Zpracování masa
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Druhy veterinární prohlídky:
Zevní prohlídka – získání většiny rozhodujících údajů
Prohmatávání orgánů – upřesnění informací získaných prohlídkou
Nařezávání – slouží k přesnému prohlídnutí nepřístupných částí těla a orgánů
Prohlídky se dělají:
a) při nákupu
b) při příjmu a ustájení
c) během opracování
d) po konečné úpravě
Označení masa – razítka:
⃝ Poživatelné
Podmíněně poživatelné
Nepoživatelné
Technologické operace na jatkách:
Příjem a ustájení
Přihánění zvířat na porážku
Omračování jatečních zvířat
• mechanické – speciální pistole
• fyzikální – elektrickým proudem
• chemické – pomocí oxidu uhličitéhoZvedání – šikmý nebo svislý dopravník
Vykrvování – ve výši nebo v leže
Opracování povrchu těla
a) paření a odštětinování (prasata)
b) stahování kůžeVykolování – vyjmutí vnitřních orgánů z dutiny ústní, hrudní, břišní a pánevní
Půlení – vyndá se mozek, mícha a nesmí se poranit páteř
Konečná úprava masa (toaleta) – odstraňují se nežádoucí a znečištěné části těl, upravuje se vzhled, získává se JUT (jatečně upravené tělo)