Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Trávicí soustava

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (16.42 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Trávicí soustava

Funkce
- slouží k příjmu potravy, k trávení, ke vstřebávání, vylučování nestravitelných zbytků a odpadních látek, tělo tím získává energii a látky potřebné ke stavbě těla a obnově tkání

Popis
- skládá se z 2 částí:
1. trávicí trubice – je dlouhá až 8 metrů a začíná dutinou ústní a končí konečníkem
2. žlázy trávicí trubice – vývody žláz ústí do trávicí trubice a dodávají trávicí šťávy,
které obsahují enzymy

1. Trávicí trubice

Dutina ústní
– slouží k příjmu potravy, v dutině jsou zuby,
které rozmělňují potravu
- chrup dětský – 20 zubů
- chrup dospělý – 32 zubů
- dále je v dutině jazyk, který má na povrchu
chuťové pohárky a rozlišujeme 5 chutí:
sladká, slaná hořká, kyselá, umami (pálivá)

- jazyk se skládá ze 3 částí – kořen, tělo, hrot

Hltan
- tvoří ho 3 části:
a) nosohltan
b) ústní část hltanu – kříží se trávicí a dýchací soustava
c) hrtanová část – tvoří ji hrtanová příklopka
- má nálevkový tvar, aby jednotlivá sousta dobře
sklouzla do trávicí trubice

Jícen
- trubice dlouhá 25-30 cm
- slouží k posouvání jednotlivých soust do další čísti trávicí trubice
- posunování se děje pomocí stahování svaloviny a pohyb se nazývá peristaltický

Žaludek
- je rozšířená část trávicí trubice, má vakovitý tvar
- na začátku je svěrač česlo, který brání vrácení tráveniny do jícnu
- na konci je svěrač vrátník, který zabraňuje předčasnému úniku tráveniny do dvanáctníku
- v žaludku probíhá mechanické trávení, kdy se pomocí peristaltického pohybu sousta rozmělňují a vzniká trávenina
- dále probíhá chemické trávení, kdy enzymy štěpí složitější látky na jednoduché
- trávenina se v žaludku zdrží 4-8 hodin podle druhu potravin
- žaludeční stěna obsahuje 4 vrstvy:

1. vnitřní vrstva – je sliznice, ve které jsou žlázky produkující žaludeční šťávy (až 3 litry šťávy za den)
2. podslizniční vrstva – brání pronikání nežádoucích látek
3. svalovina – zajišťuje peristaltický pohyb

4. obal – žaludeční šťáva obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, která ničí bakterie, aktivuje enzym pepsin a vytváří vhodné prostředí pro trávení bílkovin, součástí šťávy je mucin, hlen, který obaluje sliznici a brání vzniku žaludečních vředů

Tenké střevo
- skládá se ze 3 částí:
1. dvanáctník
- je první část tenkého střeva, je dlouhá 25 cm, dochází zde k dotrávení základních živin
- do dvanáctníku ústí vývod ze slinivky břišní, která produkuje pankreatickou šťávu, která dodává enzymy a neutralizuje kyselou tráveninu přicházející ze žaludku
- nejdůležitějšími enzymy jsou: lipáza – štěpí tuky
amyláza – štěpí sacharidy
proteáza – štěpí bílkoviny
- dále do dvanáctníku ústí vývod ze žlučníku – přichází žluč, která se tvoří v játrech
a emulguje tuky, aby je mohly enzymy rozkládat
- enzymy jsou aktivní ve vodném prostředí
- žluč obsahuje žlučové kyseliny, které se tvoří v játrech z cholesterolu
- ve dvanáctníku se tvoří střevní šťáva, která dodává enzymy a mucin, který chrání
sliznici dvanáctníku

Témata, do kterých materiál patří