslíku

b) striktní anaeroby – kyslík je pro ně jed

c) mikroaerofilní – stačí jim nízká koncentrace kyslíku

d) fakultativní anaeroby – rostou i bez kyslíku

  1. Biologické – růstové látky, protilátky, antibiotika

- protilátky – mají je jen vyšší živočichové, jsou součástí krevního séra

- fytoncidy – rostlinná antibiotika

- metabolity – organické kyseliny – kys.mléčná

Antibiotika

- organické sloučeniny produkované některými MO

- nepatrně potlačují růst nebo je úplně usmrcují

- 1928 Alexander Fleming

Rozdělení:

  1. Podle původu a) rostlinná

b) syntetická

  1. Podle spektra účinnosti a) úzkospektrální

b) širokospektrální

  1. Podle působení na MO a) antivirová

b) antibakteriální

c) mikostatická

d) cytostatická

Použití:

- zdravotnictví

- v PP

- veterinářství

- zemědělství

Alimentární nákazy:

Rozdělení:

  1. Bakterie způsobující toxikoinfekce

- salmonely, schigella, vibria, escherichia coli

  1. Bakterie způsobující toxikozy

- stafylokoky, klostridia, bacily

  1. Viry

- původci virových onemocnění – rotaviry

  1. Parazitární původci

- tasemnice, škrkavky, svalovec, roupy

Nemoci:

  1. Salmonelóza

- střevní infekce, postihuje všechny věkové kategorie, rizikové je letní období, inkubační doba je 6-48 hodin, rychlý rozvoj příznaků – zvracení, průjem, křeče, horečka

- nejdůležitější je prevence – osobní hygiena, důsledná odpovědnost všech pracovníků v PP

Témata, do kterých materiál patří