Trávicí soustava
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Trávení sacharidů
- začíná v dutině ústní, kde se rozkládají škroby na dextriny pomocí enzymu ptyalinu
- rozklad probíhá ještě v hltanu a jícnu, končí v žaludku, kde se enzym inaktivuje
(přestává působit)
- rozklad se dokončuje ve dvanáctníku působením enzymu amylázy, který
dodává pankreatická šťáva
- vznikají jednoduché cukry – glukóza, fruktóza, galaktóza
- ty se přeměňují na glukózu, která jde částečně do krve
- zbytek glukózy se přeměňuje na energii, kterou člověk využije, pokud ne, tak se promění
na tuk, ten chrání důležité orgány těla
Trávení bílkovin
- začíná v žaludku, kde je kyselé prostředí – kyselina chlorovodíková, která je součástí žaludeční šťávy, ničí mikroorganismy, které se dostaly do žaludku s potravou, denaturuje bílkoviny, aktivuje enzym pepsin, který rozkládá bílkoviny na peptidy
Trávení tuků
- tuky se rozkládají na glycerol a mastné kyseliny
- při této reakci se uvolňuje energie, které tělo využije k fyzické pevnosti a zbytek se přemění na živočišný tuk, který se uloží v těle jako zásobovací látka