Zásady racionální výživy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
5. dělená strava
- principem této metody je samostatné trávení bílkovin a sacharidů
- zakladatelem je americký lékař, který se uzdravil z těžkého onemocnění
- bílkoviny potřebují při trávení kyselé prostředí a sacharidy
- pokud konzumujeme bílkoviny a sacharidy dohromady, tak je tělo nedokáže dokonale strávit
- potraviny rozdělujeme do 3 skupin: a) bílkoviny (maso, mléko)
b) sacharidy (obilniny, luštěniny)
c) neutrální potraviny (ovoce, zelenina, tuky, jádroviny)
- zvlášť konzumujeme bílkoviny s neutrální skupinou nebo sacharidy s neutrální skupinou
- není vhodné konzumovat dohromady ovoce a zeleninu
- skupinu bílkovin a sacharidů můžeme střídat po dnech, týdnech
- výhody – zlepšuje metabolismus a mohou se vyléčit některá onemocnění
- nevýhody – dodržování tohoto principu při konzumaci v jídelnách
6. ajurvéda
- nejstarší způsob stravování a léčení
- pochází z Indie
- rozděluje 3 energetické typy
- pro každý typ jsou vhodné jiné potraviny, některé jsou přímo škodlivé
- doporučuje na jaře a na podzim pravidelnou detoxikaci organismu
7. výživa podle acidobázické rovnováhy
- v těle by mělo převládat mírně zásadité prostředí
- pokud je kyselé, tak se tělo snaží neutralizovat odbouráváním minerálních látek z kostí a orgánů
- pokud je dlouhodobější kyselost organismu, tak člověk onemocní
- potraviny rozdělujeme na kyselé a zásadité
- v potravě by měli převládat zásadité potraviny
- kyselé potraviny – maso, obiloviny, cukr
- zásadité potraviny – ovoce, zelenina
Energetická hodnota
- vyjadřuje se v joulech
- je to množství tepla/energie které vyvine spálením/rozkladem látek obsažených v potravině
- nejnižší energetickou hodnotu mají potraviny s vysokým podílem vody a nízkým podílem tuku
Biologická hodnota
- udává nám množství biologicky důležitých složek v potravinách a to vitamínů, bílkovin a minerálních látek
- biologicky bohaté jsou třeba ovoce, zelenina, mléko, vejce, libové maso