Základní živiny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- pevné tuky = nasycené mastné kyseliny (kyselina stearová)
b) rostlinné (slunečnicový olej)
- převažují nasycené a nenasycené kyseliny
- z hlediska zdravé výživy jsou lepší, doprovází je lecitin, který odbourává cholesterol a vitamín E, které působí proti civilizačním chorobám
- kapalné tuky = nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová a olejová)
c) upravené (margarín, ztužený tuk)
- připravují se z rostlinných a živočišných tuků
- z hlediska zdravé výživy nejsou moc vhodné
Dělení tuků podle konzistence
a) tuhé (hovězí lůj)
b) mazlavé (máslo)
c) tekuté (olej)
SACHARIDY
-vznikají fotosyntézou za přítomnosti chlorofylu a slunečních paprsků
- výchozí složkou je oxid uhličitý a voda, kromě cukru vzniká také kyslík
- sacharidy dodávají hlavně energii, některé druhy se používají ke slazení, glukóza se využívá k výživě mozku a červených krvinek, vláknina urychluje průchod tráveniny střevy
- rychlý zdroj energie
Dělení:
1. monosacharidy (jednoduché cukry)
- obsahují pouze jednu molekulu
a) glukóza – výskyt v ovoci, medu a krvi savců
- bílý krystalický prášek, který má menší sladivost než sacharóza
b) fruktóza – výskyt v medu a ovoci
- má větší sladivost než sacharóza, je hygroskopická (přijímá vlhkost ze vzduchu)
2. oligosacharidy (složené cukry)
- obsahují 2-10 molekul monosacharidů
- nejznámější jsou disacharidy, které obsahují 2 molekuly monosacharidů
a) sacharóza – obsahuje glukózu a fruktózu
- získává se z cukrové řepy nebo třtiny
- používá se ke slazení
- tavením sacharózy získáme karamel nebo kuler (potravinářské barvivo)
b) maltóza – výskyt ve sladu
c) laktóza – mléčný cukr, menší sladivost než sacharóza, někteří lidé trpí intolerancí laktózy
3. polysacharidy (složité cukry)
- obsahují nekonečné množství molekul monosacharidů
a) škrob – vyrábí se z brambor, kukuřice, pšenice
- dodává lidem energii a využívá se jeho schopnost bobtnat a mazovatět
b) glykogen – živočišný škrob, tělo ho vytváří z nadbytku sacharidů a ukládá v játrech, svalech
c) vláknina – prevence proti rakovině tlustého střeva
- dělíme ji na rozpustnou a nerozpustnou
- lidské tělo ji neumí strávit, ale je důležitou složkou výživy, protože urychluje průchod tráveniny střevy a zároveň střeva čistí
d) agar – rostlinná želatina (z řas)
Glykemický index
- udává rychlost odbourávání sacharidů při trávení
- při trávení se sacharidy přeměňují na jednoduché cukry
- glukóza se dostává do krve, slinivky břišní a produkuje hormon inzulin, který snižuje hladinu cukru v krvi