Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zásady racionální výživy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (15.42 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

5. dělená strava
- principem této metody je samostatné trávení bílkovin a sacharidů
- zakladatelem je americký lékař, který se uzdravil z těžkého onemocnění
- bílkoviny potřebují při trávení kyselé prostředí a sacharidy
- pokud konzumujeme bílkoviny a sacharidy dohromady, tak je tělo nedokáže dokonale strávit
- potraviny rozdělujeme do 3 skupin: a) bílkoviny (maso, mléko)
b) sacharidy (obilniny, luštěniny)
c) neutrální potraviny (ovoce, zelenina, tuky, jádroviny)
- zvlášť konzumujeme bílkoviny s neutrální skupinou nebo sacharidy s neutrální skupinou
- není vhodné konzumovat dohromady ovoce a zeleninu
- skupinu bílkovin a sacharidů můžeme střídat po dnech, týdnech
- výhody – zlepšuje metabolismus a mohou se vyléčit některá onemocnění
- nevýhody – dodržování tohoto principu při konzumaci v jídelnách

6. ajurvéda
- nejstarší způsob stravování a léčení
- pochází z Indie
- rozděluje 3 energetické typy
- pro každý typ jsou vhodné jiné potraviny, některé jsou přímo škodlivé
- doporučuje na jaře a na podzim pravidelnou detoxikaci organismu

7. výživa podle acidobázické rovnováhy
- v těle by mělo převládat mírně zásadité prostředí
- pokud je kyselé, tak se tělo snaží neutralizovat odbouráváním minerálních látek z kostí a orgánů
- pokud je dlouhodobější kyselost organismu, tak člověk onemocní
- potraviny rozdělujeme na kyselé a zásadité
- v potravě by měli převládat zásadité potraviny
- kyselé potraviny – maso, obiloviny, cukr
- zásadité potraviny – ovoce, zelenina

Energetická hodnota

- vyjadřuje se v joulech

- je to množství tepla/energie které vyvine spálením/rozkladem látek obsažených v potravině

- nejnižší energetickou hodnotu mají potraviny s vysokým podílem vody a nízkým podílem tuku

Biologická hodnota

- udává nám množství biologicky důležitých složek v potravinách a to vitamínů, bílkovin a minerálních látek

- biologicky bohaté jsou třeba ovoce, zelenina, mléko, vejce, libové maso

Témata, do kterých materiál patří