Významné MO v potravinářském průmyslu
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
VÝZNAMNÉ MO V POTRAVINÁŘSKÉM PRŮMYSLU
Vztahy mezi MO:
- v přirozených podmínkách tvoří MO složitou biocenózu (společenstvo)
- rozdělení vztahů:
Parazitismus – MO (parazit) žije na úkor jiných organismů (hostitelů)
Symbióza – soužití dvou nebo více MO, které si navzájem pomáhají (přináší užitek)
Antagonismus – růst jednoho MO je potlačen nebo úplně zastaven růstem druhého
Metabióza – vztah MO, kdy jeden vyčerpá své možnosti a po něm se uplatní jiný MO
Komenzalismus - volné sdružení MO žijících na stejném substrátu, tím i využívajících společné živiny (neškodí si ale ani neprospívají)
Synergismus – společné působení dvou nebo více MO, jehož výsledkem jsou zplodiny, které se jinak netvoří (nejznámější je působení MO v prostředí sacharidů)
MO a jejich prostředí:
- druhy prostředí:
a) inhibiční (nepříznivé) – potlačuje růst MO
b) stimulační (příznivé) – podporuje růst MO
* druhy nepříznivého prostředí:
a) mikrobicidní (usmrcení MO)
b) mikrobistatické (pozastavení růstu MO)
Rozdělení činitelů:
Fyzikální – vlhkost, teplota, záření
- rozdělení podle nároků na teplotu:
a) psychrofilní
b) mezofilní
c) termofilní
Chemické – výživa, Ph prostředí, přítomnost kyslíku, jedy
- reakce pH v prostředí:
a) acidofilní – MO chtějí kyselé prostředí
b) alkalifilní – žijí v zásaditém prostředí
c) acidotolerantní – je jim to fuk
- přítomnost kyslíku
a) striktní aeroby – vývoj MO pouze v přítomnosti kyslíku
b) striktní anaeroby – kyslík je pro ně jed
c) mikroaerofilní – stačí jim nízká koncentrace kyslíku
d) fakultativní anaeroby – rostou i bez kyslíku
Biologické – růstové látky, protilátky, antibiotika
- protilátky – mají je jen vyšší živočichové, jsou součástí krevního séra
- fytoncidy – rostlinná antibiotika
- metabolity – organické kyseliny – kys.mléčná
Antibiotika
- organické sloučeniny produkované některými MO
- nepatrně potlačují růst nebo je úplně usmrcují
- 1928 Alexander Fleming
Rozdělení:
Podle původu a) rostlinná
b) syntetická
Podle spektra účinnosti a) úzkospektrální
b) širokospektrální
Podle působení na MO a) antivirová
b) antibakteriální
c) mikostatická
d) cytostatická
Použití:
- zdravotnictví
- v PP
- veterinářství
- zemědělství
Alimentární nákazy:
Rozdělení:
Bakterie způsobující toxikoinfekce
- salmonely, schigella, vibria, escherichia coli
Bakterie způsobující toxikozy
- stafylokoky, klostridia, bacily
Viry
- původci virových onemocnění – rotaviry
Parazitární původci
- tasemnice, škrkavky, svalovec, roupy
Nemoci:
Salmonelóza
- střevní infekce, postihuje všechny věkové kategorie, rizikové je letní období, inkubační doba je 6-48 hodin, rychlý rozvoj příznaků – zvracení, průjem, křeče, horečka
- nejdůležitější je prevence – osobní hygiena, důsledná odpovědnost všech pracovníků v PP