Základní živiny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Základní živiny
- jsou důležité jako stavební a energetické látky
- jsou v těle zpracovávány a slouží ke stavbě buněk a stávají se z nich nezbytné látky pro řízení činnosti buněk které zjišťují odolnost organismu
- naše tělo si je ukládá do zásoby oxidací a štěpením se z nich uvolňuje energie
- doplňující látky nemají energetickou hodnotu ale jsou nepostradatelné pro zajištění životních funkcí
BÍLKOVINY
= jsou to makromolekulární dusíkaté sloučeniny, tvořeny z aminokyselin ( z toho 9 je jich esenciálních)
- tělo je využívá ke stavbě a obnově tkání, tvorbě enzymů, hormonů, protilátek
- stavební jednotkou jsou aminokyseliny, je jich známo 20-22, z toho 9 je esenciálních
- při trávení bílkovin se bílkoviny rozkládají na aminokyseliny, ze kterých si lidské tělo vytvoří vlastní bílkoviny a další látky
- nadbytek aminokyselin si tělo neukládá ale přeměňuje je na kyselinu močovou a tu z těla vylučuje
- bílkoviny se na sebe vážou peptidickou vazbou a vytváří dlouhé řetězce
- denní dávka bílkovin u žen je 50g u mužů 60g
- při trvalém nedostatku bílkovin dochází k opožděnému duševnímu i fyzickému vývoji
- při trvalém nadbytku bílkovin dochází k degeneraci ledvin, vzniku ledvinových kamenů, při nadbytku konzumace masa vzniká dna (kyselina močová se nestíhá vylučovat a ukládá se v kloubech)
Dělení:
1.podle původu
živočišné – jsou plnohodnotné a doprovází je cholesterol, jsou důležité v období růstu
- maso, mléko, vejce
rostlinné – jsou většinou neplnohodnotné s výjimkou sóji
- luštěniny, obiloviny, jádroviny
2.podle složení
jednoduché – obsahují pouze bílkovinnou složku např. albumin, globulin – lepek – gliadin, glutenin
složené – na bílkovinnou složku se váže složka nebílkovinná např. kasein - tvaroh
3.podle obsahu esenciálních aminokyselin
plnohodnotné – obsahují všechny esenciální aminokyseliny - živočišné
neplnohodnotné – některá esenciální aminokyselina chybí – rostlinné
TUKY
-dodávají energii, důležité při vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích
- jsou nosičem chuti a vůně a prodlužují trávení potravin
- tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu, vyšší mastné kyseliny obsahují 12 a více uhlíkových atomů
- rozpouštějí se v organických rozpouštědlech a to v BENZENU
- při přepalování vzniká rakovinotvorná látka AKROLEIN
- LDL = škodlivý cholesterol, HDL = prospěšný cholesterol
- slouží jako tepelná izolace těla
- chrání orgány před nepříznivými podmínkami
- jsou nerozpustné ve vodě, na teple taje, váže na sebe cizí pachy, na slunci žlukne, na papíře tvoří mastná oka
1. nasycené mastné kyseliny - živočišné
2. nenasycené mastné kyseliny – rostlinné
Dělení tuků
a) živočišné (máslo, sádlo)
- obsahují převážně nasycené mastné kyseliny, které jsou dobře stravitelné a jsou méně vhodné ve zdravé výživě, protože je doprovází cholesterol
- výjimkou je rybí tuk, který se používá jako doplněk stravy pro obsah vitamínu D