Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zásady racionální výživy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (15.42 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

ZÁSADY RACIONÁLNÍ VÝŽIVY

Zásady racionální výživy
1) příjem energie
- měl by se rovnat výdeji energie
- rozlišujeme: bazální metabolismus – energie, kterou tělo potřebuje na činnost orgánů (při spánku)
pracovní metabolismus – energie, kterou tělo potřebuje na práci

2) dostatek vitamínů, minerálních látek
3) dostatek tekutin
- denně 2,5 až 3 litry
- voda je důležitá pro odstranění škodlivých látek z těla
4) správný poměr základních živin – bílkoviny : tuky : sacharidy = 14% : 30% : 56%
5) denní jídlo rozdělit na 5 dávek
6) rozdělení denní energie – snídaně 20%
oběd 35%
večeře 25%
zbytek se rozdělí na svačiny

Výživová doporučení
1) udržovat ideální hmotnost
BMI = hmotnost v kg/výška v m2
- mělo by být 20-25
- méně jak 20 je podváha
- 25-30 je mírná nadváha
- 30-40 je obezita
- nad 40 je těžká obezita
2) omezit tuky - hlavně živočišné a cholesterol
3) omezit jednoduché cukry – glukózu, fruktózu, sacharózu
4) omezit množství soli – nadbytek soli zvyšuje krevní tlak
5) omezit konzumaci alkoholu
6) omezit kouření

Druhy stravování
1. vegetariánství
- tito lidé konzumují především potraviny rostlinného původu a živočišné odmítají
- je to životní styl, někteří lidé se tímto způsobem stravují aby se uzdravili
- rozlišujeme několik druhů:
a) vegani – nekonzumují žádné živočišné potraviny (maso, mléko)
b) laktovegetariáni – z živočišných potravin konzumují mléko a mléčné výrobky
c) ovovegetariáni – z živočišných potravin konzumují vejce
d) laktoovovegetariáni – konzumují mléko, mléčné výrobky, vejce
e) kazivegetariáni – občas konzumují ryby nebo kuřecí maso
- výhody – netrpí civilizačními chorobami, nekouří, nepijí alkohol, sportují
- nevýhody – mohou mít nedostatek vitamínu B12, D, železa, zinku, jodu

2. výživa syrovou stravou
- při tomto způsobu stravování se konzumuje syrová, tepelně neupravená strava
- tento způsob je vhodný k detoxikaci neboli očištění organismu
- výhody – vysoký příjem minerálních látek, vitamínů, enzymů
- nevýhody – může být nedostatek bílkovin, nebezpečí parazitů a mikroorganismů

3. makrobiotika
- pochází z Číny
- každá potravina dodává energii
- rozlišují se 2 druhy energie – jing a jang
- příjem obou energií by měl být v rovnováze
- pokud má některá energie vyšší příjem, dochází k onemocnění
- makrobiotický talíř obsahuje 50% obilovin (konzumují se celá zrna), 33% zeleniny, 10% luštěnin,
5% polévek a mořských řas
- každé sousto musí být řádně rozžvýkáno a nemá se přijímat nadměrné množství tekutin
- výhody – dostatečný příjem nezbytných látek, těmto lidem se vyhýbají civilizační choroby
- nevýhody – složitější příprava pokrmů

4. výživa podle krevních skupin
- rozlišují se 4 krevní skupiny – A, B, AB, 0
- pro každou skupinu jsou vhodné jiné potraviny
- potraviny rozdělujeme do 3 skupin: vhodné, neutrální, škodlivé
- při výběru potravin by měl každý upřednostňovat vhodné potraviny pro určitou skupinu
A (pastevci, zemědělci) – vhodné potraviny: obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce
- škodlivé: maso, mléko, mléčné výrobky
B – vhodné potraviny: maso, mléko, mléčné výrobky
- škodlivé výrobky: obilniny, luštěniny
AB – spojuje vhodné a škodlivé potraviny skupiny A a B
- výhody vyléčení některých civilizačních chorob
0 (lovci) – vhodné potraviny: maso
- škodlivé: obilniny, luštěniny, mléko, mléčné výrobky

Témata, do kterých materiál patří